Майже 170 тисяч гривень отримав аферист - в’язень колонії на Житомирщині, "купуючи" товари через інтернет

Майже 170 тисяч гривень отримав аферист - в’язень колонії на Житомирщині, "купуючи" товари через інтернет

Слідчі поліції склали обвинувальний акт відносно 33-річного житомирянина за афери на торговельному інтернет-майданчику. Чоловік обдурив 11 продавців, жителів Львівщини, Житомирщини, Черкащини, Хмельниччини, Києва та Кривого Рогу на майже 170 тисяч гривень. 

Правоохоронці встановили, що фігурант вже раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення майнових злочинів та відбуває покарання в одній із колоній області. Викрили його діяльність оперативники Управління карного розшуку ГУНП в Житомирській області за сприяння працівників оперативного відділу виправної установи.

Поліцейські з’ясували, що ув’язнений, користуючись мобільним телефоном, знаходив оголошення про продаж техніки на віртуальній торгівельній платформі. Зв’язувався з продавцем та називався військовим, який проходить службу на Донеччині, тож можливості особисто забрати покупку не має. Однак обіцяв оплатити товар через термінал самообслуговування. До афери залучав таксистів з міст, де проживають потерпілі, які не знали про його шахрайські наміри. За оплату водії виконували дистанційні вказівки чоловіка, зокрема, передавали техніку третім особам, або ж відправляли поштою за реквізитами «замовника». 

Відео дня

Комп’ютерну та фототехніку, ігрові приставки, дизельний генератор, електросамокати, мобільні телефони й навіть моторний човен - такі товари «купував» чоловік, загальною вартістю близько 170 тисяч гривень.

Продавці від нього отримували фейкові повідомлення про зарахування оплати. Далі аферист вимагав швидкої передачі товару водієві. І навіть, коли продавці зауважували, що кошти на рахунок «не зайшли», грав на емоціях, плакав у слухавку, мовляв, з його картки списано останні заощадження та примушував погодитися на сумнівну угоду.

Так, у березні 2023 року аферист обманув 70-річного житомирянина, який віддав свій моторний човен таксистові, не переконавшись у реальності зарахування коштів. А 38-річний житель м. Кривого Рогу так і не отримав 24 тисячі гривень за продаж електросамоката. В одному з таких випадків фігурант навіть визнав, що ошукав продавця і… пообіцяв повернути майно, якщо той сплатить «за доставку», тож виманив ще близько 1,5 тисячі гривень.

Поліцейські спільно з оперативними працівниками виправної установи провели обшуки в камері, де утримувався ув’язнений. Тоді правоохоронці виявили сховок у підлозі, в якому віднайшли понад 10 мобільних пристроїв. Крім того, слідчі вилучили чорнові записи як речові докази. 

Тож, зібравши свідчення та висновки експертиз, слідчі слідчого управління ГУНП в Житомирській області інкримінували чоловікові повторне вчинення шахрайства (ч. 2 ст. 190 КК України). Поліцейські склали обвинувальний акт за погодженням з Житомирською обласною прокуратурою. Нині матеріали кримінального провадження скеровано до суду.

Відділ комунікації поліції Житомирської області



 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up