До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту – Житомирське пекло

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту – Житомирське пекло
Євреї, зігнані солдатами Вермахту та зіпо-СД у Житомирі, дивляться на страту Мойше Когана та Вольфа Кіпера на базарній площі, 7 серпня 1941 р. (Меморіальний музей Голокосту США, люб’язно надано Dokumentationsarchiv des Österreichischen Widerstandes, № 17549

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту – пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). 

Уперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі 27 січня 2006 р. Проте деякі країни відзначали цей день і раніше. Саме 27 січня 1945 року солдати 1-го Українського фронту з лав Радянської Армії визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

Саме України торкнулася страшна трагедія Голокосту. На весь світ відомий Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр». Трагедія Бабиного Яру стала символом півтора мільйона євреїв, розстріляних під час східноєвропейського Голокосту. Але на теренах Житомирщини, майже у кожному районі області був свій «Бабин Яр». Сотні і тисячі невинних було закатовано і вбито. На деяких могилах потім, через багато років, поставили пам’ятні знаки. Але ще багато могил безвинно вбитих залишаються забутими у наш час.

У монографії «Творення нацистської імперії та Голокост в Україні» (вперше видано: Lower, Wendy. Nazi Empire-Building and Holocaust in Ukraine. - Chapel Hill: University of North Carolina Press, 2005. - 308 p.) дослідниця Венді Лауер, зосереджуючи свою увагу на житомирському регіоні і поєднуючи в одне ціле німецькі та радянські архівні документи, щоденники, мемуари та особисті свідчення, дає найповнішу з наявних на цей час оцінку нацистської колонізації, окупаційної політики та Голокосту в Україні.

Відео дня

Житомирський регіон із його родючими рівнинами, що лежать на захід від Дніпра, поставав в уяві нацистських лідерів як майбутня арійська твердиня, утворена з німецьких сільськогосподарських колоній, маєтків есесівців і захисних укріплень. Розплановуючи цей простір, нацистські імперіалісти об’єднали адміністративні області колишнього Радянського Союзу – Вінницьку й Житомирську, західні райони Київської області й північну частину болотистої Білорусі, – і створили генеральний округ Житомир. 

Оголошення гебітскомісара Бердичева про заборону давати притулок особам єврейської національності (антиєврейські нацистські та колабораціоністські листівки та оголошення, розповсюджувані у період нацистської окупації України, 1941–1943 рр., RG 31.023, Меморіальний музей Голокосту США, люб’язно надано Інститутом юдаїки, Київ).

Масові вбивства євреїв нацистами розпочалися у східноєвропейських містах, таких як Житомир. Із понад двох мільйонів євреїв, які загинули у Прибалтиці, Україні та Білорусії, переважна більшість була розстріляна. Їх не вивозили кудись далеко, вони загинули у своїх рідних містах або поблизу них. У цьому процесі нацистських убивств не було нічого безособового, на противагу газовим камерам заводського типу в Аушвіц-Біркенау. Крім того, вбивства людей, що відбувалися на Житомирщині та в інших частинах колишнього СРСР, мають багато спільного з іншими історичними фактами геноциду, які мали місце у світі.

Таким чином, глибоке вивчення того, як масове вбивство відбувалося тут, відкриває для нас багато нового про безпрецедентні риси Голокосту, а також проливає світло на інші випадки геноциду.

В утопічному баченні нацистського життєвого простору для євреїв місця не було; таким чином, євреям було відмовлено навіть у найнижчому статусі колоніальних підданих. У Житомирі німці та їхні місцеві поплічники вбили 180 000 євреїв у період з літа 1941 р. по осінь 1943 р. – більшість із жінок, дітей, людей похилого віку та ослаблених осіб померли у серпні та вересні 1941 р.

Коли передовий загін зондеркоманди 4b увійшов у Житомир 9 липня 1941 року разом з танками 1-ї танкової дивізії, він відразу приступив до виконання своїх повсякденних обов’язків, а саме: закріплення на території, пошук радянських архівів, арешт радянських функціонерів та переслідування єврейського населення. Було оголошено, що євреї Житомира повинні негайно переїхати в історичну єврейську дільницю в районі Чудновської. Менш ніж за тиждень, коли решта команди приєдналася до передової бригади, було підготовлено платформу для першої каральної акції.

Командир зондеркоманди 4 Пауль Блобель, який неодноразово вимагав, щоб усі його підлеглі – включаючи поварів, водіїв та писарів – виконували роль катів, попереджав, що будь-які заперечення проти вбивств потягнуть за собою важкі наслідки. На здійснення першого вбивства він призначив чотирьох виконавців. Ширилися чутки, які згодом було опубліковано у місцевій українській газеті «Українське слово», про те, що будинки у Житомирі були підпалені єврейськими паліями, які повинні відповісти за те, що зробили українців бездомними. Забезпечивши собі привід, німецькі поліцаї підготували акцію «відплати» проти єврейського населення – страту 100 чоловіків-євреїв. Їх схопили 19 липня, провели через головний майдан і вантажівками перевезли на окраїну міста.

Їх загнали у яр, вимитий звивистою річкою. Кільце із допоміжних поліцаїв-українців оточило балку для ізоляції від свідків. Групам євреїв наказували лягати лицем до землі. Їх розстрілювали в потилицю із пістолетів. Після цього масові розстріли євреїв Житомира тривали, забравши життя 1200 жертв станом на середину серпня. Три інші «акції» в серпні та на початку вересня знищили ще 600 євреїв чоловічої статі (включно із підлітками та старими). Вбивства відбулися у лісистій місцевості приблизно за дев’ять кілометрів від міста. На початку вересня місцеві командири СС-поліції та армії звернули свою увагу на населення гетто. 

10 вересня 1941 р. відбулася зустріч польової комендатури Житомира із персоналом айнзацгрупи С, у ході якої було прийняте рішення «однозначно та радикально ліквідувати єврейську громаду». Сили СС та поліції, місцеві поліція та армійські частини прочесали кожен куточок міста у пошуках євреїв, які ще не перебралися на Чудновську; вони навіть перевірили місцевий сирітський дім, де було знайдено 8 єврейських дітей, яких помістили у вантажівку, після чого про них ніхто нічого не чув. Остаточного удару було завдано вранці 19 вересня 1941 р.: «Починаючи з 4 години ранку, єврейський квартал було звільнено від людей, після того, як його оточили напередодні увечері 60 службовців української міліції. Мешканців гетто перевезли 12 вантажівками, частину з яких надав штаб армії, а частину – міська адміністрація Житомира. Після завершення транспортування та необхідної підготовки, до якої залучили 150 в’язнів, 3145 євреїв зареєстрували та стратили». 

Євреїв вивезли на околицю міста, де в’язні приготували братню могилу. Після того, як службовці зондеркоманди 4а відібрали найцінніше із речей євреїв та гроші, вони передали 25–30 тонн постільної білизни, одягу, взуття, посуду та інших предметів, що належали жертвам, службі з питань соціального забезпечення населення (NSV) при нацистській партії. На руїнах гетто німці створили в’язницю для 240 євреїв, що були зайняті на різних роботах, яких вбили пізніше, у 1942 р. Із понад 5000 євреїв, які не мали змоги евакуюватись із міста при відступі Червоної армії, менше двадцяти пережили нацистську окупацію.

З часу розпаду Радянського Союзу громадяни вже незалежної України роблять спроби розібратися із цією історичною спадщиною та побудувати свою націю. У 1990 роках, після майже пів сторіччя замовчування Радянським Союзом Голокосту, очевидці воєнного часу та їхні нащадки почали відкрито ставитися до історії війни. У Житомирі було зведено новий пам’ятник жертвам Голокосту. Але глибоко вкорінені упередження не зникають, попри зменшення кількості євреїв у населенні України. Пам’ятник у Житомирі було піддано акту вандалізму у 2002 р. 

А тим часом герої, які доблесно перемогли нацизм, відходять з цього світу. Радянська імперія, за яку вони боролися, нині дискредитована і розглядається як ще один згубний політичний експеримент, який поряд із нацизмом зруйнував двадцяте століття України і привид якого все ще є і в столітті двадцять першому.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up