За дев’ять місяців – спрацювали на задовільно. Вирішальним буде фініш року

За дев’ять місяців – спрацювали на задовільно. Вирішальним буде фініш року

Попри складнощі в економіці Україні, викликані війною, попри втрати значної частини потенціалу, місцеві громади демонструють успішні приклади роботи.

Прикладом такого підсумкового результату роботи за дев’ять місяців 2022-го року є економічні показники діяльності на території Романівської селищної ради. Під час недавньої сесії селищної ради було зазначено, що показники доходів загального фонду селищного бюджету виконано на 104,8%. Що це означає? Найпершим чином те, що економіка і господарське життя у Романівській громаді функціонують і демонструють задовільні результати. Ба більше, за деякими показниками податкових надходжень за 9 місяців 2022-го року досягнуто перевиконання раніше очікуваних показників. Зокрема показники ПДФО (податку на доходи фізичних осіб) підвищили кілька підприємств та організацій, що діють на території Романівської селищної ради. Як і раніше, лідером за показниками сплати ПДФО у Романові залишається  найбільше підприємство громади – ТОВ «Вівад 09». Порівняно з аналогічним періодом 2021-го року у цьому році ТОВ «Вівад 09» сплатило на 3 млн 34 тис.  грн більше (12 млн 395 тис. – у 2021-му році і 15 млн 420 тис. грн – у поточному). Інші організації та установи, які збільшили показники сплати ПДФО, належать до структур комунального підпорядкування. Це насамперед відділ освіти Романівської селищної ради (збільшив показники сплати ПДФО на 333 тис. грн), КНП «Романівська  лікарня» (збільшення на 914 тис. грн), ДП «Романівський лісгосп АПК» (збільшення на 564 тис. грн).

За 9 місяців 2022-го року збільшення досягнуто і за показниками сплати єдиного податку, приріст (збільшення) якого сягає 697 тис. грн. Водночас бюджет Романівської селищної ради просів у сфері платежів за землю. Наприклад, платежі за землю у 2022-му році суттєво зменшило ТОВ «Агросвіт Романів» (зменшення порівняно з минулим роком сягнуло 168 тис. грн). На 23 тисячі грн менше, ніж у минулому році сплатив за землю у 2022-му році Романівський лісгосп АПК, на 41 тис. грн – зменшило показник зі сплати за землю ТОВ «Годиське», на 47 тисяч – ТОВ «Територія їжі». У 2022-му році зовсім не надійшло до бюджету Романівської селищної ради коштів зі сплати за землю від фізичних осіб, оскільки нарахування такого податку у 2022-му році  не проводилося. 

Щодо витрат (фінансування із бюджету громади) окремих галузей господарства Романівської селищної ради, то показники витрат на охорону здоров’я, на фізичну культуру і спорт, на утримання селищної ради та її структурних підрозділів збереглися на рівні 2021 року. Незначні збільшення видатків порівняно з минулим роком отримала освіта Романівської громади та галузь «соціальний захист та соціальне забезпечення». Незначним чином (на 341 тис. грн) збільшилися у 2022 році видатки на галузь «культура і мистецтво». Як і торік, у 2022-му році у Романівській селищній раді відсутня заборгованість із заробітної плати з нарахуваннями працівникам усіх бюджетних установ.

Відео дня

Звісно, вирішальними для загального підсумку фінансово-господарської діяльності у 2022-му році, а також для підсумкових показників податкових надходжень у цілому за 2022-й рік  стануть три фінішні місяці нинішнього року, які проходять в обстановці суттєвого загострення і значного погіршення ситуації в економіці усіх регіонів України. Причина відома – тотальні ракетно-бомбові атаки на об’єкти критичної інфраструктури України (насамперед електроенергетики) з боку російських агресорів. У Романівській селищній раді негативний вплив ударів по енергооб’єктах України також відчутний. Але наскільки відключення та перерви в енергопостачанні зможуть послабити економіку громади – покаже найближче майбутнє.

Наталка Рисіч

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up