Ціни у Житомирі і Затоці протягом минулого тижня, або Чому українські фрукти дорожчі за імпортні?

Ціни у Житомирі і Затоці протягом минулого тижня, або Чому українські фрукти дорожчі за імпортні?

Незважаючи на фруктово-ягідний сезон в Україні, поласувати товарами саме від українського виробника дорожче, ніж від імпортного.

Протягом минулого тижня багато житомирян повернулися з відпочинку на морях. Здебільшого всі намагалися відпочити за кордоном, а не на українському південному березі Чорного моря. Адже порівняння цін в Україні та за кордоном не на нашу користь.

Так, відпочинок у Туреччині майже виходить на ту ж суму, що й в Одесі. Але рівень комфорту набагато вищий. У фейсбуці один із дописувачів повідомляє:

«Купив вчора кавун. 30 грн за кг. Ціна здалась дурною, але треба було брати. Пару днів до того брав у Туреччині по 3-6 грн за кг. Попросили купити у Туреччині ліки – 300 грн за упаковку. Причина проста – в Україні вони по 1500 грн. 3-кімнатна квартира в гарному районі Анкари коштує 100 тис. у. о., а оренда мебльованої однушки – від 100 у. о. Пригадайте ціни у своєму місті. Пальне у Туреччині по 24 грн/л, у нас під 30. Звичайний двомісний номер у Стамбулі можна знайти за 10 євро».

Відео дня

Подібні речі трапляються майже за всіма пунктами списку витрат на відпочинок. Минулого тижня нам вдалося відпочити у Затоці Одеської області. Перша порада, яку можемо надати, – купуйте квитки через інтернет. Це ненабагато збільшить витрати, але комфорт зросте значно. Друга порада – не купувати будь-що без необхідності біля пляжу. Ціни космічні. Варто пройти трохи від центру, і ціни різко зменшаються. Так, у кафе не на першій лінії нам вдалося нормально поїсти за цінами практично, як у Житомирі. Суп курячий коштував 30 гривень, печеня – 55, картопляне пюре – 35, борщ – 55, котлети по 50 грн. Приблизно саме такі ціни й у більшості житомирських кафе. У Житомирі навіть інколи ціни значно більші. Водночас у кафе першої лінії звичайні вареники з вишнею коштували 105 грн. Це дуже дорого навіть для курортного містечка.

Середня ціна за проживання однієї людини у зйомній кімнаті коливається від 200 до нескінченності. Ми на двох зняли кімнату зі всіма зручностями та маленьким двориком за 600 грн за добу, тобто по 300 грн з людини. До пляжу було пішки майже 10 хвилин. Але ті, хто бажав жити на першій лінії з безпосереднім виходом до моря, платили за номер від 800 грн за людину. Якщо проїхати далі Затокою вбік Білгорода-Дністровського, то дерев’яні кемпінги здавалися по 250 грн за добу за одну людину. Причому комфорт був значно менший, ніж у центрі.

У супермаркетах основні товари коштували майже так само, як і у Житомирі. Значно дорожче коштують фрукти та місцева риба. На ринку можна було придбати і фрукти, і рибу значно дешевше за цінником, але гарні продавчині моментально додають приблизно по 20-25 грн до суми придбаного. Тож цікавий одеський сервіс мав певний вплив і у Затоці.

Водночас нас приємно вразило ставлення місцевого населення до відпочивальників. Господарі готелів, кемпінгів у більшості дуже доброзичливі люди, які готові допомогти. Так, господар невеличкого готелю, в якому ми зняли кімнату, дізнавшись, що ми приїжджаємо пізно, сам приїхав на власному авто і завіз нас до готелю.

З неприємних вражень було тільки одне – повна відсутність банкоматів та можливості будь-де зняти готівку. Це призвело до того, що навіть на ринку у продавчинь висять таблички із зазначенням карткового рахунку, на який можна перерахувати кошти за товар через мобільний банкінг.

Отдых в Затоке 2021: торговля и питание, море и пляжи, цены на жилье

Стосовно цін, якщо порівнювати, наприклад, ціни на персики, то вони майже однакові – десь по 80-90 грн за кіло. А ось кавун у Житомирі коштує 25 грн/кіло, у Затоці – 30 грн.

Оглядаючи прилавки магазинів у Житомирі, можна переконатися, що ціни непомітно, але впевнено зростають. Так, ціни на соняшникову олію трохи збільшилися. А цукор з 25 грн за кіло почав продаватися у деяких магазинах по 29-30. І це при тому, що українська олія та цукор у Польщі коштують дешевше, ніж у самій Україні.

М'ясо у Житомирі майже не подорожчало. На гривню-дві за кілограм зросли ціни на рибну продукцію. Але фахівці прогнозують проблеми із курячим м’ясом восени, коли вартість замість сезонного зниження, навпаки, може зрости. Зменшилась кількість свинини. Поки спека, це не дуже помітно, але у вересні-жовтні це вже може стати проблемою.

Українськи яблука та банани з Еквадору за однаковою ціною?

У супермаркетах цими вихідними дуже здивувало зниження цін на банани та збільшення на яблука. Всі ці товари прагнуть до ціни у 25-30 гривень.

Зменшилася ціна на огірки – вони коштують сьогодні від 10 до 15 грн. А також на помідори – залежно від сорту ціна від 35 до 55 грн. Житомирські городні помідори середньої якості коштують по 20 грн/кіло.

Картопля – 20-25 грн за кіло. Зелень на розкладках майже відсутня, і, як нам пояснили продавчині, вони не замовляють зелень, адже вона швидко в’яне від спеки. Зате поряд бабусі продають в пучках цибулю, кріп та петрушку, все по 10 грн.

Дуже неприємною залишається ситуація із сезонними ягодами та фруктами. Ми постійно спостерігаємо картину, коли більшість покупців намагається придбати по кілька штук того чи іншого фрукта. Купляти кілограмами, як це було раніше, грошей у більшості населення не вистачає. До того ж ціни залишаються високими. Так, малина коштує від 80 до 100 грн за кілограм. Лохина продовжує тримати планку у 250 – 350 грн за кіло. Абрикоси, персики, вишня, черешня, інші фрукти та ягоди тримають також ціну в межах від 80 до 120 грн за кіло. Для більшості населення, повторюємо, це дуже дорого.

Почала з’являтися кукурудза по 10-15 грн за штуку. Цікава формується ціна на чорницю. Якщо за часи полуничного сезону вона продавалася за ціною у 60 грн за літрову банку, то зараз менш ніж за 70 її практично не побачити. До цього додається фактор години пік, коли всі ціни з 16 до 18 різко зростають, а потім знову падають. Тоді можна побачити ціну і в 90 грн за літрову банку чорниці.

Вкотре радимо ретельно дивитися на те, що вам намагаються продати на ринках міста, та не піддаватися на неякісну рекламу продавців.

Нагадуємо вчергове про необхідність слідкувати за відповідністю цін на цінниках та на чеках у магазинах. Інколи розбіжність досягає 10-15 гривень за кілограм. До того ж варто дивитися за якістю продукції. На жаль, знову з’явилися повідомлення про зіпсовану продукцію, яку фасують як найсвіжішу. Тож будьте дуже уважними і не дайте себе обдурити!

Приємних вам покупок з найменшим навантаженням для вашого гаманця!

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Коломієць Сергій

    Дурню, відкрий гугл карту там 8 банкоматів

keyboard_arrow_up