У МОН представили модель вступу 2023 до закладів вищої освіти

У МОН представили модель вступу 2023 до закладів вищої освіти

Сьогодні, 20 січня 2023 року, у Міністерстві освіти і науки України відбувся брифінг щодо узгодженої МОН, Комітетом ВРУ з питань освіти, науки та інновацій і УЦОЯО моделі вступу до закладів вищої освіти у 2023 році.

У заході взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, в.о. директора УЦОЯО Валерій Бойко та генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров.

«Перші підсумки, які ми підбили під час вступної кампанії 2022 року в умовах воєнного стану, дозволили констатувати, що та модель вступу, яка була запропонована Міністерством та профільним Комітетом ВРУ, виявилась успішною. Враховуючи безпекову ситуацію та побажання батьків і вчителів, ми подаємо на розгляд Верховної Ради України законопроєкт зі спільно узгодженою моделлю вступних випробувань у 2023 році у вигляді удосконаленого національного мультипредметного тесту», – зазначив Сергій Шкарлет.

За словами Міністра, НМТ складатиметься з двох обов’язкових предметів (української мови та математики) та одного додаткового предмета за вибором вступника з переліку: історія України, іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова, фізика, хімія, біологія. Незалежно від обраного вступником додаткового предмета позитивний результат НМТ дозволить подавати заяву для вступу на будь-яку спеціальність з урахуванням вагових коефіцієнтів, установлених для предметів на різні спеціальності.

Відео дня

«НМТ буде складатися вступником протягом одного дня у форматі комп’ютерного тестування загальною тривалістю 180 хвилин. Складання НМТ в один день зменшує безпекові ризики учасників тестування, робить більш безпечною та простою організацію проведення НМТ, дозволяє уникнути зайвих логістичних витрат державі та родинам учасників випробувань», – сказав Сергій Шкарлет.

Міністр наголосив, що будуть збережені усі пільги та пільгові категорії, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій.

«Вступники, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованій території, зможуть проходити усі процедури вступної кампанії дистанційно за їхнім вибором та укласти договір про здобуття освіти впродовж трьох місяців після початку навчання. Застосування пільг для жителів особливо небезпечних територій буде визначено навесні з урахуванням ситуації в Україні», – повідомив Сергій Шкарлет.

Тимчасові екзаменаційні центри для складання НМТ функціонуватимуть в Україні, також їх планують створити в європейських країнах, зокрема в українських освітніх центрах.

Про технічні особливості вступних випробувань у 2023 році розповів в.о. директора УЦОЯО Валерій Бойко. За його словами, новацією у порівнянні з попереднім роком є те, що раніше завдання тестів з математики, історії та української мови були з вибором однієї правильної відповіді та на встановлення відповідності. Цього року платформа буде доопрацьована і можливості з використання інших форматів завдань, які були притаманні саме системі ЗНО, будуть суттєво розширені.

«В завданнях з історії України застосовуватиметься формат на встановлення хронологічної послідовності. Це доволі важливий специфічний формат для такого предмета, як історія, тому що хронологічна компетенція перевіряється виключно на цьому предметі. Також буде запропоновано низку завдань на вибір кількох правильних відповідей із запропонованих», – повідомив Валерій Бойко.

В.о. директора УЦОЯО наголосив, що вступники одержать результати одразу, як тільки вони виконають усі завдання з того чи іншого предмета. Виходячи з аудиторії тимчасового екзаменаційного центру, кожен учасник буде знати свій результат у тестових балах.

Як і в минулому році, УЦОЯО розробить демонстраційний варіант тесту.

Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров повідомив, що у вступній кампанії 2023 року не планують використовувати середні бали раніше здобутих документів про освіту та сільський коефіцієнт.

«Галузевий коефіцієнт буде використаний для підтримки вступників на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра (освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра) з пріоритетним вибором (перша та друга пріоритетність) однієї зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка. Регіональний коефіцієнт буде визначено навесні залежно від розвитку воєнно-політичної ситуації в Україні. Загалом вступники зможуть подавати до 20 заяв, з яких не більше 5 заяв – на місця державного та/або регіонального замовлення», – зазначив Олег Шаров.

Водночас, за його словами, незалежно від обраного вступником додаткового предмета, позитивний результат національного мультипредметного тесту дасть можливість подавати заяву на вступ на будь-яку спеціальність.

Також він додав, що для вступу у цьому році замість результатів НМТ можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2021/2020 років.

Для вступників на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно додатково скласти творче чи спортивне завдання.

 

Коментарі

keyboard_arrow_up