Земля ридає, плачуть небеса. Героїв Україна поминає

Земля ридає, плачуть небеса. Героїв Україна поминає

23 травня 2023-го року Україна відзначила День Героїв.

Це свято в Україні досі не має статусу державного, але воно вже давно всенародне. Традиція відзначати День Героїв в Україні пов’язана із датою 23 травня 1938-го року, коли від руки московського агента-терориста Павла Судоплатова загинув тодішній очільник Організації українських націоналістів (ОУН) Євген Коновалець. 

З часом 23 травня стало всеукраїнським святом, хоча у радянські часи про День Героїв навіть згадувати було дуже небезпечно. І лише із 1992-го року в Україні розпочали відзначати День Героїв відкрито, без протидії з боку влади. Із 2014 року, з початком російської  анексії Криму та початку війни із росіянами  на Донбасі, День Героїв відзначають практично в усіх регіонах України. Саме у цей день прийнято згадувати борців за волю України ще із козацьких часів, учасників та героїв Української національно-визвольної революції 1917-1921 років, вояків УПА, полеглих у боях із окупантами у 1942-1954 роках, воїнів ЗСУ, які загинули у роки національно-визвольної московсько-української війни, що розпочалася у 2014-му році і триває досі.

Відео дня

Саме у цей день, 23 травня 2023-го року, у Романові відбулися заходи із вшанування героїв-земляків, які полягли у боях із московськими загарбниками. О 10-й годині фактично вся площа Єдності у Романові дощенту заповнилася людьми, які прийшли на мітинг-реквієм, аби доземно поклонитися Героям, що загинули на війні із «русскім міром». Тут же – родичі, близькі та друзі загиблих героїв. На головній площі селища Романова відбулося відкриття оновленої Дошки пам’яті із портретами полеглих під час російсько-української війни земляків-романівчан. Зауважимо, що це вже третій варіант Дошки пам’яті від часу початку війни України із московитами. У минулому 2022-му році Дошку пам’яті у Романові доповнили портретами бійців ЗСУ, які загинули від початку масованого російського вторгнення в Україну від 24 лютого 2022-го року. На жаль, минуло ще пів року, і кількість полеглих воїнів-героїв знову збільшилася. Тож відтепер Дошка пам’яті вміщує ще більше портретів героїв із Романова та Романівщини. Тепер їх – 55. Вшанували пам'ять про полеглих героїв хвилиною мовчання, а також спільною молитвою, а ритуал освячення оновленої Дошки пам’яті провів настоятель Свято-Покровської парафії ПЦУ протоієрей Іван Майка.

Після завершення мітингу-реквієму у сесійному залі Романівської селищної ради відбулася зустріч керівництва Романівської громади із сім’ями полеглих воїнів. За участі представників служб, відділів та управлінь (соціальні служби, Пенсійний фонд, військкомат, територіальний центр) було надано певну довідкову інформацію, а також обговорено низку питань та ситуацій, які виникають у житті родин, що втратили чоловіка, сина, родича.

Коментарі

keyboard_arrow_up