У Житомирі відкрили патріотичну виставку картин “Листи героям” художника Юрія Камишного

У Житомирі відкрили патріотичну виставку картин “Листи героям” художника Юрія Камишного

12 жовтня у Житомирі в Домі української культури відбулося відкриття виставки патріотичних картин відомого житомирського митця, заслуженого художника України Юрія Камишного.

 

На презентації виставки Юрія Камишного були присутні герої його картин – дівчина-військова, дві дівчинки та скромний воїн.

«Люди відвикли від хорошого, а почали звикати до війни, до бойових дій. І вже здається, що цьому злу немає ні кінця, ні початку. І ці воїни вже так зріднилися з землею, що нічого окрім окопів, не бачили», - розповів сам художник.

Відео дня

На одній із картин зображена житомирянка Надія Нестерчук , їй, як і незалежності України - 25 років. Вона - радіотелеграфіст польового вузла зв'язку 95-ї аеромобільної десантної бригади. Дівчину художник змалював у військовому одязі, з вінком польових квітів на голові, а на задньому фоні - 150-річна українська хата, яка пережила революції та війни. Надія - одна з перших жінок військовослужбовців, яка служила на передовій. Вона пояснила, що кожного разу, коли їде на Схід, боїться, але відчуття патріотизму завжди допомагають подолати цей страх.

«Багато людей не звертають увагу на те, що серед військових велика кількість і жінок. Добре, що є художники, які можуть підкреслити цей факт. І не варто забувати, що ти - громадянин України, що ти - українець. Це - дійсно війна, і хлопці там не відпочивають. Вони борються за Україну, за нас. Якщо кожен хоч раз на день згадає тих військових, що зараз знаходяться там, то світ стане набагато кращим», - зазначила Надія Нестерчук.

За словами Юрія Камишного, ідея написання картини виникла одразу, як тільки він познайомився з Надією. 

«Взагалі, для мене найцінніше в людях - це після всього, що вони пройшли у житті, залишитися хорошою людиною. Надія і є такою. І ці дрібнички не можуть, щоб не закохати в цю красиву дівчину, в цього тендітного героя. Не кожен чоловік навіть може бути таким мужнім, як ця дівчинка – таким велетнем. Маючи таку зовнішність королеви, вона забуває, що існує сонце, веселка, мир на цьому світі»,- зауважив він.

Крім портрету Надії, на виставці представлена низка картин на патріотичну тематику. 

Справжньою особливістю виставки «Листи героям» стали не тільки картини відомого художника, а й безліч дитячих листів та малюнків, адресованих захисникам України.

«Кожен захищає країну як може: дітки захищають свою сім’ю, своє віконце, свої оселі – своїми малюнками. Кожен цей малюнок – це листи батькам, які є на фронті і вони  діють як оберіг, молитва, прапор, знамення. Там поєднання духовної та сакральної енергетики. Це мистецтво на варті нашого спокою та миру. І ці маленькі дитячі серця та оченята рятують наших воїнів, а дитячі сльози та молитви даремно ворогам не пройдуть», - наголосив митець.

Про ідею створення цих дитячих листівок розповіла голова обласної молодіжної творчої спілки художників та мистецтвознавців Інна Величко.

«Діти намагалися намалювати те, що сподобалося воїнам. І ці малюнки цінні тим, що вони не пропагують насильство, а тільки любов, радість та добро. Це діти з різних шкіл. Ми сподіваємося, що ще більше дітей буде малювати такі малюнки і їх передаватимуть через волонтерів нашим воїнам, адже слова та малюнки, створені дитячими руками, зігріють та принесуть частинку любові, добра у ці холодні осінні дні».

Також всім присутнім був представлений каталог «За це варто жити», який презентували в минулому році та відправили на Схід до воїнів АТО. В цьому каталозі зібрані роботи, де  можна все переглянути і згадати, щось рідне, добре та близьке.

Юлія Довбня


 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up