Як під час війни соціальні мережі сприяють шахраям

Як під час війни соціальні мережі сприяють шахраям

З початку війни аферисти “адаптували᷾” свої схеми відповідно до запитів та потреб громадян.

Так, набули актуальності схеми з надання в оренду неіснуючого житла для людей, які виїжджають з регіонів, де точаться бойові дії та шукають прихистку в інших областях. Популярними стали схеми псевдоперевезень громадян, фейкові збори на потреби військових чи постраждалих в результаті бойових дій, а також схеми шахрайства з оформленням документів для чоловіків призовного віку, які начебто дозволять їм виїхати за кордон.

Шахраї роблять SMS-розсилки, у яких розповідають про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. У повідомленні вказуютьпосилання на сайт, де нібито можна оформити заявку на отримання допомоги. Коли людина переходить за посиланням, шахрайський ресурс пропонує ввести персональні дані та дані про платіжну картку для зарахування коштів, що дозволить привласнити гроші. Злодії такі оголошення розміщують в соціальних мережах та шукають свою жертву. 

Щоб не потрапити у шахрайські тенета правоохоронці радять:

Відео дня
  • остерігатися сайтів-двійників;
  • не слід переходити за підозрілими посиланнями;
  • слід ретельно перевіряти правильність назви сайтів;
  • необхідно просити в орендодавця документи, які підтверджують його власність на житло.  Перевірити реальність цих даних можна за допомогою сервісів, які надають інформацію про нерухоме майно із закритих у воєнний період реєстрів (портал “Дія”, “Опендатабот”). Якщо орендодавець відмовляється показувати документи, краще взагалі не витрачати час;
  • необхідно бути дуже пильними і ретельно перевіряти всю інформацію – від оголошень про продаж товарів чи послуг до посилання на сайти. Звісно, в критичні моменти холодний розум може відмовляти, тому важливо не вестися на емоції;
  • не вірте неіснуючим схемам виїзду за кордон. Живіть згідно Законів України.

Війна – складний і страшний час для всіх. І саме зараз треба бути максимально обачними, щоб не втратити кошти або ще й не наразити себе та свою родину на небезпеку.

Управління поліції охорони в Житомирській області

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up