У Житомирі керівник благодійного фонду продав військову амуніцію та спорядження, призначені для ЗСУ, майже на 500 тис. грн

У Житомирі керівник благодійного фонду продав військову амуніцію та спорядження, призначені для ЗСУ, майже на  500 тис. грн

Співробітники Служби безпеки України викрили засновника благодійної організації Житомира на організації під час дії воєнного стану схеми реалізації військової амуніції та спорядження, переданих з-за кордону безкоштовно для потреб Збройних Сил України.

За даними досудового слідства, зловмисником виявився 23-річний житомирянин-засновник та директор місцевої благодійної організації.

Позиціонуючи себе у тому числі як волонтер, ділок отримав належний дозвіл на безперешкодний виїзд за кордон, звідки й організував завезення продукції військового призначення під виглядом гуманітарної допомоги армії. Військове спорядження йому надавали закордонні благодійники переважно безкоштовно.

Відео дня

Потім, замість безоплатної передачі українським військовослужбовцям, ділок ввезені партії спорядження частково – надавав безкоштовно близьким знайомим, які того потребували, але переважну більшість – продавав та отримував прибуток.

При цьому ціни зловмисник дозволяв собі виставляти дещо нижчі за середньоринкові, оскільки амуніція йому діставалася фактично безкоштовно.

Правоохоронці затримали псевдоволонтера у порядку ст.208 КПК України «на гарячому» – при спробі збуту партії гуманітарки за півмільйона гривень.

За 236,5 тисяч він продавав квадрокоптер, півтори сотні пар тактичних рукавичок, 156 медичних турнікетів та півсотні наколінників. На ще 260 тисяч «авансу» він пообіцяв «дістати» 40 тактичних шоломів.

Попередньо задокументовано факти реалізації партії гуманітарної допомоги за майже 50 тисяч гривень.

Під час санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігуранта справи та офісних і складських приміщень вилучено:

- спорядження та амуніцію для військових (тактичні рюкзаки та рукавички, наколінники, спальні мішки тощо);

- лікарські препарати та медичні засоби (турнікети, медичні ковдри, лікарські костюми);

- власне гуманітарна допомога для населення (продукти харчування і засоби гігієни).

Також значну кількість товарів – квадрокоптер, тактичні рюкзаки, наколінники, турнікети, та інше виявлено і вилучено під час обшуку у складському приміщенні.

Наразі особу затримано в порядку ст. 208 КПК України, вирішується питання щодо повідомлення про підозру та обрання запобіжного заходу.

Тривають необхідні слідчі (розшукові) дії, встановлюються обставини скоєння злочину та причетність інших осіб.

У межах досудового розслідування за ч.3 ст.201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру.

Спецоперацію з викриття махінацій з гуманітарною допомогою проводили співробітники Управління СБ України в Житомирській області спільно з Управлінням спецрозслідувань ДСР НП та слідчими ГУНП Житомирщини за процесуального керівництва обласної прокуратури.

За матеріалами пресслужби прокуратури та СБУ

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Наталия Бруханда

    І нічого йому не буде, крім підозри.... а хлопцям немає у що перевдягнутися, та перевзутися. При спеці в +32 градуси не одну добу мають перебувати в одній і тій же одежі та взутті.

keyboard_arrow_up