Житомирський Михайлівський собор запрошує віруючих на свято Водохрещі

Житомирський Михайлівський собор запрошує віруючих на свято Водохрещі
Особливою службою Свята Православна Церква згадує свято Богоявлення або Хрещення Господнє у звершенні чину великого освячення води.

У Свято-Михайлівському кафедральному соборі м. Житомира у святкові дні урочисті богослужіння відбуватимуться за наступним розкладом:

18 січня - понеділок, навечір’я Богоявлення:

  • 8.00 - Царські часи та Зображальні. Вечірня з Літургією святого отця нашого Василія Великого. Після Літургії буде звершено чин великого освячення води.
  • 16.00 - Всенічне бдіння.
  • 23.30 - Святкова Всенічна. Всенічне бдіння і Літургія святителя Іоана Золотоустого. Після Літургії буде звершено чин великого освячення води.
  •  

19 січня - вівторок, Богоявлення. Хрещення Господнє:

Відео дня
  • 7.00 - Божественна Літургія святого отця нашого Іоана Золотоустого, після якої буде звершено чин великого освячення води.
  • 10.00 - Божественна Літургія святого отця нашого Іоана Золотоустого. Після Літургії буде звершено чин великого освячення води.

3 13.00 18 січня 2016 року Божого можна буде набрати освячену воду безпосередньо у Михайлівському кафедральному соборі.

18 січня Православна церква відзначає день Навечір’я Хрещення Господнього або Водохресний Святвечір.

Водохресний святвечір – це вечір – приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє або Водохреща. Це свято православної церкви належить до числа двунадесятих. У цей день згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном Предтечею (Хрестителем) в річці Йордан.

Грецьке слово, перекладене на слов’янську мову словом «хрещення», більш точно слід переводити словом «занурення». Іванове Хрещення було, по суті, очисним обмиванням. Християнське ж хрещення розуміється як взяття на себе хреста.

Хрещення Івана Хрестителя мало сенс духовного очищення. Тому, коли Ісус Христос прийшов хреститися, Іоан став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе». Свято Водохреща також називається святом Богоявлення, тому що в цей день Бог явив Себе виразно світу в трьох особах Свого Божества: Бог Син – Ісус Христос приймав хрещення в Йордані, Дух Святий зійшов на Нього у вигляді голуба, Бог Батько засвідчив Ісуса Христа гласом з неба.

Слово «навечір’я» означає переддень церковного торжества, а друга назва – святвечір (або сочельник) пов’язана з традицією в цей день варити сочиво – пшеничний узвар з медом і родзинками. Зважаючи на важливість звершеної в наступаючий день події в житті Ісуса Христа, Церква встановила піст. У цей день, як і в Різдвяний святвечір, не вживають їжу до виносу свічки після Літургії вранці і першого причастя водохресної води.

Всенічне бдіння свята Хрещення складається з великого повечір’я, літії, утрені і першого часу.

У день свята і в день Водохрещенського святвечора здійснюється Велике водосвяття. У дворах храмів тягнуться довгі черги за святою водою. Якщо людина з яких-небудь серйозних причин не може піти на службу або живе в тисячі кілометрів від найближчої церкви, вона може звернутись до цілющої сили простої води, взятої зі звичайної водойми в водохресну ніч, хоча святою таку воду вважати не можна. На свято Хрещення Господнього вода в храмах освячується за особливим чином – великим Йорданським освяченням і називається хрещенською.

Вживається водохресна вода натщесерце. Встала людина, перехрестилася, попросивши благословення у Господа на початок дня, вмилася, помолилася і прийняла велику агіасму («агіасма», грец. – «Святиня»). Якщо наказаний прийом ліків натщесерце, то спочатку приймають святу воду, а за нею і ліки. А вже потім сніданок та інші справи.

Подвижники християнського благочестя називають освячену воду найкращими ліками від усіх духовних і тілесних недуг. Часто духівники «прописують» своїм чадам водохресну водичку – щогодини по ложечці, з вірою, звичайно. Нею і обмивати хворого можна, і постіль кропити. Правда, жінкам у критичні дні приймати водохресну воду не благословляється. Але це якщо жінка в іншому здорова. А якщо вона хвора, то навіть ця обставина ролі не грає. Хрещенська вода нехай буде їй на допомогу!

Вважається, що свята вода не псується, тому ставити в холодильник її не треба. Православні зберігають її в кутку, поруч з іконами. Крім того, крапля святині море освячує. Можна взяти звичайну, неосвяченого воду і додати туди крапельку хрещенській, вона вся і освятиться.

Категорично забороняється, забираючи святу воду або приймаючи її, сваритися, лаятися, допускати неблагочестиві вчинки або думки. Від цього свята вода втрачає святість, а найчастіше попросту розливається. Також є благочестива традиція запрошувати священника або самому кропити в цей день водохресною водою своє житло зі співом тропаря Богоявлення.

Прес-служба Свято-Михайлівського кафедрального собору м.Житомира

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up