За "зайві" квадратні метри українці платитимуть податок на нерухомість

За "зайві" квадратні метри українці платитимуть податок на нерухомість

Власникам "зайвих" квадратів в Україні доведеться заплатити податок на нерухомість.

2017 року українцям доведеться заплатити податок на нерухомість, щоправда, не всім. Податок сплачується до кінця серпня. При цьому гроші стягуються за кожний квадратний метр понад встановлену норму. Згідно з податковим кодексом, найбільше доведеться віддати до казни за квартири, які здаються в оренду.

Відсоткова ставка податку коливається в межах від 0 до 3% мінімальної зарплати. Органи місцевої влади встановлюють не тільки податкову ставку, але і визначає, які квадратні метри житлоплощі вважаються "зайвими". Наприклад, Київрада прийняла рішення за кожен "зайвий" квадратний метр збирати 1% від мінімальної зарплати (12,18 гривні за 2015-й рік). Киянину, який володіє двома квартирами загальною площею 140 квадратних метрів, доведеться заплатити податок за 80 квадратів (норма для квартир в столиці – 60 квадратних метрів) – 974 гривні.

Відповідно до закону, житловою площею вважаються:
• Житловий будинок
• Прибудова до будинку
• Квартира
• Кімната в комуналці
• Будинок на дачі
• За яку нерухомість можна не платити

Відео дня

За нерухомість в зоні відчуження, гуртожитки, аварійне житло платити податок не доведеться. До того ж, згідно із законом, не оподатковується майно сиріт та одиноких матерів, які виховують дитину-інваліда. Не потрібно платити податок з дитячих садків, комунальних будівель, храмів.

До 1 липня податкова служба розішле рішення-повідомлення та квитанції із сумами податку. Заплатити потрібно не пізніше 28 серпня. У разі, якщо прийшла квитанція про сплату податку на квартиру, яку, наприклад, вже продали, або ж якщо квитанція не прийшла, але за законом нерухомість повинна обкладатися податком, потрібно звернутися до місцевого відділення Фіскальної служби.

Податок стягується раз на рік. Крім того, власникам великого житла (понад 300 квадратних метрів для квартир і 500 – для будинків) доведеться додатково заплатити 25 тисяч гривень. Наприклад, власникові квартири площею 310 квадратних метрів в Києві до 1 липня повинна прийти платіжка на 28 тисяч гривень. До слова, "податок за розкіш" в розмірі 25 тисяч доведеться платити і за автомобілі, які коштують більше 750 мінімальних зарплат (1 мільйон 33 тисячі гривень).

Якщо не заплатити податок до 28 серпня, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна у податкову заставу. Якщо податок не сплачується тривалий час, майно продають за рішенням суду. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ).

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up