Романівщина прославилася юними науковцями

Романівщина прославилася юними науковцями

Поки що на всю Житомирщину, але попереду – всеукраїнський рівень.

31 березня 2021 року відбулося офіційне закриття другого (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів – членів Малої академії наук (МАН).

Ще наприкінці лютого стало відомо, що дві учениці із Романівської громади стали переможницями обласного етапу робіт МАН, і відтепер вони готуються до третього (всеукраїнського) етапу захисту робіт, який намічено провести у травні 2021 року у м. Києві. Цього року, враховуючи епідемічну ситуацію в Україні, конкурс «манівських» досліджень відбувався у дистанційному форматі. Учасники конкурсу, підготувавши свої дослідження, отримавши відповідні відгуки та рецензії від фахівців та науковців, захищали свої роботи у онлайн-режимі. Так званий «Постерний захист» проходив у вигляді діалогу, до якого долучалися не лише члени журі (в основному науковці житомирських вузів), але й інші учасники досліджень із різних куточків Житомирщини.

Відео дня

Переможницею у конкурсі досліджень МАН стала учениця 10-го класу Романівської гімназії Анастасія Гладська. Тема її роботи «Андрей Шептицький – духовний та ідейний лідер». Дослідження десятикласниці Романівської гімназії було проведене у ході багатопланової роботи. Анастасія не лише вивчила потужний спадок відомих істориків Володимира Сергійчука, Мирослава Мариновича, Ліліани Гентош, але й виконала чималий обсяг соціологічних досліджень, визначивши рівень знань сучасних жителів Житомирщини про життя та діяльність митрополита Андрея Шептицького. Анастасія стала слухачем школи української культури у Львові, слухала лекції та побувала на заняттях в одному із найкращих вузів України (Українському католицькому університеті). Звісно, все це Анастасія виконувала під керівництвом своєї вчительки, яка стала не лише науковою керівницею, але й духовною наставницею у процесі справді масштабної наукової роботи. Світлана Володимирівна Шифрук, вчителька історії Романівської гімназії, доклала справді титанічних зусиль, аби робота її учениці стала вагомим науковим внеском і заслуговувала на достойну відзнаку. Зрештою, журі обласного етапу Всеукраїнського конкурсу робіт членів Малої академії наук одностайно визнало роботу Анастасії Гладської переможцем у відділенні «Історія України». Відтепер Анастасія і її наставниця Світлана Шифрук наполегливо готуються до захисту свого дослідження у столиці України.

Ще одна представниця Романівської громади, учениця 11-го класу Врублівської загальноосвітньої школи Віталія Петьовка, визнана переможницею обласного етапу конкурсу «манівських» робіт у відділенні «Гідрологія». Під керівництвом вчительки математики та фізики Врублівської загальноосвітньої школи Наталії Петрівни Метельської. Віталія Петьовка виконала чималий комплекс дослідницької роботи над темою «Дослідження питної води на території Романівщини». Окрім суто теоретичних знань, які здобула учениця сільської школи на етапі підготовки досліджень зразків питної води на території Романівської громади, вона співпрацювала із Житомирським обласним відділом лабораторних досліджень, де, власне, й проводились обстеження та дослідження зразків води для проведення аналізу безпечності та якості питної води. Далеко не всім учням і навіть студентам спеціалізованих вишів України вдавалося співпрацювати, використовувати та аналізувати конкретні показники аналізів питної води із найрізноманітніших джерел (криниці, артезіанські свердловини, природні джерела, у тому числі – знане на Романівщині джерело питної води у селі Межирічка). Знову ж таки робота Віталії Петьовки отримала схвальні відгуки науковців Поліського національного університету, які рецензували роботу одинадцятикласниці із Врублівки. Зокрема, завідувачка кафедри екологічної безпеки та економіки природокористування Поліського національного університету Анастасія Ращенко відзначила  бездоганну аргументацію результатів дослідження, оснащеність дослідницької роботи додатками із фотоматеріалами, порівняльними таблицями та графіками. Високу оцінку роботи Віталії Петьовки дав доцент Поліського національного університету Микола Світельський.

 Відтепер Віталія Петьовка знову у роботі. Вже за місяць, наприкінці травня 2021-го року, вона захищатиме матеріали та підсумки свого дослідження на третьому етапі конкурсу робіт Малої академії наук. Допоки не зовсім зрозуміло, яким саме чином буде проходити захист робіт на всеукраїнському етапі конкурсу, адже нинішня ситуація локдауну може бути суттєво пом’якшена і роботи доведеться захищати безпосередньо у столиці. Але за будь-яких обставин земляки наших юних наукових талантів Анастасії Гладської та Віталії Петьовки бажають їм наснаги, сил та удачі упродовж заключного етапу конкурсу науково-дослідних робіт МАН.

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 У Житомирі викрили групу ділків, які синтезували амфетамін у підвалі багатоповерхівки і розповсюджували серед наркозалежних photo_camera 15:44 Під час виконання бойового завдання героїчно загинув житомирянин Олександр Павлюк 15:39 У Житомирі у квітні триватиме міська весняна толока - приєднуйтесь до прибирання у місті 15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up