Злочин і покарання: закупівлі підприємства, на хабарі від якого погорів головний медик Житомирщини

Злочин і покарання: закупівлі підприємства, на хабарі від якого погорів головний медик Житомирщини

На вимаганні хабаря за перерахування міській лікарні Коростеня субвенції затримали керівника обласного управління охорони здоров'я. Розслідуючи злочин, правоохоронцям слід ретельніше перевірити використання "ковідних" грошей.

У 2021 році, під час масштабної пандемії, коли тисячі людей померли від коронавірусу, верх цинізму – наживатися на горі, а потім виходити на брифінг і звітувати про кількість померлих від COVID-19.

Мова йде про очільника управління охорони здоров'я області Миколу Суслика, який ще недавно дивувався хабарництву свого заступника.
За півтора роки усі місцеві сайти вибухнуть новиною про затримання його на хабарі та акторський талант посадовця з постійної турботи про втрати під час пандемії більш не знадобляться. 

Виявилось, що директор департаменту вимагав хабар від керівника Коростенської лікарні. Це зазначається в ухвалі Подільського районного суду міста Києва.

«01.12.2020 близько 13 години під час розмови з Генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Коростенська центральна міська лікарня Коростенської міської ради» ОСОБА_2 (Ходаківський Микола Миколайович), яка відбулась у службовому кабінеті директора Департаменту охорони здоров`я Житомирської ОДА у будівлі за адресою: м. Житомир, вул. Мала Бердичівська, 25, ОСОБА_1 (Суслик Микола Петрович) повідомив останньому про необхідність передачі йому грошових коштів у розмірі 10% від суми вищевказаної субвенції, що становить 124, 4 тис. грн, як неправомірну вигоду за виділення вказаної вище суми субвенції, а також подальше сприяння ОСОБА_1 з використанням службового становища директора Департаменту охорони здоров`я Житомирської ОДА у роботі та нестворення перешкод у діяльності КНП «Коростенська ЦМЛ», - йдеться в ухвалі.


Субвенції в обмін на хабар
Протягом останніх місяців Коростенська центральна міська лікарня отримала значну субвенцію з «ковідного» фонду на закупівлю всього необхідного у боротьбі з пандемією. Під освоєння перерахованих бюджетних коштів лікарня активно почала проводити закупівлі. Оскільки кошти «ковідного» фонду дозволяють не проводити відкриті торги, ми вирішили дослідити як лікарня обирала постачальників.
Загалом з березня 2020 по січень 2021 року Коростенська ЦМЛ за такою спрощеною процедурою підписала 88 угод. Загальна сума склала 19 млн 660 тис грн.

Підписані Коростенською ЦМЛ угоди за ковідною процедурою. Джерело: модуль аналітики "Прозорро"

Як видно з графіку їх кількість значно зросла саме під кінець року. Найбільша з поміж усіх угод підписана 27 листопада на придбання кисневої станції з ТОВ «Алві-Лайн». За кисневий генератор, центральну компресорну станцію, рампа кисневу на 10 балонів (з комплектом трубок, редуктором,кріплень), 40 медичних розеток газу та 30 кисневих редукторів лікарня заплатить 6 млн 219 тис 244 грн. За угодою доставка, встановлення, налаштування обладнання та навчання персоналу постачальник має зробити власним коштом.
Однак через три тижні потому Коростенська ЦМЛ підписує дві угоди на проведення монтажу системи киснепостачання із зовсім іншим постачальником. Ним виявився "Регіональний центр медичної, професійної та соціальної реабілітації інвалідів" Українського Фонду "Реабілітація інвалідів". Підряднику протягом одного дня вдалося і підписати угоду на 131 тис 365 грн та на 59 тис 34 грн, і складеними актами виконати їх.
 

Надто висока оперативність як для фірми, яка до цього торгувала продавала буклети і торгувала бланками. У профільній сфері обмежувалася невеликими угодами на декілька тисяч гривень.
Єдиний відкритий тендер, організований КП «Лікарня №2 ім. Павлусенка», підприємство Фонду "Реабілітація інвалідів" програло одному зі своїх співробітників. Договір технічне обслуговування та ремонт медичного обладнання лікарня підписала з підприємцем Олександром Логіновим, який обіймав посаду директора відділу ремонту та обслуговування медтехніки "Регіональний центр медичної, професійної та соціальної реабілітації інвалідів".

Олександром Логіновий, працює та разом з "Регіональний центр медичної, професійної та соціальної реабілітації інвалідів".імітує конкуренцію на торгах

Запропонувавши на тисячу гривень дешевше, працівник виграв у свого працедавця тендер і підписав договір на 244 тис грн. Подібні спотворені торги мають бути предметом дослідження регіонального підрозділу Антимонопольного комітету України, який після визнання змови включає обох учасників в «чорний список». Це, своєю чергою, на 3 роки позбавляє їх можливості брати участь в торгах.

Натомість підприємство Фонду "Реабілітація інвалідів" без тендеру отримує від КП «Лікарня №2 ім. Павлусенка» нове замовлення. Монтаж системи киснепостачання лікарні оцінили в 528,3 тис грн. І знову ж таки, 15 грудня підписується угода і цього ж дня документи про виконання робіт.

Аналогічні послуги і також без тендеру підписуються з цілий рядом районних лікарень по всій області. І повсюди в день підписання договору, підписуються акти виконаних робіт.

Такі темпи виконання більш нагадують авральне освоєння сотень тисяч бюджетних коштів «ковідного» фонду аніж непрості технічні роботи підвищеної небезпеки.

За один лише грудень (саме тоді, коли проти Миколи Суслика розпочали слідчі дії) на рахунок "Регіональний центр медичної, професійної та соціальної реабілітації інвалідів" лікарні області сплатили понад 3 млн 383 тис грн «ковідних» грошей.

Слідство триває - схеми працюють
Допоки відсутні результати перевірки використання бюджетних коштів обласним управлінням охорони здоров'я (сподіваємось незабаром їх офіційно оприлюднять), прокурор наполягав на ув'язненні затриманого "на гарячому" керівника управління до 22 березня 2021 року. Підозрюваний та його захисник в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання і просили обрати запобіжний захід у вигляді застави. Пояснювали це тим, що Микола Суслик нещодавно перехворів на коронавірусну хворобу COVID-19 в тяжкій формі. Тому позбавлення волі погано позначиться на його здоров`ї.

Суд вирішив встановив наявність ризиків, а саме: можливість підозрюваного переховуватись від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні; вчинити інше кримінальне правопорушення.

Ухвалою суду до директора департаменту ОДА Миколи Суслика був застосований запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 діб та визначений альтернативний запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (тобто 124 850 грн.). В разі внесення цієї суми посадовця звільнять з-під варти, але з певними умовами, серед яких – не відлучатися із району, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора чи суду та здати закордонний паспорт.
Чим завершиться ця гучна справа покаже час. Але навіть зараз можна з впевненістю стверджувати, що спрощені процедури закупівлі під час пандемії часто використовуються нечистими на руку чиновникам для особистого збагачення.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up