Як фірма на Житомирщині три роки отримує бюджетні кошти, а роботи не виконує

Як фірма на Житомирщині три роки отримує бюджетні кошти, а роботи не виконує

Упродовж трьох років обласний центр зайнятості платить ПП «Елітбуд-1»  за роботи, які фірма ніяк не може завершити.

Наприкінці 2016 року Житомирський обласний центр зайнятості оголосив відкриті торги на роботи в будівлі соціального призначення – міському центрі зайнятості. Позмагатися за закупівлю виявило бажання п’ять фірм: ПП Компанія «РОС», ТОВ «Укрспецмонтаж Інвест», ПП «Елітбуд-1», ДП «Фоворит ОПТ» АТЗТ «Фаворит» та ТОВ «Зодчество ЛТД». Перемогу в відкритих торгах за законодавством отримує фірма з найнижчою пропозицією. Так переможцем у закупівлі мала б стати ПП Компанія РОС, пропозиція якої була найменша – 10 млн. 500 тис. грн. Однак, пропозицію ПП Компанія РОС відхили через її відмову підписати договір. Переможцем визнали ПП «Елітбуд-1», пропозиція якої на 3 мільйони більша від ПП Компанія РОС. Одним із власників ПП «Елітбуд-1» є  Денис Болейко – брат колишнього керівника управління капітального будівництва Дмитра Болейка. Сума підписаного договору між замовником та підрядником становить 13 млн. 250 тис. грн.  За умовами договору роботи мали б бути виконані до кінця 2017 року. 

За період виконання робіт Житомирський обласний центр зайнятості дев’ять разів укладав додаткові угоди, кожного разу добавляючи нові пункти до основного договору, цим самим, ніби-то, покращуючи собі умови. Хоча насправді, переважно збільшували розміри авансових платежів. Оскільки, первісний договір не передбачав надання авансу на виконання робіт, у липні 2017 року договір було доповнено пунктом, відповідно до якого підрядник отримав аванс у розмірі 290 тис. грн.

У жовтні того ж року нові зміни в договорі, що передбачають збільшення авансу. «У зв`язку із здійсненням дофінансування видатків Замовник збільшує Підряднику аванс на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів на суму 1 млн. 500 тис. грн. з ПДВ строком на 3 місяці, але не більше ніж до 31.12.2017. У зв`язку із зміною Плану фінансування об`єкту (Додаток 1 до Додаткової угоди) Сторони домовились про новий Календарний графік виконання робіт на 2017 рік (Додаток 2 до Додаткової угоди)», - зазначено в додатковій угоді.

Відео дня

«Мені здається, що вже в жовтні зрозуміло, що неможливо виконати за неповних три місяці те, що повинно було робитись цілий рік», - зазначає юристка ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Як не дивно, 28 грудня 2017 з «Елітбуд-1» підписують нову додаткову угоду, у якій йдеться про продовження дії договору до кінця 2018 року. А вже в березні минулого року підряднику знову надають аванс на придбання та постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів у розмірі 2 млн 167 тис. грн.

 Фіналом цієї епопеї стало укладання дев’ятої додаткової угоди в грудні минулого року, про дострокове припинення строку дії договору шляхом його розірвання з 17 грудня 2018 року.

«Сплативши 13,205 млн., 17.12.2018 року вказувати причину розірвання договору – дострокове виконання робіт, коли їх фактично не виконано, - це не лише суперечить здоровому глузду, а й містить неправдиву інформацію», - пояснює Мирослава Примак.

Друга частина епопеї розпочалася в листопаді минулого року, Житомирський обласний центр зайнятості надав ще один підряд (додаткові роботи) «Елітбуд-1». Переговорна процедура обґрунтована ніби то тим, що з’явились додаткові роботи, не передбачені першим проектом, які виникли через зміни до ДБН (необхідність збільшення товщини зовнішнього утеплювача; зміна електроосвітлювальних пристроїв на більш енергоефективні; отримання нових технічних умов на проведення зовнішньої мережі газопостачання; збільшення розміру тарифної сітки (заробітної плати) для будівельних, монтажних та ремонтних робіт.).  Та за даними договірної ціни на додаткові роботи потрібно не 1,9 млн, а приблизно 180 тис. грн. Оскільки, 811 тис. грн – це залишкові роботи.

«Вважаю, що якщо замовник не доведе, що додаткові роботи не можливо було передбачити, можна припустити, що на 1,9 млн. мало місце уникнення проведення відкритих торгів. Для цього необхідно документально підтвердити, що на момент укладання договору на суму 13,250 тис. грн Замовник не міг знати, що виникне потреба у таких роботах і в такому обсязі», - запевняє юристка ГІ «За чесний тендер».

Ми відправили інформаційний запит до Житомирського обласного центру зайнятості з проханням надати документи, які підтвердили б, що додаткові роботи не можливо було передбачити. Однак у відповідь, ми отримали пояснення, яке опубліковане на Прозорро, документ про затвердження проектно-кошторисної документації Державною службою зайнятості та план фінансування об’єкта.


«З відповіді ЦЗ вбачається, що змінилась або кількість робіт (збільшення товщини утеплювача) або ж заміна обладнання/матеріалів в уже існуючих в проекті видах робіт (заміна електроосвітлення на більше енергоефективне) або ж збільшення заробітної плати. Особисто я не розцінюю це, як ДОДАТКОВІ роботи», - зазначає Мирослава Примак.

«Особливо в ситуації, коли ці всі зміни до проекту обумовлені змінами до будівельного законодавства у 2018 році, (первісний договір міг бути завершений ще у 2017 і це б не призвело до здорожчання підряду) та коли вартість додаткових робіт лише в межах 180 тис., а договір за переговорною укладають на суму, більше 1,5 млн. Водночас, розібратись з тим, чим є це достатнім обґрунтуванням для переговорної процедури можуть в Держаудитслужбі, як органі, що здійснює моніторинг та контроль у сфері публічних закупівель», - пояснює юристка ГІ «За чесний тендер».

Договір від 18 грудня 2018 року на додаткові роботи було укладено до кінця року, але оскільки ПП «Елітбуд-1» має традицію не вкладатися в зазначені терміни, то вже 22 грудня строк дії перенесено до 29 лютого 2019 року.

Ми зателефонували заступнику Житомирського обласного центру зайнятості Віктором Зубрицьким та запитали про причину сплати коштів впродовж 3 років підряднику, до якого були претензії ще в 2014 році. Однак, Віктор Йосипович відмовився надавати коментарі по телефону, а всі відповіді на запитання він надасть лише через інформаційний запит.

І завершальний підряд через переговорну процедуру ПП «Елітбулд-1» отримав від Житомирського обласного центру зайнятості в лютому поточного року на майже 19 млн. Початок укладанню додаткових угод уже покладений. Питання полягає в наступному, скільки ще додаткових угод з покращеними умовами очікувати від Житомирського центру зайнятості для ПП «Елітбуд-1»?
 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», шо реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки National endowment for democracy.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up