Подробиці затримання лідера і кілера однієї з найбільших злочинних організацій в Україні

Подробиці затримання лідера і кілера однієї з найбільших злочинних організацій в Україні

У вівторок, 31 липня, начальник головного управління Нацполіції Житомирської області В'ячеслав Печененко розповів про обставини затримання членів наркоугруповання.

Як повідомлялося раніше, 22 липня на Житомирщині невідомі особи обстріляли автомобіль, що рухався автодорогою. У результаті вогнепальне поранення отримала пасажирка автомобіля, 46-річна киянка. Менш ніж за добу розшуківці кримінальної поліції вийшли на підозрюваних. Було встановлено, що вони є мешканцями Дніпропетровської області. На момент затримання один із членів банди – 32-річний житель м. Нікополь – проживав у розважальному комплексі на території Житомирського району. За наявною інформацією, він виконував роль кілера в угрупованні.

За словами В`ячеслава Печененка, першим було затримано найманого вбивцю, який повинен був вбити 34-річного киянина. Але цей замах не був доведений до кінця.

Відео дня

«Стрілець мав вбити чоловіка, однак влучив у жінку, яка була також в автомобілі. Оперативники карного розшуку Житомирщини за гарячими слідами встановили цього стрільця. І в одному з готельно-ресторанних комплексів Житомирщини в номері, який він винаймав, був проведений санкціонований обшук, де знайшли знаряддя замаху на це вбивство, а саме: пістолет з глушником, автомат, вибухівка та засоби приведення вибухівки в дію. Відповідно після проведених слідчих дій всі учасники і свідки цих подій дали на камеру покази. Чому звертаю увагу, що саме на камеру? Тому що зараз адвокати хочуть довести те, що на свідків чинився тиск, їх катували. Але хочу запевнити, що все було проведено згідно законодавства, без застосування будь-яких заборонених методів проведення допитів», – розповів керівник ГУНП області.

Вже після проведення всіх слідчих дій поліція вийшла на організатора і безпосереднього керівника цього злочинного угруповання.

«Він так само, як і найманий вбивця, мешканець Дніпропетровщини. За ним тягнеться дуже великий шлейф тяжких злочинів, які вони скоювали на території всієї України. Тому цю справу будуть об'єднувати до різних кримінальних проваджень, які є в розпоряджені керівництва Національної поліції. Я думаю, що після того, як цих двох фігурантів буде взято під варту, ми вийдемо і на інших учасників цієї злочинної групи. У нас є матеріали за цими злочинами, які безпосередньо скоювалися на Житомирщині, а у керівництва департаменту карного розшуку є матеріали по цій групі, яка скоювала злочини не лише на Житомирщині. Ця група є зухвалою та небезпечною», – наголосив В'ячеслав Печененко

Також під час брифінгу начальник поліції розповів, як було виявлено, що саме затримана особа є лідером цього злочинного угруповання.

«По-перше, покази безпосередньо найманого вбивці і свідків, які з ним були. Вони підтверджують, що саме він є лідером. Він безпосередньо керував діями, надавав вказівки. І вже по доповненій інформації від карного розшуку він по Дніпропетровщині займася цими справами, які пов'язані з наркоторгівлею і усуненням конкурентів. А також всіх тих, хто мав боргові зобов'язання, пов'язані з цим злочинним діянням. Тому він асоціюється у нас в ході слідства як керівник ціїєї групи», – пояснив В'ячеслав Печененко.

У вирі останніх подій ходили чутки, що правоохоронцям вдалося затримати організатора, бо він виїхав на поміч своєму поплічнику і потрапив в ДТП. Втім, як повідомили у поліції, ця інформація не відповідає дійсності.

«Говорили, автомобіль потрапив в ДТП, і він випадково потрапив в руки правоохоронців, але ця інформація неправдива. Дана машина втікала від патрульних поліцейських і, не вписавшись в поворот, злетіла з дороги і перекинулася. А чому тікав, тому що цей наш безпосередній керівник даної злочинної організації знаходився в розшуку. Навіть після аварії він вискочив з машини і втікав від поліцейських, але втратив свідомість і був затриманий. Тому це було не випадково, ми вже йшли по його слідах. Те, що там спочатку писали, ніби він їхав визволяти, це вже слідчі визначатимуть, куди він їхав. Його машину патрульні помітили на трасі Київ – Чоп і вже переслідували в районі Новограда-Волинського. З ним в автомобілі була жінка. Наразі вона опитана і відпущена, а також проходить у справі як свідок. А затриманий організатор групи знаходиться в лікарняному закладі, де йому надається допомога», – повідомив керівник поліції регіону.

Крім того, В'ячеслав Печененко розповів, що виїзд автомобіля з міста Києва до Житомира, на який відбувся замах, був спланований керівником цієї злочинної групи.

«І вже на даний виїзд був направлений цей найманий вбивця, який мав вбити водія, але попав в жінку, яка була поряд. І ця жінка також причетна до цього угруповання. Адже після того, як стрілець влучив в неї, організотор групи розпорядився, щоб виділили кошти на лікування цієї жінки. Адже вона не мала бути постраждалою», – сказав начальник ГУНП області.

По завершенню брифінгу В`ячеслав Печененко попросив журналістів висвітлити його звернення до законотворчих органів України.

«Головне, що потрібно зробити законотворцям — це переглянути закони, які дають злочинцям особливо тяжких злочинів можливість виходити під заставу. Якщо скоєно тяжкий або особливо тяжкий злочин проти здоров'я і життя людини, однозначно має бути міра запобіжного заходу – тримання під вартою без інших варіантів. Адже коли злочинці виходять під заставу, а вони дуже швидко знаходять гроші, знаходячись на волі, вони мають можливість впливати на свідків, потерпілих і т. д. Ми повинні притягувати злочинців до максимальної відповідальності. І коли на сесії обласної ради мене запитують, чи затримана та людина, яка стріляла в собаку, то якщо ми вже говоримо, що у нас вбивці гуляють на свободі, то вже навіть відповідь про цю собаку очевидна», – наголосив керівник поліції.

Наразі лідеру злочинної групи, 44-річному жителю Нікополя, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 140 тисяч 960 гривень. Станом на 31 липня документів, що підтверджують внесення застави, немає.

Як повідомив перший заступник Голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін, затримані є членами однієї з найбільших організованих злочинних організацій, що діють на території України. До цієї організації входило близько 30 членів.

Наразі правоохоронці перевіряють інформацію щодо причетності зловмисників до серії злочинів із використанням вибухівки та вогнепальної зброї, вчинених на території держави. Лідера злочинної організації затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Заходи поліції з викриття злочинної діяльності вказаного угруповання продовжуються.

Алла Герман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці 10:22 Учні однієї з гімназій Житомирщини долучилися до висадження лісу photo_camera 10:00 На Чуднівщині чоловік цілу ніч блукав у лісі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up