Ціни на ринках та в магазинах Житомира: все подорожчало в рази! Фоторепортаж

Ціни на ринках та в магазинах Житомира: все подорожчало в рази! Фоторепортаж

Сезон дешевих фруктів та овочів вже наближається до завершення, а ціни не знижуються.

Незважаючи на сезон збирання врожаю, у багатьох країнах світу відзначається зростання цін на продовольчі товари, пише Picodi.com.

Для порівняння вартості овочів та фруктів вибрали: картоплю, помідори, цибулю, салат, апельсини, банані та яблука.

Серед 94 країн, що увійшли до рейтингу, перше місце за загальним зростанням вартості вище зазначених продуктів посіла Туреччина. Умовний набір цих фруктів та овочів у період із січня по липень 2022 року подорожчав на 72,2%.

Відео дня

Україна в цьому рейтингу розташувалася на 6-му місці із загальним зростанням цін у 19,9%. Найсильніше у країні подорожчала цибуля (61%).

А що з цінами на полицях житомирських магазинів та на ринку?

Ціни замість того, щоб знижуватися, постійно зростають. Причиною частково є інфляція внаслідок військової агресії, частково - внаслідок порушення логістичних схем та втрати постачальників, знов ж таки внаслідок військових дій на території України. Тому прогнозувати загальну картину з цінами, як це було навіть під час карантину, немає сенсу. 

Ціни на м'ясо та більшість м’ясних виробів в магазинах виставляються за 100 грамів. Так нібито ціна не відлякує покупців. Але цей «маркетинговий хід» не завжди приносить результат. Так, за один кілограм якісного м’яса в магазинах виставляють ціну в 140-150 грн. Причому якісне сало коштує навіть дорожче - до 180 грн/кг. Ціни на Житньому ринку відрізняються на 10-15 грн за аналогічний продукт, що майже прирівнює ринок до магазинів. «Нормальна» сирокопчена ковбаса коштує від 200 грн за кіло. Є навіть по 450-500 грн за кілограм, і її навіть купують. Варена ковбаса «допустимої» якості починається від 150 грн/кг. Більш дешеві сорти на смак нагадують папір в киселі. 

Як це не дивно, ціни на українські фрукти тримаються на середньому рівні минулого року. Персики коштують відповідно від сорту та якості від 35 до 60 грн/кг. Лохина - 110-130 грн/кг. Сливи - від 17 до 30 грн/кг.

Високими залишаються ціни на городні огірки та помідори. Помідори від 20 грн/кг сорту «сливка» до 40-45 грн/кг сорту «Ляна». Огірки тримаються на рівні 30-45 грн/кг. З’явилася картопля нового врожаю. Ціна - від 15 до 25 грн за кілограм також залежно від якості та сорту.

Кукурудзу продають частіше по одній штуці від 15 до 25 грн.

Ціни на тверді сири також починаються від 250 грн за кілограм. Більш дешеві, навіть якщо на них написано «сир» насправді є сирним продуктом. Тобто з додаванням не коров’ячого цільного молока, а більш дешевих замінників. 

На ринках також з початку року майже в півтора – два рази подорожчала риба будь-якого виду. Хек досягає до 120-140 грн за один кілограм. Навіть «брюшки лосося», які є пофарбованими відходами обробки різних видів білої риби, подорожчали з 65 грн/кг на початку року до 260 грн/кг зараз.

Як повідомляє hromadske.ua, світовий банк прогнозує, що ціни на енергоресурси та продовольство у світі різко зростуть у 2022 році внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Про це йдеться у квартальному прогнозі Світового банку Commodity Markets Outlook Report.

Згідно з прогнозом, глобальні ціни на енергоносії у 2022 році зростуть на 50,5% у порівнянні з 2021-м, а у 2023 році знизяться на 12,4%. Вартість харчових продуктів, як очікується, підвищиться на 22,9% у 2022 році та зменшиться на 10,4% у 2023-му. Зазначається, що у 2021 році енергоресурси подорожчали майже вдвічі, харчові продукти — на 31%.

Тобто ціни де-факто будуть зростати, що одразу відчують на себе пересічні житомиряни. І це ще попереду масова заготівля продуктів на зиму, що навряд чи знизить ціну на них за таких обставинах.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Kateryna Poshtarenko

    Дякую вам,мої дорогі земляки,що ви  навіть в тяжкі часи,вирощуєте, овочі і збираєте ягоди,бажаю вам здоровя і мирного неба,ціни високі,але і праця тяжка,плачу над долею українського народу,молюсь і прошу у Бога милості,бо є біди,,кі неможливо терпіти,прости нас Боже і захисти,дякую.
  • Маріна Маріна

    Не подобається не купляйте самі вирощуйте
  • Олександра Климчук

    Ціни космичні

keyboard_arrow_up