У Житомирі збираються реорганізувати всі ПТУ в чотири центри профтехосвіти й зекономити бюджет

У Житомирі збираються реорганізувати всі ПТУ в чотири центри профтехосвіти й зекономити бюджет

На засіданні 19 сесії Житомирської міськради заступник мера Матвій Хренов презентував план оптимізації та реорганізації ПТУ міста.

Як розповів під час презентації плану реорганізаці ПТУ заступник житомирського міського голови Матвій Хренов, нині ці навчальні заклади міста є джерелом нераціонального використання бюджетних коштів: «На першому слайді - та мережа, яка функціонує на сьогоднішній день, де ілюструється потужність закладу, а через дріб (/ - прим.ред.) — кількість дітей, яка там навчається. Остання цифра — середньорічна вартість навчання однієї дитини».

За словами Матвія Хренова, середньообласний і середньодержавний показник рідко перевищує 25 тис грн на одну дитину, в той час як в Житомирі є ПТУ, де навчання однієї дитини обходиться більш як в 50 тис. грн.

Відео дня

Заступник міського голови пояснює, що оптимізація відбуватиметься поетапно і її метою не є закриття якихось закладів, скорочення штату чи зменшення кількості дітей.


На базі тих закладів, які існують на даний момент, планують створити 4 центри:
1. Центр профтехосвіти сфери обслуговування.
2. Центр профтехосвіти промислово-технічного напрямку.
3. Центр профтехосвіти інженерно-будівельного напрямку.
4. Центр багатопрофільної профосвіти.
Центр профтехосвіти сфери обслуговування об'єднає 4 ПТУ: Житомирський професійний ліцей легкої промисловості, Житомирське вище професійне училище сервісу та дизайну, Житомирський професійний ліцей сфери послуг і Житомирський професійний ліцей харчових технологій.
До Центру профтехосвіти промислово-технічного напрямку мають увійти 2 ПТУ: Житомирський професійний політехнічний ліцей № 6 і Вище професійне училище ЖДУ.
До Центру профтехосвіти інженерно-будівельного напрямку увійдуть Житомирське вище професійне училище будівництва і дизайну, ПТУ № 5 м. Житомира і Центр професійно-технічної освіти м. Житомир.
Ну а Центр багатопрофільної профосвіти складатиметься з одного закладу - ПТУ № 13.
"Від нас всі документи вже подані в Міністерство. Не пізніше, ніж в квітні, ми маємо отримати від міністерства всі необхідні документи щодо реорганізації для того, щоб люди, які працюють в цих ПТУ, згідно законодавства були попереджені за 2 місяці до відпустки", - зазначив Матвій Хренов.
Також він наголосив, що всі діти, які зараз навчаються, отримають освіту за тими професіями, які вони обирали при вступі. Але вже з 1 вересня, під час набору, буде формуватися регіональне замовлення по Житомиру і на навчання набиратимуть тільки за тими  спеціальностям, які реально необхідні місту і району.
Нині училища потребують фінансування у розмірі понад 100 млн грн, котрі мають виділятися з міського бюджету. Як повідомив Матвій Хренов, за попередніми розрахунками внаслідок реорганізації у 2017 році вдасться заощадити 10-15 %, а в 2018 - 20-30 %.
Що ж стосується співфінансування з областю, то наразі про це говорити зарано.
Не обійдеться й без кадрових змін. Однак заступник мера запевнив, що скорочувати кількість майстрів не будуть, оскільки кількість учнів не зміниться. Скорочуватимуть лише адміністративний і технічний персонал, однак наскільки - поки що невідомо.
Також цього дня на засіданні сесії депутати ухвалили рішення виділити з міського бюджету 20 млн грн на забезпечення роботи ПТУ в першому кварталі.
 
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up