Уряд планує за найближчі три роки суттєво скоротити держборг

Уряд планує за найближчі три роки суттєво скоротити держборг

22 серпня Кабінет міністрів України затвердив стратегію управління державним боргом на найближчі три роки (2018-2020 рр).

До кінця 2020 року державний борг України має скоротитися до 49% ВВП з 60% ВВП у 2018 році. Головна мета, яку поставив уряд – позбутися критичної залежності від запозичень. Якісне управління державним боргом забезпечить макроекономічну стабільність, що є фундаментом для пришвидшення економічного зростання.

Ціль: до кінця 2020 р знизити розмір держборгу до 49% ВВП

Аби зменшити боргове навантаження на бюджет, уряд планує досягти рівномірного графіку погашення боргу з подовженням термінів основних виплат. Це дасть можливість уникнути пікових виплат, які надмірно тиснуть на бюджет і відволікають значний ресурс, який може бути направлений на проведення подальших структурних реформ.

Відео дня

Аби виконати це завдання, Мінфін буде поступово збільшувати в структурі державного боргу залучення довгострокового пільгового фінансування. Що передбачає подальше поглиблення співпраці з міжнародними фінансовими інститутами. Така співпраця дає змогу залучати дешеві кредити, в тому числі на інфраструктурні проекти, і підсилювати економічне зростання.

Зменшенню боргового навантаження на бюджет також сприятиме заплановане збільшення запозичень в гривні (в тому числі у міжнародних інвесторів), що зменшить ризики зростання боргу при валютних коливаннях.

План дій

Аби збільшити залучення у гривні, Міністерство фінансів розвиватиме внутрішній ринок запозичень. В тому числі будуть створені умови для іноземних інвесторів вкладати кошти в державні цінні папери, номіновані в національній валюті.

Розширення бази інвесторів і спрощення їх доступу на внутрішній ринок запозичень має зменшити і вартість позик, що також зменшуватиме боргове навантаження на бюджет і дозволить уникнути ризику збільшення державного боргу при курсових коливаннях.

Дешеві кредити дозволять пришвидшити економічне зростання. Тому уряд планує продовжити співпрацю з міжнародними фінансовими інститутами та іноземними урядами щодо залучення  пільгового кредитування. Спростить цю роботу покращення рейтингу України як позичальника. Що також у майбутньому сприятиме зменшенню вартості позик.

Довідка:

Незважаючи на проведення у 2015 році реструктуризації державного та гарантованого державою зовнішнього боргу, значний борговий тягар, що накопичений у попередні роки, продовжує створювати навантаження на державний бюджет. Зокрема, у період з 2007 р по 2010 р державний борг України зріс на $26,5 млрд, з 2010 р по 2014 р – ще на $19,5 млрд грн. Для порівняння, за три роки, з 2014 р до 2017 р державний борг збільшився на $5,2 млрд. Крім того, за результатами минулого року держборг вперше за останні три роки наблизився до безпечного значення, визначеного у Бюджетному кодексі – 60% ВВП. Зараз пільгове фінансування в структурі державного боргу України складає 26%, що  демонструє високий ступінь підтримки України міжнародними партнерами.

 



Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up