Особливості нового навчального: краще – все натуральне! І поменше отого – онлайн!

Особливості нового навчального: краще – все натуральне! І поменше отого – онлайн!

Головною подією нинішнього тижня, поза всяким сумнівом, можна і треба  назвати старт нового навчального року. 

 

У вирі подій останніх тижнів, під час заходів, приурочених державному прапору, Дню Незалежності, під відгомін подій геополітичного масштабу ми забули про те, що 1 вересня – це початок нового періоду для 136 тисяч дітей Житомирщини, для 60 тисяч студентів і для 30 тисяч освітян Житомирщини. Якщо реально – чверть населення Житомирщини із 1 вересня житиме у новому режимі. Звичному, зрозумілому, але – у новому. 

Те ж саме стосується і Романівщини. Новий навчальний рік стає порою сподівань та надій для дітей, батьків і особливо – для вчителів. Адже минулий навчальний був більше схожий на імітацію навчального процесу, а навчання в онлайн-режимі вже переконало усіх його учасників у тому, що користі від нього небагато.

Втім, підсумки минулого навчального року в українській освіті вирішили освятити кількома новаціями, які мають засвідчити неабияку серйозність у реформуванні освітянської галузі. Прорив на цей раз вирішили зробити у дитячому харчуванні. І хоча ініціативи, які офіційно приписують першій леді України (дружині Президента України), прозвучали трохи запізно і про реальну ходу нового  шкільного меню почали говорити лише у серпні 2021-го року, фактично – за тиждень до старту нового навчального року, все одно процес харчування українських школярів стане головним ноу-хау 2021/2022 навчального року.

Відео дня

Що можна сказати із цього приводу? Намагання реформувати процес шкільного харчування є добрим знаком взагалі для країни, яка багато років переживає у цій галузі (харчування учнів) повний і суцільний хаос. На черзі – не лише уніфікація устаткування шкільних їдалень, що взагалі-то викликає дуже багато запитань, але й те, що суспільство в цілому (влада, батьки, громадськість) знатиме, що їдять під час перебування у школі наші діти. Варто відзначити, що перша леді країни, запровадивши ініціативу щодо всебічного поліпшення харчування українських школярів, не прийшла на порожнє місце. І до цього освітянське міністерство, маючи у ролі головного «харчового ідеолога» талановитого  гастромайстра Євгена Клопотенка, плідно і наполегливо працювало над концепцією сучасного харчування українських школярів.

 Як у нас це часто виходить, гарні задуми та чудові концепції ми не вміємо правильно, вчасно і системно втілити у життя. Ось і зараз, напередодні нового навчального року, у питаннях харчування по-новому є безліч  моментів та деталей, які доведеться вирішувати по-своєму у кожній громаді. На Житомирщині таких громад аж 66, і хоча це не значить, що нас чекає близько шести десятків варіантів організації харчування, але ж все ж таки – відмінності будуть. Адже не секрет, що кожна громада – це насамперед депутатський корпус і голова громади. Або ж навпаки: голова і депутатський корпус. І якраз вони мали б першими знати, вивчати і думати над тим, як краще, найоптимальніше організувати процес харчування, де знайти гроші тощо. Адже не секрет, що будь-які реформаторські новації (навіть якщо вони ініційовані першою леді країни), як правило, призводять до здорожчання процесу в цілому. Навіть поверхового погляду на ті назви страв, їхніх харчових компонентів, всіляких приправ та добавок достатньо, щоб зрозуміти: без додаткових фінансових вливань тут не обійтися. Де їх брати? Звісно ж, вони не будуть астрономічно великими, але у бюджетах громади треба їх буде із чогось нашкребти. Йдеться про бюджети тих громад, де із грошима негусто. Щоправда, є ще один шлях до покращення процесу харчування – батьківський гаманець. Або ж – пошук  спонсора, який зможе підсобити кількома десятками тисяч гривень у скрутну мить. Як показує досвід, це винятковий метод, але до нього доводиться звертатися у багатьох випадках. 

Поки що можна сказати лише про те, що нове меню, за словами завідувачки відділом освіти Романівської селищної ради О. Гаврилової, у школах Романівської селищної ради запрацює вже із 1 вересня 2021 року. У садочках Романівської громади новації у харчуванні дошкільнят вводяться із 1 січня 2022 року. До речі, ситуація із впровадженням харчування по-новому у садочках із січня наступного року має куди реалістичніший і досконаліший вигляд, аніж те, що відбувається сьогодні у школах не лише Романівської селищної ради, але й і у школах всієї області.

Ну а тепер, як то кажуть, до самого змісту концепції харчування дітей. Оксана Гаврилова у відповіді на запитання про харчові новації у школах та гімназіях Романівщини зробила наголос на зменшенні вживання солі та цукру. Якщо поцікавитися головними наголосами, які свого часу висловлював головний гастрономічний ідеолог шкільного харчування (вищезгаданий Євген Клопотенко), то ще одна вимога – максимально зменшити кількість виробів із борошна та штучних м’ясних продуктів (сосиски, сардельки тощо). Натомість більше уваги буде приділено вживанню м’яса птиці та яловичини. Ось тут одразу ж напрошується питання про якість того ж таки м’яса птиці, яке сьогодні пропонується українському споживачеві. Наскільки воно є дієтичним і, як кажуть справжні гурмани, – натуральним? Щодо запровадження натуральних приправ, всіляких добавок, відварів, киселів, то тут все правильно – пора припинити знущання над дитячим шлунком. Абсолютно слушною вимогою є насичення меню школяра фруктами та овочами (бажано свіжими та/або замороженими). Як бажаний варіант – сухофрукти. Але який вигляд насправді буде мати оте «мак енд чіз», як діти сприймуть горохове пюре і котлети із моркви, який вигляд матиме на тарілках дітвори усе оте «різото», «орегано», «нагетси» тощо – все це ми невдовзі (взавтра – післязавтра) побачимо. Батькам дітей, які із 1 вересня 2021 року пішли до школи, не варто забувати й про те, що завжди у портфелі дитини незайвим буде одне чи й два яблука, а то й навіть бутерброд із ковбасою, а ще краще – із салом. Бо концепція – це добре, нові гастрономічні вправи та пошуки мають право на існування, але не забуваймо про своє і, як то кажуть, про одвічне. Особливо – на перших порах реформи.

Ще один аспект нової харчової концепції стосується культури, етики та правил поведінки дитини за столом. Чисто вимиті руки, вміння користуватися не лише виделкою-ложкою, але й ножем все ж таки потрібне, і впроваджувати подібну практику вже давно треба.

Інша новація, яка має працювати із перших днів нового навчального року, – це підвіз дітей із певних населених пунктів до своїх опорних шкіл. Якщо, наприклад, дитина із села Разіне має навчатися у найближчому опорному навчальному закладі (у селі Романівка), то шкільний автобус буде підвозити дітей саме за таким маршрутом. Якщо батьки хочуть чи вважають за потрібне навчати свою дитину в іншому навчальному закладі (в іншому селі чи селищі), то підвезення таких школярів лягає на плечі самих батьків.

Ось поки що і все. Новий навчальний рік вже розпочався, і головне побажання для усіх учасників навчального процесу – побільше навчатися у класі, у шкільних аудиторіях і поменше – у режимі онлайн. Ну і на завершення нагадаємо нашим вчителям і педагогам, що підвищення зарплатні, на яке вони давно очікують, відбудеться вже у цьому році. Щоправда, як це часто трапляється, чиновники зроблять це у грудні 2021 року.

Віктор Першко

Коментарі

keyboard_arrow_up