СБУ підозрює двох житомирян у сепаратизмі

СБУ підозрює двох житомирян у сепаратизмі

У Житомирі співробітники Служби безпеки України викрили двох інтернет-сепаратистів, який поширювали у соцмережах матеріали із закликами до дій зі зміни меж територій та держкордону України, а також до насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

За даними слідчих СБУ, житомиряни регулярно поширювали антидержавний проросійський контент на персональних сторінках у заблокованій в Україні соціальній мережі «Однокласники».

Зокрема, у публікаціях одного з них – активного учасника проросійських та сепаратистських спільнот – висувалися маніпулятивні вимоги до зміни меж території і державного кордону України.

Відео дня

Поціновувач рашиZZму наводив псевдоагрументи на користь так званого «повернення нелюбимого в Україні Криму» до росії та «логічності» приєднання південних та східних регіонів України до російської федерації.

Висновки судової семантико-текстуальної експертизи підтвердили наявність у повідомленнях прямих публічних закликів до дій з насильницької зміни меж територій та державного кордону України.

Слідчі СБУ повідомили житомирянину про підозру за ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Ще один житомирянин із початком повномасштабного вторгнення держави-агресора на нашу територію почав пропагувати у соцмережі насильницьку зміну і захоплення державної влади в Україні.

У публікаціях він закликав до якнайшвидшої силової «денацифікації» та «асвабаждєнія» нашої держави. Також містянин розмістив звернення до російської федерації й особисто президента путіна з проханням ввести «миротворчі війська» для негайного звільнення Харкова та Харківської області.

Експертиза підтвердила, що у публікаціях прибічника ворога містяться публічні заклики спонукальної модальності до дій, спрямованих на захоплення влади в Харкові і області, вторгнення збройних сил рф на територію України, а також на насильницьку зміну встановленого в Україні конституційного ладу.

Фігуранту кримінального провадження слідчі СБУ інкримінують вчинення злочину за ч.2 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) КК України.

Заходи з документування протиправної діяльності інтернет-сепаратистів здійснили співробітники та слідчі Управління СБ України в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up