Вражаючі ціни на ринках та в магазинах Житомира: за тиждень у півтора рази!

Вражаючі ціни на ринках та в магазинах Житомира: за тиждень у півтора рази!

Ціни на свіжі овочі у Житомирі підскочили за тиждень у півтора рази!

На сайті Державної служби статистики України оновлені дані станом на кінець лютого 2023 року щодо середніх споживчих цін на товари (послуги). Незважаючи на те, що по деяким позиціям ціни трохи зменшилися, на основні продукти харчування вони тільки зросли.

Крім того, ціни на овочі та фрукти минулого урожаю, не дивлячись на не дуже гарний стан, також зростають. Наприклад, в багатьох мережевих магазинах ріпчасту цибулю краще не купувати – вона майже вся гнила і приморожена. Картопля також зберігалася на відкритому майданчику - мокра і вся пошкоджена пирієм. До того ж, ціна в магазині на ріпчасту цибулю тримається біля 52 гривень, то поряд, на маленькому ринку, суха і тверда цибуля коштує 55-60 грн. 

Відео дня

Ще тиждень тому огірки з теплиці коштували по 100 грн за кіло, а цими днями огірки зі Станишівки на риночку на розі вулиць Великої Бердичівської та Довженка коштували вже 150 грн за кіло. Польські помідори там же коштували навіть дешевше за огірки – «тільки» по 100 грн. Редиска – від 100 до 130 грн за кіло. Майже в таку ж ціну обходиться зелень, якщо не дорожче – це вже в залежності від розташування ринку. 

Взагалі складається враження, що більшість цінників на ринку з надписами 100 і 150 грн за кілограм. Ми вже зазначали, що в більшості невеличких магазинчиків ціни пишуть за 100 грамів товару. Якщо це для того, щоб не шокувати покупців, то допомагає не дуже. Варто зайти в рибну чи м’ясну лавку і від цін віднімає мову. Якщо навіть до Нового року ціни на курятину тільки перетнули позначку в ті ж самі 100 грн за кіло, то зараз вже впевнено наближаються до 110 – 130 грн. Нормальної якості свинина обійдеться до 180-200 грн за кілограм. Неодноразово спостерігаються ситуації, коли пенсіонери достають з гаманців останні гроші і просять продавця на цю суму дати «хоч щось з м’яса».

Курячі яйця в середньому куштують біля 70 грн за десяток. Але це яйця розмірів С1-С2. Тобто не дуже великі. Більші курячі яйця розміру С0 на ринку коштують залежно від виробника від 80 до 100 грн за десяток. Тобто одне яйце коштує від 7 до 10 грн.

За рік ціна на звичайний оселедець та скумбрію піднялася майже вдвічі – відповідно до 150 та 200 грн за кілограм. Брюшка лосося обійдуться в 250 грн/кіло. Балтійська кілька – 85 грн/кіло. Можна також купити креветки за 620 грн/кілограм або поласувати лососевими ковбасками за 400 грн/кіло. Хек гарячого копчення коштуватиме 240 грн/кіло. А ось оселедець холодного копчення «тільки» 150 грн/кіло. Звичайна свіжоморожена салака коштує 52-57 грн за кілограм, тому користується величезним попитом в пенсіонерів.

Гриби-шампіньйони на ринках коштують залежно від розмірів від 100 до 120 грн за кіло. Також є молода капуста. Але ціни дуже різні – від 50 до 70 грн. Різні варіанти свіжої капусти від броколі до цвітної коштують залежно від сорту від 60 до 200 грн. Салат - близько 30 грн за 300-грамову пачку. Молода картопля – 60 грн за кілограм. Картопля минулорічна – тільки 12 грн за кіло. Баклажани – 250 грн за кіло. 

Напевно рекорд в цінах тримає ананас – 300 грн за одну штуку і полуниця – 500 грн за кілограм. Як не дивно, але розкуповують і такий товар. 

Наостанок, мабуть, варто навести ціни не абстрактного «споживчого кошику», а «борщового набору». 

Сайт «Мінфін» https://index.minfin.com.ua/markets/wares/foods/borzch.php вже проводив подібні розрахунки.

Так, за останніми цінами на середину березня початковий, найпримітивніший, можна сказати — «бюджетний» варіант борщового набору, виглядатиме так:

  • Капуста 500 г -  12,70 грн.
  • Буряк 200 г - 2,08 грн.
  • Картопля 300 г - 3,14 грн.
  • Морква 200 г - 9,23 грн.
  • Цибуля ріпчаста 150 г - 8,60 грн.
  • Томатна паста 50 г - 11,35 грн.
  • Соняшникова олія рафінована 30 г - 2,24 грн.

Разом: 49,34 грн.

У нас вийшов пісний борщ. А справжній борщ має бути м'ясним! Точніше, він має бути зварений на м'ясо-кістковому бульйоні. На такий набір буде досить свянячих ребер 400 г - 66,28 грн.

Додавши їх, ми отримаємо набір продуктів, якого вистачить десь на 3 літри прекрасного українського борщу, що дозволить наситити 5–6 осіб.

Отже, виходить, що середня вартість базового трилітрового борщового набору на сьогодні — 115,62 грн.

У лютому 2023 р. середня вартість цього ж борщового набору становила 115,06 грн., а в січні — 113,63 грн.

Якщо додати сметану та хліб, то вийде ще плюс десь 41 – 42 грн.

  • Сметана 15% 150 г - 16,79 грн.
  • Хліб житній 400 г - 25,09 грн.

Разом: 41,88 грн.

Разом зі сметаною та хлібом вартість нашого борщового набору буде вже 157,50 грн.

Для гурманів також повідомляємо ціни на сало та часник:

  • Сало солоне 100 г - 24,61 грн.
  • Часник 30 г - 3,38 грн.

Разом: 27,99 грн.

Такий розвиток борщового сюжету збільшить загальну вартість набору до 185,49 грн.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (17)
  • Ольга Латкина

    Вони такі скрізь./ Херсон/
  • Марія Чернишова

    Розумію, що війна, але навіщо так піднімати ціни? Як завжди, хтось наживається, а страждає 90 відсотків населення!
  • Наталія Харчук

    ОЙ КОЛИ Ж МИ НАЇМОСЯ.Коли перестанемо "дерти три шкури" з бідних людей
  • Olga Weremij

    Торгаші себе не обділять ні за яких умов. І не треба писати про вартість пального, здорожчання валюти. В країні війна.

keyboard_arrow_up