Україна разом із партнерами розробляє спеціальний компенсаційний механізм виплати репарацій

Україна разом із партнерами розробляє спеціальний компенсаційний механізм виплати репарацій

Україна пропонує створити міжнародний компенсаційний механізм відшкодування збитків, яких завдала росія.

Він буде базуватися на міжнародному договорі, а компенсації будуть виплачуватися за рахунок активів підсанкційних росіян, а також за рахунок суверенних активів рф. Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час конференції United for Justice, яка відбулася у Львові 4 березня, - повідомляє "Урядовий портал".

Прем’єр-міністр окреслив два основні завдання, що стоять на шляху досягнення правосуддя та справедливості. Перше — це створення міжнародного трибуналу, який притягне до відповідальності військове та політичне керівництво рф.  Друге — це створення механізму конфіскації російських активів, які можна буде направити на відновлення України. 

«З перших днів війни ми почали документувати всі злочини, руйнування і збитки. Маємо достовірний, прозорий і якісний інструмент для того, аби оцінити, скільки Україна потребуватиме коштів для відновлення. Вже зараз розуміємо, що ця сума перевищить 700 млрд доларів», — відзначив Денис Шмигаль. 

Відео дня

Він наголосив, що концепція робочої групи полягає у створенні комплексної системи компенсації за збитки, які заподіяла росія. 

«Мова йде про відшкодування збитків фізичним та юридичним особам, а також безпосередньо державі Україна. Передбачається, що спеціальний компенсаційний механізм виплати репарацій буде базуватися на міжнародному договорі, який Україна розробляє разом із країнами-партнерами», — заявив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль озвучив чотири елементи міжнародного компенсаційного механізму. Перший — Міжнародний реєстр збитків. Другий — Компенсаційна комісія, яка буде розглядати заяви про відшкодування збитків, завданих агресією рф на території України. Третій — Компенсаційний фонд, з якого будуть іти відшкодування. Четвертий — механізм виконання прийнятих Компенсаційною комісією рішень.

«Власним прикладом демонструємо важливість цього питання. Ми вже конфіскували 17 млрд грн у російських банків. Це кошти, які вже є в бюджеті. Вони будуть спрямовані на відбудову», — заявив Денис Шмигаль.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up