Хто в міській раді паразитує на заборгованому ТТУ?

Хто в міській раді паразитує  на заборгованому ТТУ?

У 2016 році міська рада Житомира з Сухомлином вирішує розпочати транспорту реформу і виділяє гроші на нове обладнання для автоматичного розрахунку за проїзд.

Перший  тендер на купівлю обладнання у 2016 році склав  близько 8 млн грн. В цю суму включили серверне обладнання, 180 валідаторів мобільних та 110 стаціонарних, 10 000 карток, зчитувачі карток та програму АСОП. Ідея правильна та корисна, однак вийшло як звичайно.

 

Відео дня

По-перше, неоднозначна ситуація для нас, враховуючи війну з Росією. На 2020 рік фірма «Симбл-системс» у якої проходить закупка всього вказаного добра, змінила назву з «Гексагон-Україна», якою була в 2016 році, і належить російській компанії - «Гексоган-Росія». Зрозуміло, що обладнання для автоматичної оплати проїзду проводить банківську транзакцію, отримуючи всі данні користувача і проводячи її через сервери для опрацювання. Повний доступ до яких є у «Симбл-сістемс», але, до речі, не у новоствореного під цю транспорту реформу КП «Житомиртранспорт», що зобов’язалось займатись, ніби, ремонтом та обслуговуванням валідаторів, про неї далі. Таким чином, можна зробити просте припущення, що безпека даних житомирян, які оплачують проїзд своєю краткою в тролейбусі чи трамваї, не зовсім захищена і може бути під загрозою, хоча це вже питання до житомирських правоохоронних органів. Адже їх колеги з інших областей порушили декілька кримінальних справ з приводу….щодо компанії «Симбл-системс».

 

Щоб ви  розуміли як цінять наші податки в мерії наведемо приклад. В 2017 році міська влада  виділяє ще 11 млн грн. Проводиться тендер, де закупляють обладнання і, увага, ще раз купляють програму АСОП, за ціною  1 млн 800 тис. Уявіть, наприклад, ви купили ще одну ліцензовану Windows, просто щоб була. «Реформатори» транспорту без сумнівів «тринькають» наші податки.



По-друге, Сергій Сухомлин з міською радою, в 2015 році відродив комунальне підприємство «Житомиртранспорт» для певних депутатів, яких собі захотів «приручити» як то Іван Фурлет та Дмитро Ткачук. Воно, як виявиться, стає «годівничкою» для хлопців, а для міського бюджету й збиткового ТТУ ще одним «паразитом». ТТУ передає КП «Житомиртранспорт»  частину купленого обладнання – 175 валідаторів, програму та серверне обладнання – в загальній сумі 3 млн 852 тис. грн. Призначається голова підприємства – Іван Фурлет, депутат міськради, котрий зараз балотується туди знову від партії Хренова. Задачами комунального підприємства, стає збір комісії в розмірі 5% з безконтактної оплати, обслуговування системи та ремонт валідаторів. Правда, це ті ж самі функції, які виконує постачальник «Симбол-Системс» в інших містах, де система АСОП з валідаторами працює нормально і без «допоміжних» КП. З цього робимо висновок, що мер з міською радою, створив КП, яка дублює функції постачальника, котрий, до речі, займається протягом декількох років обслуговуванням по гарантії, поки житомирська КП за це «їсть» гроші.

Як же буде заробляти КП «Житомиртранс»? Тут декілька схем «доходу». Перша, здивуєтесь, є дуже простою – «оренда» самим ТТУ валідаторів, які воно ж перевело на баланс КП «Житомиртранс». Так, міською радою спеціально була створена ситуація, що валідатори та програмне забезпечення передали КП, ті встановлюють його на транспорт, а ТТУ має за це платити. Уявіть, ви купуєте за повну ціну собі телефон, але ще раз в місяць додатково платите гроші, бо просто його та систему android використовуєте. Саме така основна функція у фірм «прокладок», що і являє собою КП «Житомиртранспорт». Його управлінці вирахували, що «оренда» буде покривати зарплату працівників даного комунального підприємства. Хочеться поставити логічне питання до міської влади: то хіба ТТУ, як замовник устаткування  не могло поставити самостійно всі валідатори на тролейбуси й не платити гроші за «оренду» в КП «Житомиртранспорт»? Також по гарантії, безкоштовно робився б ремонт  компанією постачальником..

Наступний момент, ТТУ укладали договір з КП «Житомиртранс» по обслуговуванню та ремонту і на баланс другого було також переведено програмне забезпечення і сервер з валідаторами.  Хто та як обслуговує, якщо ламається валідатор? Тут КП «Житомиртранспорт» знаходить спосіб заробити: знімає несправні валідатори, бере комісію за те, що вони йдуть на ремонт і відправляє по гарантії на «Символ-системс», наприклад, по тендеру 4 лютого 2020 року обійшовся ремонт в  200 тис. грн. Так для чого тоді «Житомиртранспорт»? Так це міг робити  ТТУ і без комісії!  Однак, команда «реформаторів» може чудово «паразитувати» з доходів збиткового ТТУ.  

За обробку транзакцій по оплаті безквиткового проїзду по оплаті банківською карткою чи іншою комісія в 5% йде не в заробіток ТТУ, а до КП «Житомиртранспорт».  Зробімо для розуміння прості розрахунки. За словами Фурлета кожний валідатор, що підключений до системи ТТУ платить КП, де він був директором 4 роки, від 200 до 300 грн в місяць. Нехай, наприклад, виїжджає в середньому по 80 тролейбусів в день, де увімкнено 2 валідатори. Рахуємо без маршруток та трамваїв. 80х2=160 валідаторів на всі тролейбуси, 160 х 300 грн = 48 000 грн в місяць, тобто не менше платить ТТУ за «оренду»  валідаторів в КП «Житомиртранспорт».

Ще є поповнення карток, стрічок квитків папером та інше, з чого ТТУ також платить комісію кп
 «Житомиртранспорт». Транспорті «реформатори» купили у 2 рази дорожче валідатори, купили дві однакові системні програми, місто не має повного доступу до програмного забезпечення операцій по валідаторах.

Отже, згадаємо для розуміння ситуації, що таке паразитизм в біології, а саме форма взаємовідносин між організмами, де один з них (паразит) використовує іншого (хазяїна) як середовище проживання і джерела їжі. Саме таку роль паразита грає КП «Житомиртранс» з її зачинателями на тілі житомирського ТТУ, котре увігнали в борг 50 млн грн. До речі, картинка для статті з однойменного фільму, який рекомендуємо.

Чи збираються витягувати ТТУ з боргу? З таким підходом ні. Чи потрібно нам було ще одне комунальне підприємство? Також ні. По факту воно стало заробітком «прикормлених» депутатів, що знову йдуть, нібито, робити місто кращим.  Проблему з транспортною реформою вирішувати у владі не сильно бажають.
 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up