Оцінка якості освітніх програм у коледжах: особливості під час воєнного стану

Оцінка якості освітніх програм у коледжах: особливості під час воєнного стану

Акредитація освітньо-професійної програми фахової передвищої освіти (далі – акредитація ОПП ФПО) – це процедура щодо оцінювання освітньо-професійної програми та освітньої діяльності закладу освіти за цією програмою на предмет забезпечення та вдосконалення якості фахової передвищої освіти. 

Акредитацію ОПП ФПО здійснює Державна служба якості освіти України та її територіальні органи із залученням фахових експертів.

Уперше акредитація ОПП ФПО здійснюється у рік випуску здобувачів фахової передвищої освіти і якщо вона пройде успішно, то сертифікат про акредитацію відповідної ОПП ФПО діє впродовж п’яти років. Наступна і подальші акредитації ОПП ФПО здійснюються в останній рік дії сертифікатів.

В умовах воєнного стану акредитація ОПП ФПО може проводитися за декількома сценаріями.

Відео дня

1. Якщо ОПП ФПО не має сертифіката про акредитацію, то:

1) акредитація може проводитися відповідно до Положення про акредитацію освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти, затвердженого наказом МОН від 01 липня 2021 року № 749, зареєстрованого в Мін’юсті.

Заклад ФПО подає заяву про наміри акредитувати ОПП з 01 травня до 01 липня навчального року, який передує навчальному року проведення акредитації до Державної служби якості освіти України. До 01 серпня Служба оприлюднює на офіційному вебсайті графік подання заяв на акредитацію ОПП ФПО. Заклад ФПО згідно з графіком подає заяву про акредитацію ОПП, здійснює оплату у визначених розмірах і Служба формує експертну комісію, яка здійснюватиме акредитаційну експертизу ОПП. За результатами проведеної акредитаційної експертизи приймається одне з таких рішень:

про акредитацію освітньо-професійної програми (строком на 5 років);

про умовну (відкладену) акредитацію освітньо-професійної програми (строком на 1 рік);

про відмову в акредитації освітньо-професійної програми.

2) акредитація може проводитися відповідно до постанови КМУ від 22.03.2022 №338 (у редакції  постанови КМУ від 19.10.2023 № 1164)

Державна службі якості освіти України тимчасово, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні, може приймати рішення про умовну (відкладену) акредитацію ОПП ФПО за заявою закладу освіти без проведення акредитаційної експертизи та без оплати її вартості. У такому випадку не раніше наступного навчального року територіальний орган (на території Житомирської області – це управління Державної служби якості освіти у Житомирській області) проводить постакредитаційний моніторинг ОПП ФПО, який передбачає оцінювання якості ОПП ФПО за усіма визначеними Положенням про акредитацію ОПП ФПО критеріями.

2. Якщо ОПП ФПО має сертифікат про акредитацію, то відповідно до постанови КМУ від 22.03.2022 № 338 (у редакції  постанови КМУ від 19.10.2023  № 1164) строки дії сертифікатів про акредитацію ОПП ФПО, що завершуються до припинення або скасування воєнного стану в Україні, продовжуються до 1 липня року, що настає за роком припинення або скасування воєнного стану в Україні, без здійснення процедури переоформлення.

Детальніше про процедуру акредитації можна ознайомитися за покликанням: https://sqe.gov.ua/diyalnist/akreditaciya_osvitnyo-profesijnych/ .

Коментарі

keyboard_arrow_up