30 років тому Україна вперше відзначила День Незалежності: унікальні фото святкування

30 років тому Україна вперше відзначила День Незалежності: унікальні фото святкування

У 1991 році Україна вперше і востаннє відзначала День Незалежності 16 липня.

Про це нам нагадує інформаційний сайт Бабель.

Приводом для святкування незалежності була річниця Декларації про державний суверенітет України 1990-го. Саме у ній прописувалася політична та економічна самостійність у межах кордонів УРСР, українське громадянство, необхідність створити власну Конституцію, армію, фінансову систему та держбюджет. 

Відео дня

Тоді ж постановили вважати 16 липня Днем Незалежності України, незважаючи на те, що вона ще формально залишалася у складі СРСР. Проте, у наступному місяці зʼявилась нова дата – 24 серпня.

На унікальних  фото Олександра Клименка можна побачити святкову ходу та концерт в центрі Києва 16 липня 1991 року.

У 1990 році почалася нова ера української державної незалежності – 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР абсолютною більшістю голосів (за – 355 депутатів, проти – 4) прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Документ складався з 10 розділів, у яких детально прописувалися основи державного, політичного, економічного ладу, підкреслювалася самостійність і суверенітет.

Цього ж дня Верховна Рада постановила «вважати день 16 липня Днем проголошення Незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України».

До першої річниці Декларації про суверенітет, 16 липня 1991-го, у Києві відбулись масові заходи, присвячені Дню Незалежності України. Партійне керівництво урочисто покладало квіти до памʼятників Леніну, за відсутності інших ритуалів. А потім провело збори у палаці «Україна», де тодішній голова Верховної Ради Леонід Кравчук говорив: «Сьогодні ми зібралися вперше в своїй історії для відзначення свята Незалежності. Йшли ми до цього дня важко, йшли за покликом серця, за голосом громадського сумління і національного обов’язку, з великою і святою вірою у свій народ, у його право на свободу і незалежність. І цей день настав».

Хрещатиком пройшов багатотисячний марш — із синьо-жовтими прапорами і в національному одязі. А ввечері на площі Жовтневої революції (нині Майдан Незалежності) влаштували концерт українських гуртів та виконавців. Його кульмінацією став виступ львівського рок-гурту «Брати Гадюкіни» та святковий салют.

Через три дні після придушення путчу 1991 року, 24 серпня, на надзвичайному засіданні Верховна Рада УРСР фактично вдруге проголосила незалежність України. Дату Дня Незалежності перенесли з 16 липня на 24 серпня постановою Верховної Ради 20 лютого 1992 року.

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up