Як списуються мільйони на охоронні послуги

Як списуються мільйони на охоронні послуги

Попри запроваджений карантин і зменшення відвідуваності офіційних установ, на їх охорону з кожним роком витрачається все більше коштів.

 

У Житомирі 15 січня під час акції протесту проти підвищення цін на газ мітингувальники штурмом узяли приміщення Житомирської обласної ради. Участь в акції протесту взяли близько 300 осіб.
 

Водночас у поліції закликали не нагнітати ситуацію та не перекручувати факти.
- Звертаємо вашу увагу, що штурму чи захвату жодних адміністративних будівель 15 січня у Житомирі не було, - йдеться у повідомленні ГУНП.
За словами правоохоронців, учасники акції зайшли до приміщення Житомирської облдержадміністрації та обласної ради, незначно пошкодивши турнікет. Поліцейські зареєстрували подію та проводять перевірку її обставин.
Згодом місцеві жителі увірвалися до міськради, де їх провели в сесійну залу для подальшого обговорення. Увесь цей час в приміщеннях знаходилася охорона, яка щедро оплачується бюджетним коштом.

Обурені громадяни зайняли приміщення сесійної зали Житомирської міськради. Фото: Суспільне Житомир


З 600 тис до 1,5 мільйона
Закупівлю послуг з охорони будівлі Житомирської міської ради щороку організовує виконавчий комітет ради. Минулорічні торги виграло ТОВ "Дівікс", оцінивши рік надання послуг у 665 тис грн. При цьому тендерний комітет відхилив більш дешевшу пропозицію ТОВ "Компанія Форпост", яка готова була продовжувати охороняти будівлі й за 580 тис грн (до цього саме вона перемагала у закупівлях). Проте через ряд допущених при поданні документів помилок, її пропозицію відхилили й затвердили переможцем торгів ТОВ Дівікс.

Напередодні Нового року на порталі «Прозорро» з’явилося оголошення про закупівлю послуг з охорони будівлі Житомирської міськради. При озвученій нестачі коштів посадовці вирішили не заощаджувати на власній безпеці і збільшили витрати на охорону у більш ніж 2,5 раза. Таким чином сума послуги оцінили у понад 1 млн 492 тис грн. 
В торгах взяли участь все ті самі учасники. Нижчу вартість знову ж таки запропонував ТОВ "Дівікс". Однак станом на день подання тендерної пропозиції наданий договір про надання охоронних послуг будівлі Житомирської міськради не виконано в повному обсязі, оскільки договір, копія якого надана в складі тендерної пропозиції, виконується до 31 грудня 2020 року. Тому члени тендерного комітету дійшли висновку, що тендерна пропозиція цього учасника підлягає відхиленню.
Знайшлися невідповідності і у більш дорожчій пропозиції ТОВ "Компанія Форпост". В результаті переможця торгів так і не визначили.

На початку січня 2021 року оголосили про повторні торги. І знову в торгах взяли участь все ті ж учасники. І тепер, після завершення року, до поданих актів виконаних робіт ТОВ "Дівікс" у тендерного комітету не було зауважень, що дозволило йому повторно виграти торги. То ж у 2021 році вартість охорони чиновників Житомирської міськради обійдеться у 1 млн 408 тис 329,60 грн в рік або близько 4 тис грн щодня.

Монополія держохорони
Особливий статус у сфері охорони традиційно займає Управління поліції охорони (колишня ДСО - Державна служба охорона). До листопада 2015 року це був окремий підрозділ при обласному УМВС.
Особливість Управління поліції охорони полягає в тому, що її надані повноваження з озброєної охорони із застосуванням владних функцій щодо правопорушників. У необхідних випадках передавати правопорушників до національної поліції, застосовувати до них заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та зброю. Інші охоронні фірми даних повноважень не мають.
До 2020 року охорону приміщень судів, суддів та судових установ Житомирської області забезпечували виключно працівники Управління поліції охорони. Однак зі створенням окремої державної структури Служби судової охорони дані функції мали відійти їй. Однак цілком відмовитися від послуг поліції охорони досі не вдалося.
Оскільки не можливо замінити прилади та побудувати нові канали зв'язку, якими володіє управління поліції охорони, суди перейти на пультову охорону Служби судової охорони не можуть. Тому Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області, через відсутність конкуренції з технічних причин, підписало з Управлінням поліції охорони угоду на 249,9 тис грн.

- Альтернатива Управлінню поліції охорони в Житомирській області щодо отримання охоронних послуг для всіх місцевих загальних судів та судових установ відсутня, - стверджує заступниця керівника управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області Тетяна Барабащук. – Тільки вони можуть забезпечити виклик групи затримання при сигналі «Тривога», що досі відсутній в службі судової охорони. Тому ми підписали договір про закупівлю послуг охорони приміщень судів та суддів Житомирської області за переговорною процедурою.

Лісозаготівельна охорона за 2 мільйони
Та «антилідером» минулорічного освоєння коштів на охорону виявився Лугинський держлісгосп. Згідно підписаної угоди охоронні послуги за неповні 3 місяці лісівникам обійдеться у … 2 мільйони гривень!

Договір за незмінною традицією підписаний без проведення відкритих торгів напряму з нікому не відомим київським приватним підприємством «Вишгородське». Заснована охоронна фірма за декілька місяців до виграного тендеру, в лютому 2020 року в одній зі столичних багатоповерхівок.
Як ви гадаєте, який же основний вид діяльності у даної приватної фірми, яка за умовами угоди охоронятиме всі підрозділи держлісгоспу в Лугинському районі? Певно, послуги охоронні – звичайно ж, ні. Єдиний вид діяльності ПП «Вишгородське» є … лісозаготівлі! Виходить замість охорони лісу та господарства фірма, за заявленим видом діяльності, навпаки його різатиме. Ще й отримуватиме мільйонну доплату від держлісгоспу!
На цьому наше дослідження не завершилось. Виявляється на директора та засновника ПП «Вишгородське» записано декілька десятків подібних підприємств. Спочатку всі вони реєструвалися на Черкащині за домашньою адресою директора Станіслава Бєдарєва в с. Вільхи Золотоніського району. Потім «переїжджали» по всій України, частково осідаючи в Переяслав-Хмельницькому районі на Київщині.
Зв’язатися та отримати коментар від керівництва лісгоспу так і від підприємливих лісозаготівельників-охоронців нам не вдалося.
 

Директор ДП Лугинський лісгосп Юрій Васюхник.Фото: сайт лісгоспу 

Подібна діяльність та масова реєстрація фірм схиляє до думки про фіктивність надання послуг задля викачування бюджетних коштів з державних підприємств.
То ж питання боротьби з внутрішніми «шкідниками» (так голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко назвав чиновників лісових господарств, які замість розвитку підприємств грабують ресурси) досі залишається актуальним в області.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up