Як пенсіонерам відшкодувати недораховані пенсійні виплати: алгоритм дій

Як пенсіонерам відшкодувати недораховані пенсійні виплати: алгоритм дій

Чи знали ви, що віднедавна кожен пенсіонер, який протягом багатьох останніх років отримував пенсію нижчу, ніж прожитковий мінімум, може повернути собі недоотримані кошти? Громадська Рада при Житомирській ОДА розробила алгоритм, як юридично правильно оформити необхідні для цього документи і отримати гроші.

У липні 2016 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Петриченко проти України», визнавши порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з тим, що національні суди не розглянули доводи заявника з прямим посиланням на статтю 46 Конституції України про те, що розмір його пенсії був нижчим від встановленого у відповідний час прожиткового мінімуму.

Саме з метою надання допомоги пенсіонерам, у яких розмір пенсії встановлено нижче прожиткового мінімуму, або раніше були періоди таких порушень, Громадська Рада при Житомирській ОДА розробила відповідний алгоритм і пропонує перелік документів, якими можна скористатися.

У першу чергу потрібно подати заяву до районного управління Пенсійного фонду України, у якій попросити надати довідку про помісячний розмір встановленої пенсіонеру пенсії за віком з конкретного періоду по грудень 2016 року включно.

Відео дня

Потім, спираючись на отриману довідку, потрібно подати повторну заяву до районного управління Пенсійного фонду України, у якій зазначити, що, відповідно до статті 46 Конституції України та статті 19 Закону України «Про пенсійне забезпечення» пенсія не може бути нижчою за прожитковий мінімум і попросити здійснити перерахунок пенсії, починаючи з моменту її отримання по грудень 2016 року включно шляхом донарахування різниці між встановленою пенсією та прожитковим мінімумом і провести її індексацію у встановленому законом порядку.

Якщо ж пенсійний фонд надав відповідь, що пенсія була нарахована відповідно до законодавства України і підстав для проведення її перерахунку немає – це ще не привід «опускати руки».

У такому випадку варто підготувати позовну заяву про стягнення стверджуваної заборгованості по виплаті пенсії і подати її до районного суду Житомира, вказавши у якості відповідача районне управління Пенсійного фонду України.

У прохальній частині позовної заяви потрібно попросити визнати незаконною відмову районного управління Пенсійного фонду України у здійсненні перерахунку пенсії шляхом донарахування різниці між встановленою пенсією та прожитковим мінімумом і проведенні її індексації в установленому законодавством порядку; відповідно, зобов’язати районне управління Пенсійного фонду України здійснити перерахунок пенсії і провести індексацію. Всі витрати, пов’язані з розглядом справи в суді, покласти на відповідача.

До заяви потрібно додати копії позовної заяви, паспорту, ідентифікаційного номера, заяви від відповідача, відповіді відповідача, а також довідку про розмір пенсії, розрахунок донарахованої та проіндексованої пенсії і квитанцію про сплату судового збору.

При проведенні розрахунку донарахованої та проіндексованої пенсії, у прохальній частині позовної заяви пункт 2 можна викласти у наступній редакції:

«Стягнути з ______ районного управління Пенсійного фонду України на мою користь ____ грн, з яких ____ грн донарахована різниця між встановленою пенсією та прожитковим мінімумом ____ грн індексація».

Спираючись на дану інструкцію, житомиряни отримують можливість відшкодувати собі недораховані протягом попередніх років пенсійні виплати, не оббиваючи даремно пороги кабінетів чиновників.

Зразки оформлення заяв до Пенсійного фонду України та суду

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up