Велика брехня довкола тарифів «Житомирводоканалу»

Велика брехня довкола тарифів «Житомирводоканалу»

Різке підвищення тарифів на водопостачання у Житомирі пояснюють зростанням цін на електроенергію. Однак зібрані редакцією документи свідчать про те, що керівництво водоканалу нахабно вводить в оману людей.

- Ціни на електроенергію підвищились, і ми маємо це враховувати в нашому тарифі, – пояснювали в лютому 2019 року підвищення тарифів у КП «Житомирводоканал».

Тоді тариф зріс на 9% – з 16,36 грн/м³ до 17,84 грн/м³ вартості води та стоків разом. Очільник підприємства Андрій Нікітін при цьому додав, що підвищення ніяк не вплине на якість води і слід чекати на встановлення нових очисних споруд:

- Якість води залишиться такою ж самою, яка вона є. Причина підвищення тарифів – це електроенергія, яку ми купуємо, а це ніяк не може впливати на якість води. Як ви знаєте, заплановане підвищення якості води відбудеться наприкінці 2020 року, після введення в експлуатацію нових очисних споруд.

Відео дня

Вже минув 2020 рік, але обіцяних нових очисних житомиряни досі не дочекалися. Проте за цей час КП «Житомирводоканал» примудрився 4 рази підвищити ціни на водопостачання та водовідведення, щоразу розповідаючи про чергове зростання цін на електроенергію.

Скільки споживається і платиться

П’ять років тому комунальне підприємство потребувало 39 мільйонів кВт-годин електроенергії. Останній рік потреба споживання скоротилася до 29 мільйонів кВт-годин, тобто зменшилася на 25%. Відповідно, мала б зменшитися й частка електроенергії в загальних витратах підприємства, що зі свого боку повинно було б означати меншу вартість послуг підприємства. Або ж, щонайменше, її незростання.

Водоканал платитиме за електроенергію у 2021 році 1.63 грн за 1 кВт

А впровадження озвучених у 2014 році заходів за проєктом Світового банку дозволить досягнути ще більшої економії. До прикладу, реконструкція водопровідної насосної станції № 2 полягала у заміні застарілого обладнання з ручним керуванням на автоматичні частотні перетворювачі.

- Після встановлення частотних перетворювачів Schneider Electric ми подаємо рівно стільки води, скільки потрібно споживачам, та з необхідним тиском, не турбуючись при цьому, що втратимо зайву електроенергію. Це частотне регулювання дозволяє економити чималі кошти: ми вбачаємо вивільнення близько 12 млн гривень на рік. За перші три місяці роботи частотних перетворювачів ми отримали економію електроенергії у розмірі 31%! – коментував результати реконструкції директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Водночас начальник виробничо-технічного відділу КП «Житомирводоканал» Анатолій Сазонський озвучував зменшення споживання електричної енергії на 19 млн 228 тис. кВт-годин у рік. Після реалізації всього проєкту реконструкції загальний економічний ефект після впровадження має скласти близько 2 млн 50 тис. дол. США.

Однак насправді всі ми є свідками зворотного процесу. Якщо на початок 2019 року вартість води та водовідведення складала 16,36 грн, то за два роки маємо 29,44 грн за 1 м³ при незмінно поганій якості води (див. Зміна тарифів на водопостачання та водовідведення 2018-2021 рр.).

Так, можливо, насправді всьому винна вартість електроенергії?

Тендери з одним переможцем

У 2018-му КП «Житомирводоканал» востаннє купує електроенергію в «Житомиробленерго». Відкрився вільний ринок електроенергії, і в підприємств з’явилася можливість купувати її у будь-якого ліцензованого постачальника. У цей період масово почали створюватися приватні товариства, бажаючі заробити «швидкі гроші».

Динаміка тарифів за 5 років

Не стояла осторонь й Житомирська міськрада, яка через підпорядковане КП «Житомирміськгаз» тепер також володіє необхідною ліцензією. Здавалося б, з включенням 27 листопада 2018 року в перелік постачальників електроенергії саме комунальне підприємство має передусім забезпечувати струмом міський водоканал. До того ж проведені у 2018 році торги через відсутність достатньої кількості учасників двічі були відмінені. Замовник має право як виняток застосувати переговорну процедуру закупівлі та підписати угоди напряму.

Однак з КП «Житомирміськгаз» угоду не підписують. Натомість невідомо звідки знаходять новостворене ТОВ «Велінком», з яким КП «Житомирводоканал» й підписує угоду на купівлю у 2019 році електроенергії. Тоді за 38 млн кВт-годин водоканал мав сплатити 82 млн 992 тис. грн. Тобто 1 кВт/год. коштував підприємству близько 2,18 грн.

- Відбувається тендер, і хто надає найнижчу ціну, той і виграє торги, – коментує вибір на користь даного підприємства заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

У 2020 році ТОВ «Велінком» знову виграє тендер. Цього разу завдячуючи відкритим торгам, ціна знижується до 1,89 грн за кожну кВт-годину.

Проте у вересні додатковою угодою постачальник збільшує її на 10% – до 2,04 грн, а 8 грудня ще раз – до 2,13 грн. Зауважимо, що останню додаткову угоду на збільшення вартості 1 кВт-години директор КП «Житомирводоканал» погодив через 2 тижні після того, як вже була відома вартість електроенергії на 2021 рік.

Постачальник після виграшу тендеру за ціною в 1,63 грн за 1 кВт отримав погодження у Житомирводоканалу на підняття поточної ціни до 2,13 грн

Мова йде про оголошений 15 жовтня 2020 року тендер на купівлю підприємством 33 млн кВт-годин. На тендер, в якому «Житомирводоканал» планував витратити 75 млн 240 тис. грн., допустили 8 учасників, відхиливши одну із заявок. В результаті запеклих торгів перемогу здобуло ТОВ «Велінком», понизивши вартість своєї пропозиції до 53 млн 965 тис. 250 грн. Таким чином, у 2021 році КП «Житомирводоканал» сплачуватиме по 1,63 грн за кВт-годину включно з вартістю доставки. І це ніяк не грабіжницькі 2,13 грн за кВт-годину, які в грудні виставило те ж саме ТОВ «Велінком», чи 2,18 грн, як це було у 2019 році.

З’ясувати причини подібної лояльності до постачальника і спростувати твердження про збільшення ціни на струм ми намагалися в керівника КП «Житомирводоканал».

- У мене немає бажання надавати коментарі, – відповів Андрій Нікітін та поклав слухавку.

Подібну манеру спілкування очільник підприємства публічно демонструє і на депутатських комісіях, відмовляючись надавати відповіді на незручні запитання про витрачання отриманих позик від Світового банку. Причини зволікання з реалізацією проєкту реконструкції водоканалу він також публічно не озвучив. А від цього напряму залежить, скільки заощаджуватиме КП «Житомирводоканал» коштів, які обіцяли направляти на покриття взятого кредиту, а не оплачувати позику та відсотки коштом житомирян, піднімаючи тарифи.

Залишається відкритим питання до міського голови Сергія Сухомлина: невже він не знає про зрив термінів реконструкції «Житомирводоканалу»? Чи йому невідомо, що з 2021 року слід починати повертати позику Світовому банку разом з чималими відсотками, хоча кошти досі не використані? Невже мера не хвилює, що через це житомиряни змушені на 30% більше платити за ту саму неякісну воду! Чи йому байдуже і він охоче підтримує призначеного ним керівника водоканалу, виправдовуючи сьогоднішнє бездарне (ба, навіть злочинне) управління підвищенням цін на електроенергію, якого, як ми бачимо, не було. 

Тарас Боросовський

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (5)
  • Людмила Блащук

    Зверніть увагу , як паралельно почав зростати бізнес на воді.
    Ви вважаєте , що чиновник, який вирішив заробляти на дурняк , буде опікуватися якістю питної  води.
    Дуже сумніваюся.
  • Юрий Кравченко

    Тарифи ростуть а воду пити з крана неможливо Ходимо з бутлями по кіосках Хотя пару років назад хтось обіцяв  що з кранів боржомі будемо пити

    Мирослав Вирский reply Юрий Кравченко

    Юрий Кравченко, не дочекаєтесь від них,  залишається мріяти про боржомі та й ще з крану☺️
  • Вадим Крутько

    За шкірку і під сраку!!!
  • Вадим Крутько

    Два пиздуна!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up