У скільки обійдуться традиційні страви на Різдво

Різдвяний стіл у 2025 році обійдеться українцям у середньому в 1374 гривні — майже стільки ж, як і торік.
Експерти пояснюють стабільність цін рекордним урожаєм овочів борщового набору, водночас подорожчання торкнулося риби, олії та окремих інгредієнтів традиційних страв.
Про це інформує Інститут аграрної економіки, пише Рубрика.
За розрахунками економістів, вартість різдвяного столу в Україні у 2025 році лише на 9 гривень більше, ніж торік (1365 грн), що свідчить про відносну стабільність цін на основні продукти для святкового меню.
Як зазначили, різдвяне меню зі страв, які є традиційними для такого столу середньостатистичної родини: кутя й узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні, – обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 1374 грн.
Експерти пояснюють таку динаміку рекордним урожаєм овочів борщового набору — картоплі, моркви, капусти, буряка та цибулі, ціни на які протягом року знизилися більш ніж удвічі.
Водночас окремі продукти навпаки відчутно подорожчали. Найбільше зросли ціни на:
- рослинну олію (+26,7%),
- заморожену вишню (+25,7%),
- бочкові солоні огірки (+25,2%),
- суху білу квасолю (+18,3%),
- борошно (+17,5%).
Подорожчав також живий короп і свіжі помідори.
Скільки коштують традиційні страви
Однією з найдорожчих страв святкового столу стала пшенична кутя. За набір інгредієнтів на 950 г доведеться заплатити 213,37 грн. Найдорожчими компонентами є мак – 72,50 грн за 200 г, волоські чищені горіхи – 68,80 грн, а також родзинки – 24,99 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті – крупа пшенична з твердої пшениці – коштуватиме 26,90 грн за 400 г. За мед заплатимо ще 18,70 грн за 100 г і додамо трохи цукру (50 г) за 1,48 грн.
Третє місце за вартістю займає узвар — готовий набір сухофруктів коштує близько 118 грн.
Найдорожчою стравою у 2025 році залишається смажена риба — майже 346 грн за 2 кг коропа з борошном для панірування.
За пісний борщ із квасолею доведеться віддати близько 108 грн. Найдорожчою складовою тут є квасоля біла суха (300 г) – 51,50 грн.
Крім цього, картопля (362 г) обійдеться 5,39 грн, капуста (300 г) – 3,08 грн, цибуля (100 г) – 0,74 грн, морква (400 г) – 4,36 грн, буряк (800 г) – 7,78 грн. Необхідно буде додати по 70-75 г помідорів – 8,67 грн та томатної пасти – 11,82 грн. Ще трохи цукру – 1,48 грн за 50 г, рослинної олії – 7,86 грн за 80 г, до свого смаку: перець чорний та сіль (1,87 грн), лавровий лист (3,24 грн) або зелень.
За підрахунками експертів, інші традиційні страви мають таку середню вартість:
- Вінегрет — 49,77 грн
- Вареники з картоплею — 32,83 грн
- Вареники з капустою — 32,03 грн
- Вареники з вишнями — 87,83 грн
- Тушкована капуста з грибами — 70,78 грн
- Смажена картопля — 26,08 грн
Як підрахували аналітики, салат "Вінегрет" (1,73 кг продуктів) коштуватиме 49,77 грн. Найдорожчими складовими будуть бочкові солоні огірки 26,80 грн за 200 г.
За овочі доведеться заплатити: картопля (600 г) – 8,94 грн, буряк (400 г) – 3,89 грн, морква (378 г) – 4,12 грн, цибуля (100 г) – 0,74 грн. Заправка рослинною олією коштує 4,91 грн за 50 г та сіль до свого смаку (0,37 грн).
Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 32,83 грн, включаючи картоплю (1 кг) – 14,90 грн, борошно (500 г) – 17,54 грн, сіль (10 г) – 0,39 грн.
Як приготувати вареники. Фото та рецепт: Марина Хвиль
Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) вартують 32,03 грн. Для приготування тіста: борошно 17,54 грн (500 г), за сіль (10 г) – 0,39 грн. Сира капуста коштуватиме 6,16 грн за 600 г, морква (189 г) – 2,06 грн, а цибуля (132 г) – 0,97 грн. Рослинна олія для заправки (50 г) – 4,91 грн.
Вареники з вишнею складаються із пісного тіста і морожених вишень. Борошно (500 г) – 17,54 грн, трохи солі (10 г) – 0,39 грн. Левову частку вартості таких вареників займають вишні – 69,90 грн за 300 г. Загалом, вартість таких вареників становитиме 87,83 грн (за 810 г продуктів), зазначають експерти.
Тушкована капуста (2,239 г продуктів) обійдеться у 70,78 грн. Найдорожчими тут є гриби печериці (300 г) – 45,35 грн. Вартість овочів становитиме 17,19 грн: 1 кг капусти – 10,27 грн, 189 г моркви – 2,06 грн, 660 г цибулі – 4,86 грн. Сіль і перець за смаком – 0,39 грн та рослинна олія (80 г) – 7,86 грн.
Смажена картопля готується на 100 г рослинної олії (9,82 грн) із 1 кг картоплі (14,90 грн) і 132 г цибулі (0,97 грн) з додаванням солі і перцю за смаком (0,39 грн). Всього витрат – 26,08 грн.
Окремою статтею витрат є соління та свіжі овочі. За квашену капусту доведеться заплатити майже 97 грн, за солоні бочкові огірки — понад 53 грн, а свіжа теплична продукція (огірки та помідори) обійдеться більш ніж у 138 грн.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.