Вчителі Житомирщини проходять процедуру сертифікації

Вчителі Житомирщини проходять процедуру сертифікації

Сертифікація педагогічних працівників - це надзвичайно важливий етап у діяльності вчителів.

Процедура сертифікації забезпечує підвищення якості надання освітніх послуг у закладах загальної середньої освіти через самооцінювання та зовнішнє оцінювання професійних компетентностей учителя.

Сертифікація відбувається в 3 етапи:

• незалежне тестування учасників (проводить УЦОЯО);

Відео дня

• самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності (організовує ДСЯО України);

• вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації (організовує ДСЯО України, проводять спеціально підготовлені освітні експерти).

У 2024 році сертифікацію проходять вчителі початкових класів, української мови й літератури, математики та вчителі навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі “Суспільствознавство“, а саме вчителі: історії України; всесвітньої історії; громадянської освіти, основ правознавства; курсу “Досліджуємо історію і суспільство”; курсу “Історія: Україна і світ”; курсу “Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти”.

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти перший етап сертифікації педагогічних працівників — незалежне тестування фахових знань та вмінь — успішно пройшли 1436 учителів:

776 учителів початкових класів (54% зареєстрованих);

473 учителя української мови та літератури (80% зареєстрованих);

187 учителів математики (37% зареєстрованих).

У тому числі вчителі Житомирської області, а саме: 21 учитель початкових класів, 4 учителі математики, 33 учителі української мови й літератури.

ІІ етап сертифікації (самооцінювання власної педагогічної майстерності) відбудеться на початку квітня 2024 року. Учасники сертифікації будуть заповнювати анкету самооцінювання педагогічної майстерності за допомогою інформаційної системи зовнішнього оцінювання і самооцінювання освітніх та управлінських процесів у закладах освіти “EvaluEd“, яка розроблена Державною службою якості освіти України.

ІІІ етап сертифікації педагогічних працівників – вивчення практичного досвіду роботи вчителів української мови й літератури та математики, які викладають на першому циклі базової загальної середньої освіти, відбудеться у квітні-червні 2024 року. Територіальними органами Державної служби якості освіти України організовується вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

Процедура вивчення передбачає 4 складові:

• самопрезентацію педагога;

• спостереження за навчальними заняттями;

• самоаналіз навчального заняття;

• інтерв’ю з учасником сертифікації.

Управлінням Державної служби якості освіти у Житомирській області підготовлено 138 експертів з оцінювання професійних компетентностей учасника сертифікації, які будуть оцінювати роботу учасників з інших регіонів України. 

 Зауважимо, що педагогічний працівник має право на проходження сертифікації безоплатно один раз на три роки. Участь педагога у процедурі сертифікації є добровільною. Педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію, отримають надбавку 20% до заробітної плати.

Сертифікація — корисний і цікавий досвід для педагога. Після отриманих результатів учитель може побачити сильні й слабкі сторони своєї професійної діяльності, проаналізувати помилки й недоліки та працювати над своїм педагогічним зростанням.

Детальніше про результати І етапу сертифікації педагогічних працівників за покликанням:  https://testportal.gov.ua/skilky-vchyteliv-uspishno-projshly-nezalezhne-testuvannya/

 

Коментарі

keyboard_arrow_up