Як довго буде дешевшати гривня: прогноз від експертів

Як довго буде дешевшати гривня: прогноз від експертів

За останній місяць гривня подешевшала стосовно долара майже на 1,5 грн, або більше ніж на 5%.

VoxConnector розпитав трьох провідних українських економістів про причини ослаблення гривні, чи варто хвилюватися українцям та яким буде курс на кінець року.

Як наголошує керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій, девальвація буде продовжуватися, оскільки для України це сезонне явище. Протягом останніх чотирьох років восени відбувається ослаблення гривні, і 2018 рік виключенням не буде. Єдина відмінність цього року – девальвація почалася раніше, у середині серпня замість початку вересня. На те є дві причини: глобальна та локальна.

Відео дня

«Глобальна – зараз ми спостерігаємо загальне ослаблення валют інших країн. Подешевшали і російський рубль, і казахський тенге, і турецька ліра. Цей тренд торкнувся і України.

Що ж до локальної причини, яка є основною – очікування девальвації, що створилися протягом останніх чотирьох років, почали працювати. Вже ніхто не чекав першого вересня: до падіння гривні почали готуватися заздалегідь. Ці дії на випередження ринкових агентів призвели до того, що девальвація почалася раніше», – вважає експерт.

На думку Олександра Паращія, вихід НБУ на аукціон з валютою не є спробою втримати курс. «Усі розуміють, що у Національного банку навіть теоретично не вистачить ресурсу, щоб якось суттєво змінити курс гривні до долара. Думаю, НБУ просто бачить надмірний попит на долар і намагається його задовольнити. Звісно, якби вони не виходили, курс був би зовсім іншим, але головне завдання Нацбанку – не міняти курс, а згладжувати його коливання.

З огляду на ситуацію, наразі наш прогноз по курсу на кінець року – 29 гривень за долар», – припускає керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital.

Старший економіст Центру економічної стратегії Ірина Піонтківська зазначає, що основні чинники, крім сезонних операцій аграріїв, що впливають на курс, це перетік гривневої ліквідності з держказначейства та назад, а також питання щодо погашення зовнішнього боргу. «Мінфіну вдалося зробити залучення коштів за кордоном, хоча й короткострокове та дороге, тож миттєва небезпека минула. Але фундаментальний фактор МВФ ніде не подівся – Україні потрібні структурні реформи для продовження програми з фондом. Без його коштів валюта опиниться під тиском. Державна політика тут цілком зрозуміла – потрібно виконати умови надання наступного траншу», – повідомляє Ірина Піонтківська.

На думку експерта, серед зовнішніх факторів можна виокремити валютні кризи в кількох країнах, що розвиваються. Ці кризи негативно впливають як на вартість іноземних запозичень для нас, так і на бажання інвесторів заводити в Україну акціонерний капітал, і без того невелике. Вплинути на це Україна ніяк не може.

«Основний фактор, який вплинув на значне ослаблення гривні протягом останнього місяця – це зростання торгового дефіциту», – переконаний виконавчий директор CASE-Україна Дмитро Боярчук

За словами експерта, в Україні економічна активність вибудовується таким чином, що у певні періоди торговий дефіцит розширюється через ряд чинників: через закупівлю імпортних енергоносіїв та закупівлю інших імпортних складових, необхідних для виробничого процесу.

«Тому у нас традиційно національна валюта на зимові місяці послаблюється, а на літні укріплюється. З урахуванням цих чинників наш прогноз щодо курсу гривні на кінець року — на рівні 30 грн за долар», – прогнозує Дмитро Боярчук.

Матеріал підготовано у рамках співпраці з проектом «VoxConnector»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up