В Житомирі студентам не обов’язково часто бувати в бібліотеці

В Житомирі  студентам не обов’язково часто бувати в бібліотеці
Нещодавно Житомирська бібліотека ім. Ольжича провела модернізацію, з метою полегшення та пришвидшення роботи з читачами та довідковими службами. Вже сьогодні, згідно її прикладу, бібліотеотека ЖДУ ім.І.Франка також впроваждує нові методи роботи.

Власний сайт, сторінка в соцмережі, електронний каталог і багато інших нововведень були втілені в життя.

Бібліотечний фонд становить більше, ніж 456800 примірників, тому необхідно було налагодити зручну довідково-інформаційну систему для студентів та працівників закладу.  Якщо електронний каталог був створений у 2010р., то зараз дійшла черга до ще більш прогресивних методів роботи з користувачами бібліотеки. Завдяки створеному сайту та сторінці ВКонтаті будь-хто може дізнатись про наявність потрібної книги, просто сидячи вдома або ж у читальному залі університети.

Відео дня
style="text-align: justify;">Також нещодавно на сайті бібліотеки було створено Віртуальну довідкову службу «Запитай бібліотекаря». Мета створення цього сервісу – розкриття та популяризація книжкових фондів та діяльності закладу для віддалених користувачів. Тепер кожен може в режимі он-лайн задати працівникам бібліотеки будь-яке питання, попередньо ознайомившись з правилами даної служби. Щоб скористатися такою можливістю, користувачу необхідно просто зареєструватися на форумі та задати своє питання. Отримати ж відповідь так само легко – варто лише переглянути виконані довідки на тому ж форумі. Усі запити здійснюються впродовж 1-3 діб.

Окрім можливості співпраці в режимі питання-відповідь, можна дізнатися найсвіжіші новини з життя університету чи бібліотеки та її підрозділів. Оголошення чи нововведення обов’язково будуть висвітлені в Інтернеті. Навіть якщо студент чи викладач довгий час не заходили на сайт закладу, переглянувши архів новин вони всеодно можуть ознайомитись з тією інформацією, яку вони пропустили.

Університетська бібліотека впевненими кроками йде вперед до технічного прогресу та автоматизації.  Добре це чи погано – не можна сказати однозначно, але запити часу вимагають постійних покращень. Працівники закладу роблять все можливе, щоб зацікавити якнайбільшу кількість читачів і, судячи з того, що усі читальні зали постійно заповнені студентами, їм це вдається.

Самі користувачі сприйняли такий новий підхід однозначно добре.Та чи є комп’ютеризація цілком досконалою – невідомо. Якщо, наприклад, студентові потрібна книга, а в Інтернеті він дізнається, що її немає в університетській бібліотеці, він почне шукати необхідний матеріал деінде. У той же час безпосереднє спілкування з бібліотекарем могло б дати більше користі, бо майже для кожної книги існують альтернативи, які міг би порадити працівник.


Цимбалюк Катерина

  - Це дуже зручно, зважаючи на те, що зараз простіше подивитися інформацію в Інтернеті, ніж іти в бібліотеку, адже деякі живуть далеко і це займе багато часу, а вони навіть не знають чи є там потрібна книга.

Полтавська Юлія

 - Мені здається, що такий підхід до роботи бібліотеки  зі студентом,  наразі  дуже зручний у використанні. Наше покоління витрачає багато часу на соціальні мережі і таким чином не знаходить його для того, щоб зайти до бібліотеки та дізнатися те, що цікавить. Я вважаю, що можна подякувати тим людям, хто надав можливість молоді бути ближчим до інформації, не прикладаючи для того великих зусиль. Було б ще чудово, якби був створений певний реєстр заборгованостей, щоб кожен міг знати коли і що йому потрібно повернути, тому що багато студентів затримують літературу вдома.

Іванчик Роман

 - Бібліотека ЖДУ ім. Івана Франка відома своєю цінністю та великою кількістю книжок. Електронні ресурси, створені для покращення її роботи, дуже  корисні. Кожен, хто хоче прочитати чи дізнатися щось, може просто зайти на сайт бібліотеки і знайти все потрібне. Якщо ж те, що вам потрібно, не можна знайти там, тоді можна самому знайти все в тому ж Інтернеті. Але і це буде так само швидко і зручно, враховуючи, що ти не витратив свого часу на те, щоб їхати до бібліотеки, а отримав інформацію максимум за хвилини три.



 

Коментарі (2)
  • Anonymous

    І де сайт? Чому посилання не поставили? На примару схоже!

    Anonymous reply Anonymous

    http://library.zu.edu.ua/- ось сайт
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up