У січні 2018 року вартість 8-10 українських грінок із салом становила 33,3 грн, а за рік – 36,6 грн, тобто на 10% дорожче.
Сало - це продукт, який звичайним назвати не можна: у ньому знаходяться абсолютно всі незамінні кислоти й жири, які необхідні нашому організму для нормального функціонування. Особливо корисні кислоти, що містяться в салі - це лінолева і арахідонова кислоти, які запобігають інфаркту та відповідають за обмін холестерину. Ця інформація надихнула експертів Асоціації постачальників торговельних мереж порахувати вартість українського бутерброду №1 – грінкок із житнього хліба з салом, або просто салбургера)., - пише генеральний директор Асоціації Олексій Дорошенко.
Ми взяли найпоширеніший рецепт для приготування 8-10 грінок із чорного хліба з салом. Починаємо готувати… Беремо житній хліб – 500 грам, свіже сало – 250 грам, соняшникову олію – 100 мл, часник – 30 грам, кріп – 20 грам і сіль – за смаком. Розрізаємо буханець хліба по діагоналі. Нарізаємо хліб шириною в один сантиметр для того, щоб підсмажені з обох сторін грінки всередині залишалися м'якими. Обсмажуємо хліб на сковороді з обох боків до хрусткої скоринки. Викладаємо грінки на тарілку, а зверху сало. А можна ще перекрутити сало, кріп і часник у м'ясорубці. Після цього ретельно перемішати отриману масу з сала, часнику й кропу, і скатати кульки. Ці кульки викласти на грінки.
Житній хліб – 500 г. У січні 2018 року – 7,7 грн, рік по тому – 9,3 грн. Індекс зростання +21%.
Сало – 250 г. На початку 2018 р – 18 грн, у 2019 р – 19,2 грн. Ціна зросла на 6%.
Олія соняшникова – 100 мл. Січень 2018 р – 3,4 грн, січень 2019 р – 3,5 грн. Купуємо на 3% дорожче.
Часник – 30 г. У 2018 р – 1,8 грн, у 2019 р – 1,7 грн. Вартість зменшилась на 5%.
Кріп – 20 г. Початок 2018 р – 2,4 грн, у січні 2019 р – 2,9 грн. Зростання за рік відбулось на 21%.
У січні 2018 року для приготування 8-10 українських салбургерів, тобто грінок із салом, ми витратили 33,3 грн, а за рік – 36,6 грн. А це на 10% дорожче.
Сало з чорним хлібом - це, без перебільшення, гастрономічна гордість України. Смачного!
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер