За перший місяць 2024 року  житомиряни заборгували більш як 220 мільйонів гривень за тепло та майже 60 мільйонів гривень за воду

За перший місяць 2024 року  житомиряни заборгували більш як 220 мільйонів гривень за тепло та майже 60 мільйонів гривень за воду

Станом на січень 2024 року житомиряни заборгували більш як 220 мільйонів гривень за теплопостачання та майже 60 мільйонів гривень за послуги "Житомирводоканалу".

Кореспонденти Суспільного запитали у представників комунальних підприємств, як вони вирішують питання зі стягненням заборгованості та чи відключатимуть боржників від комунальних послуг.

Станом на січень 2024 року житомиряни заборгували за теплопостачання більш як 220 мільйонів гривень.
Про це Суспільному розповів Юрій Сушицький, начальник відділу збуту "Житомиртеплокомуненерго".
За його словами, попри скасування Кабміном постанови №1405 від 29 грудня 2023 року, відключення боржників можливе у разі відключення 50% квартир будинку. Тому, з його слів, на боржників подають позови до суду.
"Зараз на виконанні у приватного виконавця знаходиться 1882 провадження на суму майже 22 мільйони гривень, і у Державній виконавчій службі ще справ на 4 мільйони гривень. Це вже виконавчі провадження, тобто є вже рішення суду. А плюс додатково судом розглянуто справ ще на майже 21 мільйон. Тобто у цьому напрямку ведеться дуже велика робота: арешти майна, арешти рахунків. Люди, коли бачать, що їх банківська карта заблокована, то одразу починають щось робити", — сказав Юрій Сушицький.
 

Відео дня

Юрій Сушицький, начальник відділу збуту "Житомиртеплокомуненерго". 6 лютого 2024 року. Фото: Дмитро Поліщук/Суспільне Житомир
Директор комунального підприємства "Житомирводоканал" Роман Ілик пояснив, що з технічної точки зору можуть відключити від водопостачання будь-якого абонента. Станом на кінець січня 2024 року житомиряни заборгували підприємству майже 60 мільйонів гривень. Водоканал відключає боржників від каналізації дистанційно, без потрапляння у помешкання споживача. У лютому відключень поки не планують, працюють із боржниками через розсилання повідомлень про борг та судові позови.
"Розуміючи, що у країні війна, ми поки не відключали абонентів. Але є абоненти, які не платять за послуги роками, і ми не виключаємо того, що у майбутньому ми прийдемо до них із відключенням", — сказав Роман Ілик.

Директор комунального підприємства "Житомирводоканал" Роман Ілик, 6 лютого 2024 року. Фото: Дмитро Поліщук/Суспільне Житомир
Суспільне звернулося до Житомирської обласної енергопостачальної компанії та до житомирської філії ТОВ "Газорозподільчі мережі України". Чи будуть відключати боржників, там не прокоментували, тому Суспільне направило запити на адресу цих двох компаній.
За словами юриста Романа Гуртовенка, після скасування Кабміном постанови №1405 від 29 грудня 2023 року, компанії, які надають послуги з електро, газо та водопостачання і водовідведення, можуть відключати споживачів без рішення суду — достатньо лише врученого повідомлення.
"Компанія, яка надає послуги, має направити попередження за 10 днів, не раніше, споживачу. І вже у випадку невиконання цього попередження, тобто відсутності оплати послуг протягом 10 днів, компанія має право здійснити заходи із припинення електропостачання, газопостачання. Це має бути рекомендоване поштове відправлення, вручене споживачу, і мають бути докази такого вручення, або ж повідомлення має бути отримане безпосередньо споживачем під розписку", — сказав юрист Роман Гуртовенко.

Юрист Роман Гуртовенко. Фото надав Роман Гуртовенко

Кореспонденти Суспільного запитали в Житомирі перехожих про їхнє ставлення до боржників.
"Я по своєму під’їзду знаю, що зарплати у людей нормальні, а за комунальні послуги не платять, — сказав місцевий житель Микола. — Пенсіонери всі платять справно, хоч і останнє часом віддають, а чим багатші — тим борги більші".
"Зараз для тих, хто не може платити, є можливість укласти договір про реструктуризації боргу — і ніяких проблем. Головне вчасно передавати показники", — сказала житомирянка Світлана.


Житомирянка Світлана. 6 лютого 2024 року. Фото: Дмитро Поліщук/Суспільне Житомир

Джерело: Суспільне Житомир

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Андрей Царёв

    Суки шашлыки жарят ,а коммуналку платить не хотят.

keyboard_arrow_up