Трансформація старшої школи: у Житомирі визначили, які заклади стануть профільними ліцеями

Трансформація старшої школи: у Житомирі визначили, які заклади стануть профільними ліцеями
Цього навчального року до ліцею №12 не набиратимуть першокласників

Наразі у Житомирській громаді йде процес формування ефективної мережі профільних ліцеїв. Трансформація старшої школи у профільну, що відбувається в освітній сфері, має завершитися до 2027 року.

Планується, що таких закладів у Житомирі буде п'ять: два наукових ліцеї, ліцей №1, ліцей №12 та ліцей №25.

"Профільна школа — це 10, 11, 12 класи. 2027 рік стане початковим етапом у розвитку профільної школи, що передбачає освітня реформа", — говорить Марія Місюрова, заступниця міського голови.

Діти, які сьогодні закінчують шостий клас, після 9-го — стоятимуть перед вибором: вступати до коледжу чи ліцею профтехосвіти або ж здобувати освіту у профільному ліцеї. У старшу профільну школу необхідно буде здати тестування.

Відео дня

"У дітей має бути середній бал не менше 9-ти. Буде відбір", — каже Світлана Ковтуненко, заступниця директора департаменту освіти міської ради. Вона пояснює, чому саме такі заклади обрали для старшої профільної школи: "Два наукових ліцеї є стабільними з хорошими результатами. Ліцей №1 має високий рейтинг в Україні — 24 місце, та він невеликий — на 360 дітей. В майбутньому цей заклад плануємо розширити. На базі ліцею № 25 функціонуватимуть як гімназія, так і профільна школа. А ліцей №12 матиме гуманітарний профіль".

Останній заклад обрали з огляду на зручне розташування та потужний кадровий склад.

Цього навчального року до ліцею №12 не набиратимуть першокласників. А діти, що наразі закінчують перший клас, через три роки перейдуть до п'ятого. І таким чином вивільнять початкову школу, готуючи заклад освіти до переформатування.

Майбутні першокласники, що проживають на території обслуговування цієї школи, мають змогу записатися у ліцеї №23 та №21. Сюди ж будуть працевлаштовані й вчителі початкової ланки зазначеного закладу.

З 1 вересня 2025 року у ліцеї №12 запустять пілотування профільної старшої школи. До цього часу мають визначитися з остаточною стратегією закладу.

Джерело: Житомирська міська рада

 

 

 

Коментарі (9)
  • Галина Юхимович

    А коли ж буде відбудований ліцей 25 ???

    Лидия Козенюк reply Галина Юхимович

    Галина Юхимович на скільки мені вдалося розібратися, то 25 ліцей з 2025 року більше не буде набирати 1 клас. І, відповідно, поступово, діти випустяться. А 25 ліцей буде вчити тільки 10,11,12 клас.

    Vitaliy Grinchyshyn reply Галина Юхимович

    Галина Юхимович не раніше 27го
  • Тамара Ковалишина

    а що буде із звичайними ліцеями, наприклад,21 ,де наразі 11 класів,як мають далі навчатися діти? із статті нічого не зрозуміло, вибачте...

    Олена Ковальчук reply Тамара Ковалишина

    Тамара Ковалишина

    Олена Ковальчук reply Тамара Ковалишина

    Тамара Ковалишина

    Олена Ковальчук reply Тамара Ковалишина

    Тамара Ковалишина

    Олена Ковальчук reply Тамара Ковалишина

    Тамара Ковалишина

    Vitaliy Grinchyshyn reply Тамара Ковалишина

    Тамара Ковалишина немає ніяких ліцеїв, це все ще школи
    будуть гімназіями скоріш за  все - вчитися до 9го класу включно

keyboard_arrow_up