До кінця року найдешевший хліб може зрости у ціні на 10-20%
Цьогоріч в Україні пшениці зберуть менше, ніж минулого року. Водночас, більша частина врожаю традиційно піде на експорт. Зменшення обсягів пшениці на внутрішньому ринку призведе до її здорожчання. Вкупі зі зростанням цін на пальне, електроенергію та газ, зростання цін на хліб не уникнути, розповідає журналіст програми «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30» Олена Короткошейко.
- Поганий врожай зерна – через посуху, пояснює фермер з Полтавщини Юрій Житниченко. – Тонна зерна вже зросла в ціні на 15% до 8 тисяч гривень. Всі складові ціни хліба зростають. І маючи таке зростання витрат на виробництво, неможливо втримати ціну на хліб на низькому рівні. Хіба що він буде дуже низької якості.
У об‘єднанні хлібопекарських підприємств «Укрхлібпром» визнають, що ціни протягом року зростали.
- У нас відбувалось підвищення цін на хліб плавно. Протягом цього року – на 9%, майже на 1% у місяць. Незначні суми, які люди можуть навіть не помітити, розповідає Олександр Васильченко, генеральний директор «Укрхлібпрому».
Проте економісти прогнозують, що до кінця року хліб може зрости в ціні на 10-20%.
- Якщо брати найдешевші сорти хліба, то здорожчання не перевищуватиме 3 грн. В кінці року ціна батону може скласти 13-14 гривень, а найдешевші сорти хліба від 9 до 12 гривень за буханку, розповів Андрій Мокряков, провідний аналітик консалтингової компанії.
Перший етап здорожчання розпочнеться у жовтні, коли хлібзаводи почнуть випікати паляниці з борошна нового врожаю, зазначила журналіст програми «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30» Олена Короткошейко.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер
Dennis Korzun
Ольга Вишневская