Після смерті в ТЦК Сергія Ковальчука з Баранівки слідча комісія вимагатиме зміни керівництва Звягельського терцентру комплектування

Після смерті в ТЦК Сергія Ковальчука з Баранівки слідча комісія вимагатиме зміни керівництва Звягельського терцентру комплектування

Члени тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради вимагатимуть від командування ЗСУ змінити керівництво Звягельського Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, після відвідин якого помер 32-річний житель Баранівки Сергій Ковальчук.

Про це в етері "Радіо Свобода" сказала народна депутатка та членкиня тимчасової слідчої комісії Верховної ради України Юлія Яцик.

За її словами, рішення ухвалили за результатами засідання парламентської ТСК, яка розглядає випадок смерті Сергія Ковальчука з Баранівки після відвідування ним другого відділу Звягельського районного ТЦК та СП.

Яцик сказала, що комісія буде вимагати від Головнокомандувача і командування Сухопутних військ зміни керівництва Звягельського РТЦК та СП, оскільки керівник не впорався зі своїми посадовими обов’язками і не зміг організувати роботу своїх підлеглих в рамках закону.

Відео дня

Зі слів народної депутатки, командування Сухопутних військ ЗСУ призначило службову перевірку. Також поліція відкрила кримінальне провадження за фактом настання смерті і призначила комплексну судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті Сергія Ковальчука.

"В свідоцтві про смерть зазначено, що причиною смерті стали множині черепно-мозкові травми голови зі зміщенням кісток черепа. Про те, що колись цей загиблий хворів на епілепсію, нам про це нічого не відомо. Родичі загиблого також стверджують, що такого діагнозу у нього ніколи не було. В тому числі, підтвердження висновку лікаря про причину смерті немає навіть якихось інших ознак, які б могли свідчити про наявність у нього епілепсії, також не було. Тому ми це відкидаємо", — розповіла журналістам "Радіо Свобода" Юлія Яцик.

За словами Юлії Яцик, тимчасова слідча комісія не може втручатися у хід розслідування, але триматиме справу на контролі.

"Станом на сьогодні ми розглянули понад 3200 скарг. Понад 56 заяв ми розглянули на минулому засіданні тимчасової слідчої комісії. Плануємо ще засідання окремі по окремих областях і за окремими конкретними порушеннями. У тому числі, будемо викликати ВЛК щодо надання висновків про придатність людини, коли в неї взагалі немає підстав для мобілізації", — сказала народна депутатка.

Що відомо про справу смерті Сергія Ковальчука після відвідування РТЦК та СП

4 червня у Баранівці поховали місцевого жителя — 32-річного Сергія Ковальчука. 29 травня чоловіка з множинними травмами в стані коми доставили до Звягельської лікарні, де він за кілька днів помер. Родина заявляє, що Сергія побили в приміщенні другого відділу Звягельського районного територіального центру комплектації та соціальної підтримки. В Житомирському обласному ТЦК та СП цю інформацію спростовували і сказали, що чоловік помер в результаті епілептичного нападу. Поліція почала розслідування за статтею 128 Кримінального кодексу України "Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження".

5 червня жителі Баранівки збиралися біля другого відділу Звягельського районного територіального центру комплектації та соціальної підтримки. Люди вимагали пояснити ситуацію із смертю Сергія Ковальчука. Того ж дня голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко опублікували у своєму Telegram повідомлення, що під час наради з питань мобілізації дав вказівку провести неупереджене розслідування смерті військовозобов’язаного.

6 червня Офіс генпрокурора України повідомив, що справу перекваліфікували і розслідують як умисне вбивство. 7 червня близько пів сотні жителів Баранівки прийшли під приміщення другого відділу Звягельського районного територіального центру комплектації та соціальної підтримки. Люди вимагали справедливого розслідування справи щодо смерті Сергія Ковальчука.

8 червня пресслужба Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки повідомила, що в ході службового розслідування, яке призначили в установі, попередньо з'ясовано — травми чоловік отримав при падінні під час епілептичних нападів та надання домедичної допомоги, а не через побиття.

Юрист Роман Гуртовенко прокоментував Суспільному, що лише судово-медична експертиза має показати причину смерті.

22 червня нардеп Олексій Гончаренко оприлюднив в соцмережах відео із засідання ТСК, де озвучили висновок експертизи у справі Сергія Ковальчука, яка не виявила алкоголю в крові померлого.

Джерело: Суспільне Житомир

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (6)
  • Альберт Андрейчук

    Одна банда всі підараси під одним купалом
  • Ruslan Samijlik

    Військову прокуратуру трусанути потрібно, вона постійно військових прикриває при кримінальному злочені, от там ПІDАРАСИ сидять справжні😏
  • Саша Александр

    Змінити чи посадити за вбивство?
  • Galina Kovalchuk

    Боже....
    Что  творится...на  твоей  земле..!?

keyboard_arrow_up