Житомирські ринки: аналіз цін на тлі змін торгівельного простору – буде тільки гірше

За минулий тиждень у м’ясному павільйоні Житнього ринку спостерігалися такі середні ціни:
сало — 150–350 грн/кг; свинина — 200–250 грн/кг; телятина — 250–320 грн/кг.
Продавці пояснюють це впливом низького врожаю 2024 року та високими витратами на корм, хоча восени 2025 року очікується покращення ситуації та корекція цін. Але для збору нового урожаю вже використовується паливо за новими цінами, тому сподіватися на реальне зниженні цін не варто. Також діють економічні фактори: підвищена вартість корму, мобілізація, низька пропозиція ведуть до здорожчання м’яса, особливо свинини та сала.
При цьому індекс споживчих цін на м’ясні продукти у серпні склав 103,38 %, тобто в середньому — зростання на 3,38 % порівняно з попереднім місяцем – про це вже нас інформує Минфин Украины. У липні загальний індекс інфляції в Україні знизився до 99,8 %, але м’ясо й хліб залишилися головними драйверами подорожчання.
У травні 2025-го на Житомирщині продукти харчування зросли на 1,4 %, де найсуттєвіше подорожчали м’ясо (+6,2 %), свинина (+9,9 %), м’ясо птиці (+7,4 %). Овочевий сегмент дещо полегшив «кошик»: борщовий набір (без м’яса) коштує 120–140 грн, із м'ясом — додаткові 150–200 грн. Наприклад: картопля — 20–30 грн/кг, буряк і капуста трохи дешевшають, цибуля стабільна. Покупці відзначають різке подорожчання м'яса саме у неділю, коли ціни змінюються нагально — особливо на телятину.
За даними, деякі продавці озвучують «делікатесну» відмітку — близько 400 грн/кг. Сільські продавці, які не купують місця на ринку, зміщують торгівлю на вулиці Хлібну і Небесної Сотні. У центрі Житнього ринку натомість — мало продавців і покупців. У міській муніципальній інспекції раніше заявляли, що проводять рейди та заходи проти стихійної торгівлі, за необхідності складають протоколи за ст. 160 КУпАп (штраф 17–85 грн).
Проте масштаб проблеми показує, що контроль неефективний, та реально ніхто цим не займається. За останні місяці самі продавці говорять, що нікого з інспекції не бачила. Зате ціни за оренду місць на самому ринку регулярно піднімають. Саме це й доводить неефективність щось продавати на ринку для продавців з села, які реалізують власну продукцію дуже малими партіями. У м’ясному павільйоні Житнього ринку відзначають, що вихідні дні характеризуються низькою купівельною активністю. Найбільше торгівлі — у середині тижня (середа–четвер). Люди, схоже, планують закупи на будні. Житомирські ринки на тлі глобальних економічних тенденцій демонструють підвищену нестабільність цін та тенденцію до їх реального збільшення.
P.S. Фото зроблені протягом тижня, тому інколи не відповідають погодним умовам.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
-
Володимир МаліновськийТільки в Житомирі в центрі міста стихійний ринок.Антисанітарія,неможливо пройти,бруд.
-
Наталья ОсипчукА який срач ці бізнесмени хєрові залишають!!!
-
Лена КозачокЛюдей з села просто витісняють,дві людини заставляють ящиками майже весь тротуар,потім продає місця тим,хто перепродує продукцію з малинського базару,а коли приїжджає бабка з села,то місця їй вже немає,все продане.Муніципальна поліція не звертає на це уваги.
-
Елена ЕфимчукХапуги