Житомирський аеропорт та сотні підприємств росіян в області будуть націоналізовані

Житомирський аеропорт та сотні підприємств росіян в області будуть націоналізовані

Зі вступом змін до закону майно російських громадян примусово вилучатиметься. Згідно з відкритих реєстрів в Житомирської області піддані країни-окупанта володіють 268 організаціями та підприємствами

Верховна рада 1 квітня прийняла закон «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності Російської федерації та її резидентів».

Згідно його вимог примусово вилучатиметься майно фізичних осіб - громадян російської федерації, а також осіб, які мають найбільш тісний зв'язок з російською федерацією. На даний час закон ще має підписати Президент.

За даними аналітичного сервісу перевірки контрагентів YouControl в Житомирській області громадянам країни-агресора напряму чи опосередковано належать 268 підприємств різної сфери діяльності. Головним чином це харчова промисловість, добувна і деревообробна промисловості та торгівля.
Зокрема власником ПАТ «Житомирський м’ясокомбінат» та ТОВ «Андрушівський маслосирзавод» є громадянин росії Армен Карлосович Мелікян.

Аеропорт Житомира повністю належить компанії Yanair. Єдиним власником ТОВ «Акорд» є громадянин росії Олексій Володимирович Янчук (сайт авіакомпанії досі на російському хостингу)


За проведеним минулорічними тендером з державного бюджету на реконструкцію приватного аеропорту планували витратити понад 800 млн грн.

Один з найбільших виробників ягід в Україні є ТОВ «Українська ягода». Розташована компанія в селі Маркуші Бердичівського району. Володіє товариством двоє громадян росії - Юрій Лохвицький та Ольга Вишнякова, які проживають за однією адресою в столиці країни-окупанта.

Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич звітував про підтримку підприємства у 2018 році 

За 2017 та 2018 роки ТОВ «Українська ягода» отримала з бюджету держави 3,2 млн грн дотацій.

Розташованим у центрі міста торговим центром «Молодіжна мода» володіє росіянин Михайло Савенець. Він також володіє часткою в товариствах "Онві" та "Житомиртекстиль", розташованих в обласному центрі.


Готелем «Рейкарц Житомир» в центральні частині міста володіє ТОВ "Готельний комплекс "Замковий". Співвласником товариства є громадянин країни-агрегора Юрій Васін. Його частка становить 50% і, за законом, має перейти державі.

Готель Рейкарц в Житомирі також має російського співвласника. Джерело: сайт готелю

Загалом в Житомирській області діючими є 181 підприємства, власниками яких є російські громадяни. Ще 87 господарюючих суб’єктів припинили свою діяльність або знаходяться в стадії припинення.

Згідно із законодавством вилучення об’єктів права власності росії та її резидентів здійснюватиметься як з мотивів суспільної необхідності, так і в рахунок майбутньої репарації на користь держави Україна.

Наразі Національне агентство з питань запобігання корупції підготувало список з націоналізації 21 компанії. В тому числі: банків «Промінвестбанк» і «Сбєрбанк», «Енергомашспецсталь», «Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України», «Лисичанська нафтова інвестиційна компанія», «Газпром збут Україна», «Южніігіпрогаз», 13-й судноремонтний завод Чорноморського флоту.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (24)
  • Светлана Лазько-Гнатенко

    Цi царьки якi у нас в мерii ,в областi нагреблись добряче.. все вони знали....
  • Людмила Голяченко

    Якби наші царьки не мали зиску з цих підприємств, то їх тут не було б.
  • Наташа Недзельська

    Ще б навели порядок із своїми-:
    Чи чули Ви про інциденти в Житомирській області?
    1. Вбивство дитини територіальною обороною
    2. Заправка військової автівки розбавленим пальним, що призвело до вагомих пошкоджень. Будь ласка, не дайте це спустити на гальма
  • Ole Lukoye

    Давно  пора

keyboard_arrow_up