Як повернути довіру до банківської системи

Як повернути довіру до банківської системи

Починаючи з 2012 року в Україні 96 банків визнані неплатоспроможними. Фондом гарантування вкладів виплачено вкладникам 88,1 млрд грн. Велика частина вкладів залишається невиплаченою. Тому надзвичайно актуальним для подальшого функціонування банківської системи України є проведення незалежної оцінка довіри до неї громадян.

Задля оцінки поточного стану довіри, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб нещодавно представив результати опитування щодо обізнаності українських споживачів фінансових послуг про систему гарантування вкладів фізичних осіб. Розширене обговорення результатів дослідження за участю представників комерційних банків та Національного банку, міжнародних структур та журналістів відбулося в Києві.

«Опитування для визначення рівня обізнаності громадян про систему гарантування вкладів Фонд проводить уже вдруге. Таке оцінювання є важливою складовою процесу підвищення фінансової грамотності населення, що є законодавчо закріпленою функцією Фонду. Для нас такі дослідження, це, свого роду, можливість отримати зворотній зв'язок від споживачів фінансових послуг: з’ясувати, чи відчувають вони себе захищеними, чи довіряють банкам, чи достатньо володіють інформацією. Тільки знаючи потреби споживача – ми зможемо дати на них адекватну відповідь», - сказав директор-розпорядник Фонду гарантування Костянтин Ворушилін.

У свою чергу, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Андрій Оленчик зазначив: «Результати опитування засвідчили зростання кількості громадян, які знають про граничний розмір відшкодування, виплату якого забезпечує Фонд гарантування. Однак, бачимо, що є ще над чим працювати в плані роз’яснення особливостей функціонування системи гарантування. Також, банки мають потенціал для роботи з майбутніми клієнтами, адже 14% опитуваних ніколи не відкривали банківських рахунків».

Відео дня

Проект USAID USAID «Трансформація фінансового сектору» надав фінансування компанії для проведення опитування. Його результати допоможуть Фонду гарантування спланувати свою інформаційно-просвітницьку діяльність з метою підвищення рівня фінансової обізнаності громадян. Дане загальнонаціональне опитування проводилося методом «обличчя-до-обличчя» компанією InMind в грудні 2017 року шляхом опитування 2006 респондентів.

Основні результати опитування свідчать, що українці:

• Достатньо обізнані щодо розміру гарантованої суми відшкодування (49% обрали правильний варіант відповіді);

• Знають про наявність гарантії за вкладами в іноземній валюті (51% опитаних надали правильну відповідь), однак не знають деталі – у якій валюті виплачується відшкодування та за яким саме курсом (лише 16% знають, що виплата здійснюється за офіційним курсом на день початку процедури виведення банку з ринку);

• Вважають, що в Україні гарантуються абсолютно всі вклади, які фізичні особи розміщують у будь-яких фінансових установах (19 % обрали цей неправильний варіант відповіді) або у будь-якому банку (цей неправильний варіант обрали 50%), однак це не передбачено чинним законодавством України

• За останні два роки не мали негативного досвіду за вкладами в банках, однак попри це намагаються не тримати кошти в банках (55% опитаних не мають в банках жодних коштів, а 33% - тримають лише незначну частину своїх статків).

Крім того, 52% опитаних вказали, що чули про Фонд гарантування, однак практично нічого не знають про особливості самої системи гарантування вкладів та її функціонування (31% не знають про неї нічого, а 50% - знають мало).

При виборі банку для розміщення депозиту громадяни зважають на два фактори – наявність гарантії повернення вкладу (56%) та відсоткову ставку за вкладом (53%). Вивчають побіжно зміст договору з банком у процесі відкриття рахунку 38% опитаних, а 34% – ретельно. Більше половини бажають отримувати інформацію щодо системи гарантування вкладів через банк, у якому вони відкривають депозит.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up