Двом священникам - керуючому та секретарю єпархії УПЦ (МП) Житомирщини повідомлено про підозру за розпалювання релігійної ворожнечі

Двом священникам - керуючому та секретарю єпархії УПЦ (МП) Житомирщини повідомлено про підозру за розпалювання релігійної ворожнечі

Повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

За процесуального керівництва прокурорів Житомирської обласної прокуратури, на підставі зібраних слідством доказів, двом священникам повідомлено про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі та образі почуттів громадян, у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, вчинених службовою особою та за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 161 КК України).

Слідство встановило, що керуючий єпархії та секретар УПЦ (канонічний зв’язок з московським патріархатом), рідні брати, тривалий час, з 2017 року, виготовляли і поширювали серед священників, прихожан та жителів регіону листівки, які розпалюють релігійну ворожнечу і ненависть до вірян Православної церкви України. 

Відео дня

Митрополит готував тексти листівок, брошур та закликів, які містять висловлювання, що ображають почуття громадян різних вірувань, релігій і конфесій. Секретар єпархії забезпечував їх друк та відповідав за активне поширення. Серед іншого, у листівках висловлено нетерпиме, вороже ставлення до Православної Церкви України, її створення названо «самочинним», «відступництвом», «сліпою впертою сваволею», «розколом» тощо. 

За оцінкою низки судово-лінгвістичних та семантико-текстуальних експертиз, тексти раніше вилученої друкованої продукції транслюють гостру неприязнь до Київського патріархату, містять зневажливі, презирливі з релігійної точки зору його характеристики,  дискредитують віру, розпалюють релігійну ворожнечу між різними конфесіями. 

Під час обшуків у приміщеннях церкви, за місцем проживання та в автомобілях підозрюваних вилучено докази їхньої кримінальної діяльності, зокрема, значну кількість друкованої продукції, блокноти з рукописними текстами тощо. 

Наразі вирішується питання щодо обрання обом фігурантам запобіжних заходів у виді цілодобового домашнього арешту та відсторонення від посад. 

Кримінальне правопорушення священників викрито завдяки злагодженим діям   Житомирської обласної прокуратури, Управління СБ України та слідчого управління ГУ Нацполіції в області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up