Житомирські податківці прозвітували про перші результати кампанії декларування 2022 року

Житомирські податківці прозвітували про перші результати кампанії декларування 2022 року

У четвер, 3 лютого, у Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбувся брифінг, на якому прозвітували про перші результати кампанії декларування 2022 року. 

З 1 січня до 1 травня 2022 року громадяни, які отримували у 2021 році доходи, з яких не були сплачені податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, зобов’язані подати до податкової річну декларацію про майновий стан і доходи.

В.о. заступника начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Марія Кисельова розповіла представникам ЗМІ, що з початку року на Житомирщині декларацію про доходи подали 285 жителів.

Відео дня

«Обов’язок подання декларації виникає у громадян, які отримали спадщину чи подарунки не від членів сім’ї першого другого ступеня споріднення, доходи від надання в оренду рухомого та нерухомого майна,  доходи від операцій з продажу чи обміну рухомого та нерухомого майна,  доходи від продажу сільськогосподарської продукції, іноземні доходи чи нецільову благодійну допомогу», – сказала Марія Кисельова.

Також декларації про майновий стан і доходи мають подати і громадяни, які в минулому році отримували дохід від своєї діяльності, але не були зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності: репетитори, художники, спортсмени, фотографи, відеооператори, блогери, музиканти, приватні нотаріуси, адвокати, аудитори.

Подати декларацію про майновий стан і доходи громадяни зобов’язані до 1 травня 2022 року, а сплатити задекларовані суми податку і військового збору – до 1 серпня поточного року.

При цьому правом на податкову знижку громадяни можуть скористатись упродовж усього 2022 року – до 31 грудня 2022 року. Таким правом можуть скористатися громадяни, які протягом 2021 року сплачували за навчання закладам освіти за себе або за членів сім’ї першого ступеня споріднення, відсотки за іпотечним житловим кредитом, за будівництво або придбання доступного житла, за послуги, пов’язані з всиновленням дитини, за переобладнання транспортного засобу, за використання допоміжних репродуктивних технологій, страхові платежі (внески, премії) за договорами страхування, орендну плату за договорами оренди житла.

 «В нашій області правом податкової знижки скористались  5 468 громадян. Основна маса – 90% – це знижка за навчання дітей або особисто самих себе. Ці всі кошти повернуто, в середньому, кожен громадянин, що сплачує податок отримує податкову знижку в сумі приблизно 3 500 грн. Тобто, податкова знижка, в першу чергу залежить від самої заробітної плати, утримуваного податку на доходи фізичних осіб, а також від суми сплати за навчання. Чим більше сплачено до бюджету – тим більше бюджет повертає», – розповів начальник управління оподаткування фізичних осіб Олександр Мушицький.

Марія Кисельова підсумувала, що протягом січня свої доходи задекларували вже 285 громадян на загальну суму 25,1 млн грн, якими визначено до сплати 933,9 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 185,0 тис. грн військового збору. 

Крім того, доходи в розмірі понад 1 млн грн задекларував житель Коростишівського району, ним було задекларовано іноземні доходи в сумі  1,263 млн грн та визначено до сплати 227,4 тис. грн ПДФО та 18,9 тис. грн військового  збору.

Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up