Житомирські податківці розповіли про добровільне декларування

Житомирські податківці розповіли про добровільне декларування

16 вересня в Головному управлінні ДП у Житомирській області відбувся брифінг, присвячений одноразовому добровільному декларуванню активів фізичних осіб, з яких не сплачені або сплачені не в повному обсязі податки та збори.

Спікерами на брифінгу були заступник начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Володимир Шелест та начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб  Олександр Мушицький.

«20 хвилин» вже раніше писали що, з 1 вересня 2021 року фізичні особи мають можливість легалізувати своє майно та статки. Це може бути нерухомість, транспортні засоби, грошові кошти, валюта або цінні папери, при придбанні або отриманні яких не сплачувалися податки.

Заступник начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Володимир Шелест розповів що підпадає під декларування, а що – ні.

Відео дня

«Декларуємо перш за все об’єкти нерухомості, рухоме майно, паї, цінні папери, валютні цінності та інші види активів.

Не підпадає під декларування нерухомість або житловий будинок площею до 240 кв/м., квартира площею до 120 кв/м., нежитлові приміщення некомерційного призначення до 60 кв/м, а також транспортні засоби особистого використання», – зазначив Шелест.

Пан Володимир наголосив на тому, хто не має право бути декларантом: «особи, які не можуть бути декларантами, - це ті громадяни, які подавали або мають подавати декларацію відповідно до Закону України "Про запобігання корупції", також декларантами не можуть бути особи, які є неповнолітніми або недієздатними».

Декларація подається добровільно, виключно в електронному вигляді через Електронний кабінет платника з накладанням кваліфікованого електронного підпису. Скористатись таким шансом ви можете з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. 

«Є випадки, коли платнику необхідно до декларації в обов’язковому порядку ще додавати документи, як підтверджують вартість задекларованих активів. Це, в першу чергу, коли місце реєстрації самого активу знаходиться за межами території України або в разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках банку, як України так і за її межами», –  розповів начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб  Олександр Мушицький.

Крім того, громадянам, які скористаються правом подати одноразову добровільну декларацію та із задекларованих активів сплатять збір, держава гарантуватиме звільнення від відповідальності за порушення законодавства.

Збір нараховується відповідно до вартості об’єкта декларування за такими ставками:

5% – загальна ставка (альтернативна ставка – 6%, з можливістю сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами);

9% – ставка щодо закордонних активів (альтернативна ставка – 11,5%, з можливістю сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами);

2,5% – ставка щодо активів у вигляді облігацій внутрішніх державних позик (альтернативна ставка – 3%, з можливістю сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами).

Одноразове спеціальне декларування є виключно добровільним. Його мета – дати можливість громадянам легалізувати власні неоподатковані доходи й надалі їх вільно використовувати.

Марія Кравчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up