Вже не ФОП: чому житомирські підприємці змушені масово припинити свою діяльність

Вже не ФОП: чому житомирські підприємці змушені масово припинити свою діяльність

Наприкінці 2016 року можновладці підготували податковий «подарунок», який став для деяких підприємців прикрою несподіванкою. З 1 січня окремі категорії фізичних осіб-підприємців в Україні зобов’язали сплачувати 704 гривні, навіть якщо вони тимчасово не мають прибутку.

 

Одне слово – багато змін

Масове закриття ФОПів відбулось через зміни до Податкового кодексу України. 27 січня 2016 року Президент України підписав зміни до закону, які стосувалися праці фізичних осіб-підприємців. Згідно з цими змінами, з першого січня 2017 року ФОПи другої і третьої категорій мають платити єдиний соціальний внесок 704 гривень на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку. Тому чимало підприємців вирішили ліквідувати свою діяльність.

Раніше ФОП, коли у певному періоді мав прибуток, то сплачував 5% податок та ЄСВ. Якщо ж руху коштів не було, то сплачувати не було необхідності. Тому багато підприємців тримали відкриті ФОПи, а платили податки тільки тоді, коли мали реальні прибутки.

Відео дня

«Довелося закривати ФОП, оскільки з нового року єдиний соцвнесок для мене непідйомний», – розповідає житомирянка Галина. Вона не планувала згортати діяльність фізичної особи-підприємця (ФОП), втім нові податкові ініціативи уряду змусили її, як і тисячі інших по всій Україні, терміново переглянути свої плани.

 

 

Житомирщина увійшла до десятки областей, де активно закривають ФОПи

Як повідомляють на сайті з моніторингу за реєстраційними даними українських компаній OpenDataBot, за останні тижні в Україні припинили роботу 128 тисяч приватних підприємців. Найбільше у таких областях: Київській – 17176, Харьківській – 12390 та Дніпропетровській – 11196. За даними сайту, найбільше закриваються підприємці роздрібної – 43275 осіб та оптової – 8931 торгівлі, складських – 10798 та транспортних послуг  7040.

Згідно з інформацією за 6 січня 2017 року, у Житомирській області через зміни до законодавства припинили свою діяльність 4536 ФОПів.

В Центрі надання адміністративних послуг журналісту «20 хвилин» точної статистики щодо закритих ФОПів не надали. Однак повідомили, що з початку року бажаючих стало трохи менше, ніж перед Новим роком. За останні три дні 2016 року працівники ЦНАПу приймали більше 100 осіб на день, а у січні їхня кількість зменшилася до 80.

 

«Сплячі» ФОПи матимуть «сплячу» пенсію

Держава нічого не втратила від того, що сьогодні закривають ФОПи громадяни, які не працювали і не платили податки. Таку думку висловив віце прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Припиняється сьогодні діяльність тих людей, які не працювали і не платили податки. Це так звані «сплячі ФОПи». Тобто втрат для держави в цьому плані немає. Потрібно думати все ж таки про своє майбутнє. Тому що, коли говорять про те, що нас хтось примушує платити більше податків, то шановні друзі, ви повинні чітко розуміти, що податки ви не платите віртуальній державі», – сказав Розенко.

Він каже, що кошти сплачуються «в своє пенсійне майбутнє».

«І ви прийдете через 15 років у Пенсійний фонд, і вам Пенсійний фонд нарахує таку ж сплячу пенсію», – заявив Розенко, зазначивши, що мова йде про 100 тисяч підприємців, які не працюють і які взагалі не здавали ніякої фінансової звітності.

 

Для закриття ФОПів можуть запровадити перехідний період

Група депутатів подала до Верховної Ради законопроект, яким пропонується запровадити тримісячний перехідний період для здійснення реєстраційних дій щодо припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Законопроектом передбачено, що у разі, якщо фізична особа-підприємець за час перехідного періоду не отримувала доходи, вона звільняється від сплати єдиного соціального внеску в розмірі 704 грн, як це було передбачено законодавством до 1 січня 2017 року.

Як йдеться у пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою звільнення від несправедливої сплати єдиного соціального внеску, адже значна частина фізичних осіб-підприємців через адміністративні складнощі, неочікувану зміну законодавства та непоінформованість не встигла за такий короткий термін завершити реєстраційні дії та буде змушена сплатити єдиний соціальний внесок в 2017 році.

Автори очікують, що прийняття цього законопроекту забезпечить гарантування прав підприємців та зменшить соціальну напругу в суспільстві.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up