Скасували шкільну форму: за і проти

Скасували шкільну форму: за і проти

Наші журналісти поцікавилися, що думають пересічні містяни і фахівці про відміну шкільної форми. Про це – далі.

 

Ще в у квітні цього року на сайті президента була зареєстрована петиція про відміну обов'язкової шкільної форми та скасування відповідного указу. Президент Володимир Зеленський визнав указ «Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти» від 12 червня 1996 року таким, що втратив чинність. Відповідний указ оприлюднений на сайті адміністрації президента. Таким чином, тепер шкільні адміністрації не зможуть змушувати учнів в обов'язковому порядку відвідувати заняття у шкільній формі.

Раніше в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про мінуси шкільної форми. Зокрема, за її словами, однаковий одяг жодним чином не впливає на показники успішності і відвідуваності учнів, а також некращим чином впливає на креативність дітей і їх свободу самовираження.

Відео дня

Прихильники шкільної форми вважають, що це обов'язковий атрибут у навчальному процесі. Він впливає на продуктивність навчання, оскільки діти мають можливість концентрувати увагу на інформації і не думати про зовнішній вигляд. Через це вони стають більш уважними і старанними.

Ще один аргумент «за» – краща поведінка і дисципліна. Завдяки шкільній формі поліпшується відвідуваність уроків, діти стають більш мотивованими і серйозними.

Самі школярі не проти форми, але хочуть, щоб вона була більш різноманітною і зручною. Багато учнів навіть початкової школи одноголосно запевняють: часто шкільна форма незручна.

Застарілими діючі зобов'язання щодо шкільної форми вважають навіть у Міністерстві освіти: тут говорять, що зараз прийшов час дати кожній школі право самій вибирати дизайн одягу учнів.

В Україні скасували шкільну форму, але не обов’язковий дрес-код для учнів шкіл. Про це повідомляють у Міністерстві освіти України.

Ми вирішили дослідити насамперед думки батьків, учнів та фахівців з дитячої психології, тому що думка представників освіти нам вже відома з офіційних джерел. Вони здебільшого підтримують будь-які розпорядження своїх керівників.

Отже, думка перша – учнів

Старшокласники, які раніше йшли до школи у шкільній формі і зараз мають право на довільний одяг, запевняють: повинен бути дрес-код, але вони за самовираження в одязі. Проблема, кажуть школярі, в одноманітності форми. Для прикладу приводять форму лондонських школярів (до речі, дійсно багато школярів зараз за допомогою Інтренету вільно спілкуються зі своїми однолітками за кордоном), адже там гардероб школяра має кілька елементів, з якими можна експериментувати.

Думка друга – батьків

Співзасновниця однієї з громадських організацій, що відстоюють права батьків у школах, переконує, що їхня ініціатива зібрати підписи під петицією якраз була спрямована проти надто комерціалізованих шкільних адміністрацій та ганебних рейдів і випадків цькування через відсутність форми. «Особливо комерційні адміністрації шкіл визначають навіть певних виробників. Приводять їх до школи, влаштовують ярмарки-продажі, і все прикривається цим чинним указом президента. Поки він не скасований, ми не можемо говорити про повноцінні партнерські стосунки навіть у перемовинах зі школою. Тому що всі дрес-коди обмежуються тим, що школа хоче. Є ганебні рейди, до яких залучають старшокласників. Це, фактично, булінг і цькування через зовнішній вигляд учня. Хтось з адміністрації вважає, що це виховний процес».

Другій бік цього питання, який дуже турбує батьків, – це вартість шкільної форми. Ми пройшлися по магазинах та ринках і дізналися, скільки коштує звичайний костюм (не форма) для школярів. У магазинах на ярличках була зазначена цифра в середньому від 950 до 1500 гривень для молодших школярів та до 3500 гривень для більш дорослих. На ринку ціни були менш «кусючими», але все ж авторам здавалося, що їх одяг коштує дешевше.

Що ж думають батьки про відміну шкільної форми?

Валентина: Яке щастя! Серед більш ніж ста відмінених указів багато дуже важливих, які наповнювали місцеві бюджети. Які йшли і на освіту. Зате роздули шкільну форму. Якої і так давно не було, рішення про неї приймалося закладом. А, може, в шортах? Котитися в прірву в шортах веселіше.

Світлана: І що хорошого в цьому. Перше. Має бути якийсь порядок. І друге взагалі на голову не налазить – а як же підтримка національного виробника.

Думка третя – дитячі психологи

Дитячий психолог Катерина Гольцберг вважає, що варто замінити поняття форми на поняття дрес-коду. «Не можу не погодитися з тими, хто каже, що надто вільний одяг (15-річна дівчинка робить вибір на користь дуже короткої спідниці) деморалізує однокласників. Я б визначила певні речі як небажані, але не забороняла б їх. У нас дуже мало просвітницької роботи. Самосвідомість, на жаль, низька. Усі хочуть виділитися. І це виділення працює не на користь навчання. Виділитися хочуть лише за рахунок окрасу, відвертості… Звісно, ми не повинні урівнювати, а дати можливість проявлятися, обирати. Не через надмірні виклики і яскравості, а через індивідуальність. У відкритих ногах немає індивідуальності. Це всього-на-всього провокація».

Руслан Мороз


 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up