Школа для українських біженців в країні тюльпанів

Школа для українських біженців в країні тюльпанів

Нідерланди не лише прийняли в себе понад 60 тисяч шукачів притулку, але й потурбувалися про створення умов для повноцінного навчання та інтеграції школярів з України.

Голландці вважаються одними з найщасливіших у світі. Низка звітів за останнє десятиліття, включно зі звітами Unicef, Голландського статистичного управління та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), постійно демонструє високе задоволення життям серед голландських підлітків. Значно в чому це завдячуючи місцевій системі освіти, збудованих на принципах індивідуального підходу до кожної дитини, ігрової форма навчання та жодного оцінювання. Звичне для радянської освіти зубріння тут повністю відкидають, роблячи ставку на формування у дітей навичок розуміння. Домашніми завданнями також ніхто не навантажує.


Місто-супутник Амстердаму
На півночі від столиці розташоване місто Пурмеренд, де наразі мешкають сотні родин українських шукачів притулку. Значну частину поселили в комплексі, який належить місцевому гольф-клубу Burggolf. Вирішивши побутові питання, з березня мерія розпочала активну підготовку й до запуску школи для українців.
Голландська система освіти має ряд суттєвих відмінностей. До початкової школа діти зараховуються з 4 років. Після тестування в 12 років визначають рівень знань учнів та можливості продовжувати навчання за складнішою чи більш легшою програмами.
Для українських учнів ставку зробили на створенні комфортних умов навчання та першочергової інтеграції в нове середовище. Раді новим знайомствам й учні місцевих шкіл.

- Дуже приємно, як на це реагують студенти коледжу Антоніо Гауді та Віта, – каже відповідальна за організацію шкіл Маріке. - Вони чекають дітей, розпитують, дуже цікавляться одне одним. Студенти з коледжу Да Вінчі приїжджають, щоб дати старшокласникам додаткові уроки голландської мови, та після спільно провести час.
 

В навчальному графіку вивчення мов посідає особливе значення. Нідерланди незмінно посідають перше місце по рівню володіння англійської мови серед неангломовних країн. Однак для повноцінного тривалого навчання новоприбулим обов'язково слід оволодіти голландською мовою.


Свобода навчання
Хоча й відвідування школи Голландії за законом є обов’язковим та це не потребує стороннього примусу. Немає такої погоди, яка б стала на заваді дітям із задоволенням самостійно доїжджають на заняття. Основний вид транспорту для кожного голландця з раннього дитинства це велосипед. Широка мережа окремих доріжок та пріоритет над іншими видами транспорту дозволяє дітям безпечно добратися до школи навіть з іншого кінця міста. Водночас, щоденно удосконалюючи навички водіння, велосипеди все більше стають частиною свободи і для українських учнів.

- У готелі Burggolf шістдесят дітей, у Волендамі — понад сорок, а решта — із сім’ями. Часто вони сидять там самі з мамою або з братами та сестрами. Звичайно, для них дуже приємно познайомитися і зустрічатися з однолітками, - додає Маріке.

Наразі дітей готують до перехідних класів, після яких їх мають перевести до звичайних голландських навчальних закладів. В аудиторіях присутні перекладачі з числа українських викладачів (один викладач і один асистент). Це уповільнює вивчення мови але сприяє кращій атмосфері в класі. З ігровими, активними методами навчання та контактом з вчителем учні в захоплені від занять. Здобувши знання та нових друзів, більшість дітей сподіваються на швидке повернення до рідних осель.

Коментарі

keyboard_arrow_up