Готуємось до нового навчального року в усіх варіантах

Готуємось до нового навчального року в усіх варіантах

В Україні триває війна, українці й досі перебувають у стані напруги, а тривога ні на мить не покидає жодну українську родину. 

На календарі вже середина серпня, і зазвичай це пора шкільних приготувань. У цьому році найперший пункт у процесі підготовки до нового навчального року – підготовка сховищ та укриття для школярів та педагогів на випадок сигналів «Повітряна тривога». Кожна школа, кожна батьківська  громада сьогодні ретельно готується і старанно обмірковує варіанти навчального процесу у новому навчальному році.

У Романові вже два місяці триває активна робота над облаштуванням, переобладнанням, ремонтом та підготовкою приміщень, які виконуватимуть функцію укриттів. Виконано значні об’єми земляних, будівельно-монтажних робіт, з місцевого бюджету для обладнання сховища у Романівському ліцеї виділено кошти для закупівлі і монтажу сучасної вентиляційної системи. Тут все враховано до найменших дрібниць, а ліцеїсти матимуть змогу у моменти потенційної загрози ракетного удару вчасно розташуватися в обладнаному сховищі із усіма зручностями, туалетом, вентиляцією і т. п. Поки що у Романові йде процес вивчення громадської думки стосовно пріоритетів форм навчання. 

Відео дня

Вимога обов‘язкової наявності облаштованого укриття (сховища) стосується не лише Романова чи інших опорних навчальних закладів громади. Укриття облаштовують у Старочуднівській Гуті, Биківці, Врублівці. У менших школах – гімназіях, де навчається від 40 до 60 школярів, батьки долучаються до процесу обладнання сховищ. Батьківська громада разом із дирекцією школи обладнали сховище для школярів у селі Камінь. Наприклад, батьківська  громада Ольшанської гімназії, де навчаються з пів сотні  дітей, запропонувала одразу два приміщення облаштованих погребів із наявною вентиляцією, які розташовані за 80 і 100 метрів від шкільного приміщення і куди можна (у разі надходження сигналу «Повітряна тривога») евакуювати увесь учнівський колектив. Подібні настрої і намагання активно втілюють в облаштування укриттів батьки і в інших селах Романівської селищної ради. Навіть традиційно складне для вирішення питання транспортного забезпечення процесу підвезення учнів із віддалених сіл сьогодні також вирішується за безпосередньої участі батьківської громади. Так що новий навчальний рік став справою всенародною і освіта та навчання дітей у нас насправді мають непересічне значення. А це значить, що таких людей, які по-справжньому дбають про майбутнє, – не перемогти!

Віктор Першко

Коментарі

keyboard_arrow_up