«Спартак Арена»: яскравий приклад того, як ефективно красти народні гроші

«Спартак Арена»: яскравий приклад того, як ефективно красти народні гроші

Нещодавно команда партії «Пропозиція», під керівництвом діючого мера міста Сергія Сухомлина, виставила відеоролик, в якому показує, що будівництво стадіону «Спартак Арена».

Це яскравий приклад того, як місцева влада може ефективно розподіляти народні кошти та повністю присвоїла собі заслугу від цього будівництва.

Наша команда вирішила більш детально вивчити це питання - чи дійсно це заслуга міського голови, і паралельно розібратися в самій реконструкції, тому як досить багато питань виникає до значного збільшення вартості цього об’єкту.

Відео дня

Все починалося з того, що влітку 2016 року Облрада передала Житомиру ДЮСШ «Полісся» та стадіон «Спартак». До речі, до такої передачі навіть був бонус: проєкт реконструкції стадіону «Спартак», орієнтовна вартість якого складала на той момент близько 10 мільйонів гривень. Але міську владу не влаштував попередній проєкт, і було вирішено зробити новий, вартість якого склала вже 25 мільйонів. Чому? Бо першим проєктом не було передбачено освітлення, відеокамери та електронне табло.
https://www.zhitomir.info/news_158495.html

Отже, загальна сума робіт з реконструкції стадіону «Спартак» за оцінками спеціалістів та проєктантів склала 25,5 мільйонів грн. Позачергово розробили робочу документацію на будівництво у 2 черги. 1 черга – це футбольні поля, туалети і підсобні приміщення, а друга черга – це трибуни. Саме такий вигляд кошторису був переданий до управління капітального будівництва. Проєктант зазначив, що у 2018 році реконструкція буде закінчена, і крапка.

Тендер виграв підрядник ПРБФ «Комунальник» з пропозицією 21,8 мільйона грн. Згідно з укладеним договором роботи мали завершити до кінця 2018 року. По даному першому договору держава виділила субвенцію у розмірі 13 мільйонів 677 тисяч грн. «Вибиттям» субвенцій з державного бюджету займався Геннадій Зубко, який і зараз є активним гравцем та соратником Сухомлина в партії «Пропозиція».
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-10-18-001019-c

ПРБФ «Комунальник» є одним з постійних підрядників міської влади – при тому, що мають за собою кримінальне провадження 2017 року, коли досудове розслідування встановило, що цей підрядник завищував обсяг та вартість робіт, в результаті чого директор фірми привласнив собі 1,374 мільйона грн бюджетних коштів. Також зареєстровано кримінальне провадження за участю «Комунальника» щодо підробки документів під час робіт з утеплення ЗОШ № 17, що знаходиться біля стадіону «Спартак».

Активні роботи розпочались навесні 2018 року. У планах на реконструкцію є встановлення ОСВІТЛЕННЯ ТА НАВІТЬ ЕЛЕКТРОННОГО ТАБЛО. Голова бюджетної комісії Юрій Мойсеєв коментував, що будуть внесені зміни та коригування, і тому може виникнути певне здорожчання реконструкції, але грошей вистачає, і Сухомлин встановив жорсткі терміни закінчення робіт - до 1 вересня поточного року. До речі, чомусь підготовчі роботи перед реконструкцією, зокрема спилювання дерев, та інші підготовчі завдання виконував замість підрядника КП «Зеленбуд», – про це на відео розповідав і сам Мойсеєв.

https://www.zhitomir.info/news_173729.html

А далі - ще одне коригування проєкту реконструкції. Що ж вигадали наші витівники, як ще «відмивали» бюджетні кошти ?

 

На це просте питання відповідав сам Сергій Іванович – не було передбачено освітлення, відеокамери, електронне табло, тренажерний майданчик, нове покриття та реконструкція адміністративної будівлі з вхідною групою. Заждіть, що? Знову освітлення та табло? Так, наша пісня гарна нова – «розкрадаємо» разом знову, та підвищуємо вартість робіт до 44 мільйонів грн.

Виявилося, що однією з обставин для коригування стало заздалегідь заплановане будівництво багатоквартирного житлового будинку «ОЛІМП» на вулиці Хлібній, 22 в Житомирі. Саме на місці багатоповерхівки мала бути автостоянка і другий заїзд до стадіону – але таке ж не повідомиш громадськості як підставу для коригування проєкту, ще й за бюджетні кошти, тому простіше за все сказати стару й перевірену БАСНЮ про освітлення, ну Ви вже в курсі…

Звісно ж договір був укладений з ПРБФ «Комунальник», так як вони ну дуже «ЯКІСНО» виконують роботи, а зміна підрядника може призвести до негативних наслідків.

Для розуміння якості такої реконструкції, подивіться на фото. Це ж треба залишити старезну стіну, і на ній будувати нову ТРИБУНУ. Просто ЖАХ!!!

Оскільки бюджет реконструкції стадіону збільшився вдвічі, а кількість об’єктів інфраструктури зменшилась у порівнянні з попереднім проєктом реконструкції, міська влада почала реконструкцію скверу, що біля ЗОШ № 17.

Не вірите? Тоді можете подивитися відеорепортаж від 15 червня 2019 року https://www.zhitomir.info/news_184700.html. Там міський голова критикує проєктантів, які, на його думку, не вірно розробляли проєкт - а найцікавішим є те, що Сергій Іванович сам вказує, що в проєкті нібито не було вхідної групи (ну, це не точно).

Через те, що коштів у міської ради не вистачало, Сергій Іванович у лютому місяці попросив Геннадія Григоровича Зубка допомогти фінансово – через державні програми.

«Саме завдяки програмам від Міністерства соціально-економічного розвитку до міської ради надійшли 10 мільйонів гривень, і саме тому, що міська рада розраховувала на ці кошти, були розпочаті роботи по влаштуванню тротуарної плитки та наведення порядку в сквері біля школи та вхідної групи», - розповідає Сергій Сухомлин в інтерв’ю журналістам Житомир.info.

Насправді сквер жодного відношення до реконструкції стадіону «Спартак» не мав - ось План проєкту та викопіювання земельної ділянки:

Ще момент! В цьому ж відео Сергій Іванович пояснює, що використання стадіону буде повністю безкоштовним і доступним для всіх!!! (Але це не точно...)

А далі міська влада вирішила - гуляти так гуляти, і збільшила витрати на реконструкцію стадіону «Спартак» ще на 18 мільйонів гривень.

31.07.2019 року УКБ Житомирської міської ради уклало договір підряду № 134, з вже відомим нам КОМУНАЛЬНИКОМ (подробиці трошки пізніше).

І тут міська влада почала усвідомлювати, що щось з цією вхідною групою (сквером) в них не так, тому, що Сквер перебуває на балансі у КП «Зеленбуд», і його потрібно передати на баланс СДЮСШОР «Полісся». І Виконавчий комітет ЖМР приймає відповідне рішення від 02.08.2019 року № 766.

В цей же день, 02 серпня 2019 року, до УКБ надходять 2 листи: перший – від підрядника ПРБФ «Комунальник», в якому директор просить начальника УКБ В’ячеслава Глазунова здійснювати розрахунки за виконання робіт згідно з договором № 134 від 31.07.2019 року; другий – від ТОВ «УК «Комфорт-Буд» (Лист-Погодження), в якому директор Станіслав Балакішієв дає погодження, аби їм на рахунок (субпідрядника) нараховували кошти по реконструкції стадіону «Спартак» згідно з вказаним договором. Що тут сказати, з юридичної точки зору це якесь посміховисько, але на цьому детально зупинятись не будемо.

 

 

 

Далі стає куди цікавіше:

8 серпня 2019 року вже з’явились акти виконаних робіт згідно 134 договору підряду, які завіряє Євгенія Кондратюк – за дивним збігом обставин дружина заступника міського голови Сергія Кондратюка, і так, вона здійснює технічний нагляд з самого початку реконструкції стадіону «Спартак».

І тут проблемка: договір з технічного нагляду саме цих робіт укладений 13 серпня 2019 року, знову якийсь ЛЯП. І взагалі, до цього 2 роки все так повільно просувалось, а тут «Бац» - лише за один тиждень стільки роботи згідно з договором виконано.

 

Для «Комфорт-Буд»13 серпня також стає приємним днем, так як з ними укладають ще один договір підряду - № 159, на «Реконструкцію території благоустрою ЗОШ № 17». Випадковість, правда?

А взагалі, результат цієї реконструкції був досить критично сприйнятий Асоціацією Футболу України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Але, незважаючи ні всі ці недоліки, Сергій Сухомлин зміг «порішати» питання часткового введення в експлуатацію І черги реконструкції стадіону «Спартак».

26 листопада 2019 року Державна Аудиторська служба України опублікувала висновок про результати моніторингу https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-07-17-002009-b, в якому встановила факти порушення законодавства з боку Управління капітального будівництва Житомирської міської ради.

Для того, щоб нагадати міському голові, чи насправді це його заслуга - фінансування реконструкції стадіону «Спартак», давайте ознайомимось із посиланням https://www.zhitomir.info/news_191737.html, в якому видно скільки коштів виділяється з міського бюджету, а скільки з Державного.

Прогнозованість Сухомлина – це «класти на нас своєю плиткою».

А ось що проявляється реальними справами, а не його балачками: 

- здорожчання проєктів реконструкції на десятки мільйонів грн,

- «відмивання» коштів державного та міського бюджету разом із поплічниками через «своїх» некомпетентних підрядників;

- поява приватних будинків замість об’єктів комунальної власності;

- неймовірний шлях коригування, котрий зменшує кількість об’єктів,  але значно підвищує їх вартість на кожному етапі будівництва чи реконструкції;

- використання комунальних служб замість підрядника;

- затягування термінів будівництва та систематичне невведення в експлуатацію об’єктів з явними порушеннями будівельних норм.

Щодо кітчу у відео «Пропозиції» - на 80% реконструкція стадіону «Спартак» фінансувалася з державного бюджету, а тому він ніяк не може бути заслугою місцевої влади, яка до того ж суттєво на ньому збагатилась.

Команда «Пропозиції»: Ми прийдемо, і продовжимо заробляти для себе гроші, завищуючи в декілька разів вартість об’єктів. Саме це вони знають, вміють і можуть.

А ми з Вами маємо за 65 млн гривень НЕДОреконструйований стадіон «Спартак Арена».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (10)
  • Анна Тимченко

    А я то думаю,чого до цього ніхто не хотів відремонтувати наші стадіони, а не хотіли красти гроші.
  • Voffka RocknRoll

    Есть решение суда, что украли? Я считаю что 20 хв. Крадут деньги из бюджета.
  • Франц Зап

    Перед виборами любе лайно. - рошенівська  шоколадка...
  • Константин Ляшук

    Знову стадіон... Чому Ви його пхаєте всюди, що немає більше що показати?  Збудували один стадіон в тридорога і тішаться з цього. А чому не тішитись, хтось купив пару квартир дітям, хтось дружині автомобіль...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці 10:22 Учні однієї з гімназій Житомирщини долучилися до висадження лісу photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up