Уряд скасував ліцензування іноземних лікарських засобів

Уряд скасував ліцензування іноземних лікарських засобів
Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України», який був представлений під час чергового засідання Верховної Ради 28 грудня 2014 року, відмінить процедуру сертифікування іноземних лікарських засобів та імпортованих складників для ліків відчизняного виробництва.

Ліцензування активних фармацевтичних інгредієнтів вступило в силу з 1 січня 2015 року. Як коментують у Верховній Раді, процедуру ліцензування не відмінили, а спростили. Нагадаємо, що не ліцензуватимуть продукцію, яка надходитиме на полиці аптек з країн ЄС, Канади та Австралії.

Повна відміна ліцензування, як зазначають експерти, неможлива, адже це означало б початок повного свавілля, а здоров’я українців опинилось би під загрозою. Процедура ліцензування буде спрощена для тих ліків, які пройшли ліцензування у ряді іноземних регуляторів, зокрема ЕМЕА.

На думку уряду, таке рішення здешевить вартість іноземних ліків, які і без  того вартують чимало. До того ж, за останніми заявами можновладців, не потрібно додатково перевіряти якість товарів, які вже сертифіковані Європою.

Відео дня

На гарячій лінії МОЗ Ураїни відповіли, що точних даних по законопроекту не мають, і, «здається», ще не все вирішено остаточно. Дали купу номерів, але відразу попередили, що додзвонитись туди вкрай складно. Так і сталося: попри дводенне намагання почути відповідь, дзвінки вперто ігнорувались.

Про реальну ситуацію в аптеках на даний час «по секрету» розповів один із фармацевтів аптеки Житомира.

Виявляється, що високі ціни на ліки – це не провина аптек, а посередників, адже аптеки не контактують з виробниками напряму. Посередники, які закуповують продукт оптом, штучно накручують ціни, адже хто ж образить сам себе. Чим більше таких «добродіїв-посередників», тим більше доведеться заплатити покупцеві.

Різниця ж між імпортними препаратами та відчизняними аналогами просто колосальна і може складати близько 400 %. Деякі іноземні  препарати, які користуються особливим попитом, можуть мати навіть 600-700 % різниці.

З-за кордону в Україну потрапляють, здебільшого, оригінальні препарати, а це означає, що на розробку препарату та його дослідження йдуть шалені гроші, а це надзвичайно піднімає собівартість.

Рідше виробники  користуються вже готовою клінічною формою. Поширена назва таких ліків – «генерики» (ліки, ідентичні іноземним перпаратам). В Україні їхня кількість перевищує 65 %. Виготовляють такі «генерики» вітчизняні фармацевтичні підприємства з іноземних складників.

Поширена думка, що, якщо ліки є аналогом, то вони гірші, проте це не завжди так. Слід зважати на рекомендації лікарів, попередній досвід  лікування та особливості організму пацієнта. Водночас, говорять і про те, що велика кількість лікарів має своєрідні «плани», за якими має спрямувати до аптеки певну кількість осіб для придбання того чи іншого лікарського засобу за вищою ціною.

Назва оригінального іноземного медичного препарату

Назва аналогу вітчизняного виробника

Аспірин-Упса

Ацетилсаліцилова кислота

Колдрекс

Гвайфенезин, Туссин

Лазолван

Амбробене, Амброксол

Мезим

Панкреатин

Но-шпа

Дротаверин

Эффералган Упса

Парацетамол

Еспумізан

Саб Симплекс

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up