В Україні затвердили Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки

В Україні затвердили Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки

27 жовтня уряд ухвалив Стратегію, у якій визначили основні цілі реалізації реформи шкільного харчування. Це один з найважливіших кроків у процесі зміни системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею.

Реформа шкільного харчування розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської та триває попри повномасштабну війну. На найближчі роки Стратегія має стати дороговказом для всіх учасників реформи. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

Стратегія визначає чотири основні цілі реформи:

  • Забезпечити достатність фінансів у замовників для закупівель харчів чи послуг з організації харчування та можливість здійснювати закупівлі просто й ефективно.
  • Відновити та модернізувати харчоблоки з використанням новітніх технологічних процесів, покращити показники енергоефективності та дотримання принципів НАССР.
  • Забезпечити достатній штат кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування й допомагають формувати в учнівства здорові харчові звички.
  • Сформувати в українців свідому звичку обирати здорове харчування.

Передбачається, що завдяки втіленню Стратегії зменшиться частка ожиріння серед дітей, зміняться харчові уподобання школярів, збільшиться кількість учнів, які харчуються в закладах освіти тощо.

Відео дня

Більше про Стратегію реформування системи шкільного харчування, а також про роль МОН у цій реформі читайте за посиланням: https://zt.gov.ua/23209

Коментарі

keyboard_arrow_up